Kariyer

Yüksek Lisans İçin Not Ortalaması Kaç Olmalı?

Sonsuz gibi geliyordu ama 4 yıllık lisans da göz açıp kapayana kadar geldi geçiyor hatta belki de geçti.

Kimi arkadaşların birinci sınıftan beri “Akademisyen olacağım, yüksek lisans yapacağım.” deyip duruyordu. Kimi arkadaşların diyorum çünkü eğer sen de Google amcaya “kaç ortalama lazım?” diye soruyorsan belli ki en baştan beri yüksek lisansa odaklanıp notları harika olan o öğrencilerden değilsin :) Neyse üzülme aynı yollardan bizler de geçtik. Şimdi de senin sorularına ışık tutacağız.

Daha derinelemesine  yüksek lisans incelememiz için kanala bekleriz. Sorularınızı videonun altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Kararı Üniversiteler Veriyor Ama Genel Olarak…

Yüksek lisan kabul koşulları okuldan okula değişmekle birlikte, yüksek yapmak istediğiniz alanla da çok ilgili. Fakat ben tecrübe ettiğim kadarıyla bu konuda asla umutsuzluğa düşülmemesi gerektiğini düşünüyorum. Çok düşük ortalamalarla yüksek lisansa girenler olduğu gibi çok yüksek ortalamalarla giremeyenler de oluyor. Çünkü tek etken mezuniyet not ortalaması değil. ALES, bilim sınavı ve mülakat da oldukça etkili. Yine de bir rakam vermek gerekirse 2.00 üzeri ortalamaya sahip olanların şansını mutlaka denemesini öneriyorum.

Notlarımı Sonradan Yükseltebilir Miyim?

Eğer mezun olmadıysan ve hala tek bir ders için bile lisans öğrencisi sayılıyorsan evet hala şansın var.  Öncelikle henüz notu kesinleşmemiş derslere sıkı asılmalısın. Ama bundan da ötesi ders seçim döneminde üniversitenin gerekli birimlerine vereceğin dilekçe ile zaten vermiş olduğun dersleri tekrar alarak daha yüksek bir notla verebilirsin. Bu hak öğrencilere ne yazık ki pek fazla kullandırılmasa da seni sözlü olarak bundan vazgeçirmeye çalışanlara aldırma ve mutlaka dilekçeni yaz.

Tekrar almak istediğin dersleri seçerken kendine güvendiğin, kredisi çok olan dersleri seçmeye çalış. Ayrıca zaten iyi olan bir dersi çok iyi yapmaktansa, çok kötü olan dersleri ortaya çekmek senin için çok daha iyi olacaktır. Yani asla geç değil.

Not Yükseltmek İçin Okulu Uzatmak Mantıklı Mı?

Şimdi yüksek lisans yapmak istemiyor olabilirsin ama bu yazıyı okuduğuna göre aklında ufak da olsa böyle bir ihtimal var. Mezun olduktan sonra ne yaparsan yap not ortalaman hayatın boyunca bir daha değişmeyecek. Eğer not ortalaman kritikse bu yüzden uzatmakta fayda var. 2.00-3.00  civarındaysan uzatmak doğru bir karar olur. Ama “3.50yim 3.60 yapmak istiyorum” falan diyorsan değer mi değmez mi hayat planlarına göre düşün fakat bence çok gerekli değil.

Sınıf Birincileri Derece Öğrencileri Varken Şansımız Var Mı?

Evet. Elbette var. 4.00’lara zaten sözümüz yok ama 3.70 ortalamayla “Hiçbir yere giremiycem yaaa” diye ağlayanlar asabınızı bozuyor olabilir ama sakince bir nefes alın. 2.3’larla bile harika yerlere girebilirisiniz. Zaten genelde ortalama kasanlar ALES’te harika notlar alamıyor, ALES’te çok yüksek yapanlar da ortalama korkusuyla çalışanlar oluyor. İkisi de harika olanlar küçük bir kesim. Ayrıca her üniversitenin yüksek lisans süreci farklı da işlese son kararı mülakatta size EVET veya HAYIR demeleri kesinleştiriyor. Orada söyleceklerinize güzel çalışın.

Yüksek Lisansa Nasıl Girilir? | 2020 Yüksek Lisans Başvuru Koşulları

Düşük Notlarınızla Yüzleşin

Duruma göre mülakatta veya sizden istenen niyet mektubunda düşük notlarınızdan mutlaka bahsedin. Fakat “Benim notlar da düşük ama alısınız inşallah beni eheheeh” demeyin tabi. Notlarınız bir aşamadan sonra yükseldiyse hedeflerinizi ve amaçlarınızı bulduğunuzda motivasyonunuzun arttığından bahsedebilirsiniz. Genel olarak düşükse bir dönüm noktasında olduğunuzu artık yüksek lisansa odaklandığınızı ve amaçlarınızı mezuniyet ile kafanızda netleştirdiğinizi söyleyebilirsiniz.

Son olarak şunu söylemeliyim ki yüksek lisans nottan çok hedefinizi doğru belirlemeniz ve yorulmadan şansınızı denemenizle alakalı bir süreç. Lisansa girmekten daha belirsiz görünse de aslında çok daha kolay. Bunu unutmayın ve kendize iyi bakın :)

8 Soruda Yönetişim ve Sivil Toplum Kuruluşları | Marmara Üniversitesi’nde Yüksek Lisans

DGS Taban ve Tavan Puanları | 2018 ÖSYM DGS Tercih Kılavuzu

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu