Kafa Açan Yazılar

Kimera’dan Kimerizm’e Doğru | Bir Bedende İki Kişi Olmak

Birçoğumuz hayatımızın bir döneminde Yunan Mitolojisine ilgi duymuşuzdur. Bu sebeptendir ki bünyesinde farklı uzuvları bir arada bulunduran varlıklara da aşinayızdır. Kimera da onlardan biri. Kimera; bir başı aslan, bir başı keçi, gövdesi aslan ve kuyruğu yılan olarak tasvir edilen mitolojik bir karakterdir.

Bir Bedende İki Kişi Olmak Mecazdan Öte Bir Gerçek!

Peki bir insan da fizyolojik olarak çok kişilikli olabilir mi? Cevap ilginç bir şekilde ‘Evet’. Bu karşımıza bir sağlık sorunu olarak çıkar tabii. Bu hastalığın isim öncüsü de tahmin edeceğiniz gibi Kimera’dır. Temelde bir bedende iki farklı DNA bulunması yatar ama bu nasıl olur?

Daha çok çift yumurta ikizlerinde görülen bir durumdur. Yavrulardan biri ana rahminde ölür. Sağ kalan yavru ölen ikizinin genlerinden bazılarını bünyesine alır ve iki yavrunun hücreleri birleşir. Böylece oluşan birey ‘kimerik’tir. Bu yavrunun büyümesiyle de iki farklı DNA’nın izlerini taşıyan organların oluşumu söz konusu olabilir. Bunların dışında organ nakillerinde ve infertilite tedavilerinde de bu durum ortaya çıkabiliyor.

İlk bakışta çok muazzam gibi görünse de aslında işler hiç göründüğü gibi işlemiyor. Örneğin bireyin vücudu kardeşinin genlerini zararlı görebiliyor bu da otoimmün hastalıklara sebep oluyor. Yani vücut kendisini düşman olarak görüyor. Tahmin edersiniz ki bu da ciddi sorunları beraberinde getiriyor.

DNA her zaman suçluyu bulur mu?

Olaya biraz da adli suçlar yönüyle bakalım. Hepimiz biliriz suç mahallinde bulunan kan, tükürük gibi DNA analizi yapılabilecek her tür biyolojik materyal kanıttır. DNA’mız da bizi ele verecek şifrelerin bütünüdür sonuçta. Peki ya suç işleyen kimerik bir bireyse? Kan örneği ve tükürük örneği farklı DNA’lar içeriyorsa? Siz düşünün artık işler nasıl karışır.

‘’Yok mu bunu önceden anlayacağımız bir test falan?’’ dediğinizi duyar gibiyim. Var tabii, pek çok test mevcut, zaten hepsi de aynı mantıktan köken almış yöntemler. Bu köken alınan mantık ise polimorfik genetik belirticiler ve onların ürünlerindeki farklılıkların belirlenmesidir. Peki hastalar gerçekten bunu öğrenmek istiyor mu?

Hasta bireyler toplum baskısı yüzünden araştırmalar konusunda pek yardımcı olmuyorlar. Bu yüzden de çok bilinen ve araştırılan bir hastalık değil. Hatta bırakın yardımcı olmayı bazı anneler gebelik sürecinde bunu öğrenince çocuklarını istemediklerini bile dile getirebiliyor. Yani bu şartlar altında kimerizmi daha önce duymamışsanız bile bu çok normaldir.

Dudu Altıntaş

Merhaba, Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 3.sınıf öğrencisiyim. İlginç detayları kalemimle bütünleştirip sizlere sunmak için buradayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu