Ölümsüz Canlı: Turritopsis Dohrnii
İnsanlar binlerce yıldır ölümsüzlüğün yolunu arar durur. Peki ya bunu bizden önce bir denizanası keşfetmişse? Bu denizanasının tür ismi ‘Turritopsis dohrnii’. Tabii bir süper kahraman ölümsüzlüğü canlanmasın gözünüzde. Herhangi bir şiddet, av olma durumu gibi sebepler ölümü ona getirebiliyor.
Ölümsüzlük Mü, Nasıl Olur?
Bildiğiniz gibi canlılar eşeyli ve eşeysiz üreme olmak üzere 2 yolla üreyebilirler. Eşeyli üremede canlı kendi gen kombinasyonunun yarısını aktarabiliyor ama eşeysiz üremede canlı bire bir kendisini kopyalıyor. Bu da biyolojik ölümsüzlük olarak değerlendirilebilir. Sonuçta beden ölse de gen kombinasyonu aynı kalıyor. Bu üreme süreci denizanalarında nasıl işliyor peki?
Denizanalarının üreme sürecinde polip ve medusa (medüz) dediğimiz iki temel evre görünür. Polip evre daha çok tomurcuklanarak üremenin gerçekleştiği fiziksel anlamda yer değiştirme faaliyetinin olmadığı bir evredir. Medusa (medüz) ise aşina olduğumuz denizanası figürünün meydana geldiği evredir. Bu evrede ise üreme eşeyli gerçekleşir. Medusa (medüz) evresine geçen bir denizanası polip evresine geri dönemez. Yani medusa (medüz) evresindeki bir denizanası için ölümden kaçmak imkansızdır.
Benjamin Button Esintileri
Tüm bu olanların yanı sıra Turritopsis dohrnii türünde durum biraz daha farklı. Önce polip evresini yaşayan ardından medusa (medüz) evresine geçen bir T. dohrnii denizanası yaşlandıktan sonra tekrar polip evresine geri dönebilir. Bu kısım adeta Benjamin Button gibi değil mi?
Hangi koşullarda bunu yaptığını bilmiyoruz. Evet belki gerçekten sınırsız bir ölümsüzlük yok ama yaşlanıp gençleşmek de öyle hiçe sayılacak bir özellik değil sanki. Ve bunu yapabilen sadece bir canlı türü varken, fazlasıyla büyüleyici. Belki bir gün bize de ilham olur bu denizanası?