Kariyer

8 Soruda Yönetişim ve Sivil Toplum Kuruluşları | Marmara Üniversitesi’nde Yüksek Lisans

1) Bu bölümü neden ve nasıl seçtin?

Yükselen bir güç olan sivil toplum üzerine çalışmak istediğim için bu bölümü tercih ettim. Tamamen tesadüfen karşılaştığım bir bölüm aslında. Yeni açılmıştı 2 eğitim dönemi alım yaptı.  Marmara Üniversitesi’ni tercih etme sebebim köklü bir üniversite olması ve çok değerli hocaların ders veriyor olmasıdır. Aynı zamanda  bölüme seçilen öğrenciler de yine seçkin yerlerde yöneticilik yapmakta ya da başarılı, bana değer katan kişilerdir. Farklı alanlardan ve meslek grupların kişilerle aynı derslerde farklı bakış açıları kazanmamı sağladı.

2)Bu bölümde ne gibi dersler okutuluyor?

Bu bölümde Demokrasi, Toplum ve Siyaset gibi teorik derslerin yanında Proje Uygulamaları, Proje Yazımı  gibi pratik dersler de okutulmaktadır. Bölümde toplam 10 ders verilmektedir.Ancak ders seçme şansı verilmiyor. Bölüm her yıl belirlediği dersler üzerinden eğitim veriyor.

3)Ne umdun? Ne buldun?

Aslında bölüme başlarken daha teorik bir bölüm olduğunu düşünüyordum. Ancak bölümde teorik alt yapı geniş değildi. Ancak bulduğum şey daha çok hoşuma gitti. Dersler daha interaktif gerçekleşti, derslere önemli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve proje koordinatörleri katıldı, deneyimlerini paylaştı.  Bu sayede teorik bilginin yanında daha pratik bilgi edinme fırsatı bulduk.

4) Sence bu bölümü nasıl insanlar okumalı veya okumamalı? Neden?

Sivil toplum alanında çalışmalar yapmak isteyen bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişilere tavsiye ediyorum. Ancak teorik olarak daha çok şey bekliyorsanız farklı bir bölümü okumanızı tavsiye ederim.

5) Bu bölümü okumanın en büyük avantajı ne sence?

En büyük avantajı köklü bir okulda eğitim veriyor olması ve çok değerli, alanında hocaları kadrosunda barındırmasıdır. Bunun yanında köklü bir okul olan Marmara Üniversitesi’nin çok geniş bir networkünün bulunması da size çok büyük avantaj sağlayacaktır.

6) Peki ya en büyük dezavantajı nedir?

Okulun Anadolu Hisarı Kampüsü’nde olması merkezi ve sosyal olanaklara uzak olmasına neden olmuştur. Ders aralarında okul içinde vakit geçirebilecek imkanlar yetersiz ve okulun Beykoz’da olması yolda çok fazla vakit kaybetmeye neden olmakta.

7) Bölüme nasıl girdin? Şartları neler?

ALES puanım ve genel ortalamam ile  ilk başvurumu gerçekleştirdim. Daha sonra Beykoz Kampüsü’nde yapılan bilim sınavına girdim. Bilim sınavı ve mülakat aynı gün olmaktadır. Bilim sınavı, ALES ve genel ortalamanın oranı alınarak ilk 40’a giren kişiler mülakata alınıyor. Daha sonra mülakat sonucunun da ortalamaya katılması ile ilk 20 programa kabul edildi. Yanlış hatırlamıyorsam ben 2. olarak girdim ve 4 yedek daha vardı. Ayrıca eğer yabancı öğrenci iseniz onların kontenjanları farklı ayrılmış ve yabancı öğrenciler kendi aralarında yarışıyorlar.

8) Bu bölüme kaç puanla girdin?

ALES’ten 75 aldım ve Genel ortalamam 4 üzerinden 3.00 ‘dır. Daha sonra bilim sınavından 92 alarak mülakattan 95 alarak programa girme hakkı kazandım. Ayrıca tüm aşamalarda başvuran adayların puanları açıklanmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu