Eğlenceli Kafalar

Gözcüler | Kafa Açan Bir Film

Deneyler sırasında kaza eseri süper güçlere kavuşan bir fizikçi, kötü bir çocukluk geçirerek sağlam bir iradeye kavuşan deli, aşırı çevik bir dahi, kadrodaki boşluğu doldurmak için araya katılmış birkaç süper kahraman daha…

Emekli olmuşlar fakat atm önünde kuyruk bekleyenler gibi değil; daha bir Hollywood tarzı.

Peşin uyarılar:

  • Gerçekçi, bozuk ağızlar
  • Yetişkinlere yönelik içerik (+18)
  • Manhattan zaten anadan üryan geziyor
  • Bol bol kan
  • Tabii olmazsa olmaz SPOILER

Oyuncu kadrosuna pek bilinmeyen isimleri toplayarak onlara muazzam roller yükleyen, fantastik öğeler ile insanın en temel içgüdülerinden birini suratımıza çarpan değişik bir yapım. Her ne kadar ülkemizde pek rağbet görmese de Zack Synder gibi bir yönetmenin elinden çıkan ve normal sürenin biraz üstünde kalan bu yapım insanın beynine oynuyor ve sonunda insana bir sorgulama yaşatıyor.

Aslında çizgi romandan uyarlama olan bu yapım; çizgi romana sadık kalındığı için normalden uzun sürüyor.

Ayrıca son yarım saatine kadar konunun ne olduğu anlaşılamıyor. Filmin en beğendiğim özelliği ise kötü karakterin filmin sonunda olayı seyirciler için özetlediği sahneler, “filmi seyirciye anlatmak için” olduğu belli edilmeden başarı ile işlenmiş. Son yarım saatine kadar sorunun ne olduğunu anlayamamamıza rağmen film bizi sıkmıyor ve ilgimizi canlı tutuyor.

Film soğuk savaşın en yoğun olarak yaşandığı, Sovyetler Birliği ile Amerikanın savaşa ha girdi ha girecek olduğu zamanlarda geçiyor. İlk olarak yönetmen, İkinci Dünya Savaşından sonraki gerçek olaylara kahramanlarımızı sığdırarak başlıyor, bunu yaparken gerçekten yaşanmış, meşhur olayları kullanıyor. Sonrasında olayların yaşandığı asıl tarihe geliyor ve bu arada olayların nasıl o hale geldiğini anlatıyor. Daha sonra muhteşem biçimde ana konuya girip tanıtma kısmını bitiriyor. Bunlar yapılırken de çekimlerdeki arka plan detaylarından taviz verilmiyor.Tarih konusunda biraz bilgisi olanlar ince detayları rahatlıkla yakalayacaktır.

Oyuncular genel olarak duyulmamış isimler, pek çoğu ile bu filmde tanıştım ben. Çoğunlukla da diğer yapımlarda yardımcı roller oynayan bu şahıslardan her birinin,  bu yapımda özel bir rolü var. Özellikle Rorschach karakterini oynayan Jackie Earle Haley’in performansı, size birkaç gün boyunca onun repliklerini istemsizce tekrar ettirecek. Rorschach ismi ise hepimizin bildiği Rorschach Testinden (şimdi bana elimdeki kartlarda ne gördüğünü söyle testi) gelmektedir.

Ayrıca filmde Sound of Silence gibi bazı kült şarkılar da gediğine oturmuş taş misali.

Filmde bizleri dumur eden bir başka detay ise ortada Süpermen’in Lex Luthor’u, Batman’in Joker’i, Neo’nun Ajan Smith’i misali bir süper kötünün piyasada olmaması.

Sonuç olarak bu film sizi bazı derin düşüncelere itecek, Roarshack karakterine ait duvar kağıtları bir süreliğine telefonunuzu veya bilgisayarınızı süsleyecek, birkaç günlüğüne bazı replikleri dilinize dolanacak. Aklınıza geldiği zamanlarda Mecnun Çınar misali “vay be” çektirecek.

 

Hakan Aşçı

Ne kadar ağzımı tıkasa da hayat, zihnimden sızıyor yalancı çıkmak istediğim düşüncelerim; yaşama dair, topluma dair, bireye dair...

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu