Bağlama Çalacaklara Tavsiyeler
Herkese Merhaba
Öncelikle hevesiniz yoksa hemen burada okumayı kesin ve çalmaktan vazgeçin paranıza yazık ve tabi çalamamanın vereceği hayal kırıklığına da…
Hevesli olanlar özellikle türkü severler için bu yazım.
Arkadaşlar ben yaklaşık 3 yıldır çalmaya gayret gösteriyorum. Böyle diyorum çünkü işin içine girdikçe öğrenilmesi gereken ne çok şey olduğunu görüyor ve kendinizi hep eksik hissediyorsunuz. Bu elbette ilerleme kaydetme adına güzel bir durum.
Ben nasıl başladım?
Ankaralı olmanın verdiği bir durum desem sanırım yeterli. Orta Anadolu yöresini ve ezgilerini çok seviyorum. Tabi orada yetişen Neşet Ertaş başta olmak üzere; Muharrem Ertaş, Hacı Taşan, Nida Tüfekçi gibi nice üstadı da. Bu durum yalnızca o tarzı sevmeme engel değil elbette. Yine başta Cem Karaca olmak üzere; Barış Manço ve Erkin Koray gibi isimlerin de yeri bende çok ayrıdır. Konuyu dağıtmayalım buradan da bahsederiz sonra.
Günün sonunda böyle bir hevesle bağlama çalmayı kafaya koydum ve Karaköy’den bir bağlama aldım. Hayatımda elime almamıştım. Gittim adama, artık ne verirse onu alacağız. O zaman çevremde bu işten anlayan da yok. Ama sizler şanslısınız ki burada ben varım :)
Arkadaşlar ilk bağlamanızın pahalı bir şey olmasına gerek yok. 250-500 tl arasında bir bağlama işinizi görür. İyi bağlama, sesi kulağa hoş gelendir. Uzun sap – kısa sap meselesine gelecek olursak. Orta Anadolu, Ege, Orhan Gencebay tarzı çalınanlar hoşunuza gidiyorsa uzun sap alacaksınız. Ki bakacak olursak ne çalarsanız çalın uzun sap almanızı tavsiye ederim. Hareket alanı, haliyle de ses çeşitliliği daha fazla.
Yaklaşık ilk 9 ay ben bu işi yapamayacağım herhalde diyeceksiniz. Milletin eli nasıl hareket ediyor, bakmadan çalışıyor, ben hep karıştırıyorum diyeceksiniz. Bunlar gayet normal. Ancak 1 yılın sonunda çalmaktan mutlu olmaya başlayacaksınız. 3 yılım dolacak hala çok eksiğim, hatırlatırım…
İlk yıl mutlaka ama mutlaka kursa gidin.
Siz profesyonel olmayacağınız için kursun yada özel hocanın solfejle, notayla çaldırmasına izin vermeyin, öyle ise tercih etmeyin. Hoca türkü türkü eğitimine devam etsin. Yani çalsın yavaş yavaş burada buraya şurada şuraya basacaksın desin. Ders sonu hoca türküyü çalarken videoya alın bir hafta ona çalışın. Salt notaya bağlı kalmak doğallığın yitirilmesine sebep oluyor. Burada nota öğrenmeyin demiyorum dikkat edin. Zaten az çok çala çala en geç bir ay içinde hangi perde hangi nota öğrenirsiniz.
Dediğim gibi 1 yıl sonra YouTube’da bağlama çalan onlarca kanaldan yüzlerce insandan istediğiniz türküyü öğrenebilirsiniz. Yalnızca bağlamanın klavye kısmını görmeniz yeterli. Tavsiye edebileceğim kanalların başında Hasan Başkaya gelir.*
Hemen her gün elinizin değmesi lazım. Her işte olduğu gibi bu işte de pratik çok mühim. Şunu da söylemeliyim ki dünyanın en iyi psikoloğundan daha iyidir…
Neşet Usta’yı anmadan bitirmeyeceğim elbette. Çok sevdiğim bir sözünü paylaşmak istiyorum;
“Kadınlar insandır, biz insanoğlu”
Her türlü sorularınız için: mustafaucar@kafakampus.com
*https://www.youtube.com/channel/UC4_6iI-b99ueg8ZO5uwFnYQ