Kariyer

Yüksek Lisansa Nasıl Girilir? | 2020 Yüksek Lisans Başvuru Koşulları

YÜKSEK LİSANS GENEL BİLGİLER

Yüksek lisans Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans olarak ikiye ayrılır. Diğer bir adıyla Master yapmak için öncelikle okududuğunuz lisans bölümünde mezuniyet aşamasında olmanız gerekmektedir.

Yüksek lisans başvurularının koşulları tezli ve tessiz programa göre farklılık göstermektedir. Örneğin tezli yüksek lisans başvurusu yapmak için ALES ‘e girmeniz ve programın koyduğu kotanın üstünde bir puan almanız gerekmektedir. Tezsiz Yüksek Lisans eğitimi  bazı üniversiteler  ALES şartı aramasalarda böyle kesin bir kural yoktur. Yani üniversite kendi inisiyatifi ile ales şartı koyabilir.

Tezli Yüksek Lisans

Tezli yüksek lisans toplamda maksimum 6 dönem (3 yılda) bitirilmesi gerkemektedir. Standart bir yüksek lisan 2 dönem ders 2 dönem tez yazımı ile geçmektedir. 2 dönem uzatma hakkınız bulunmaktadır. Tezli yüksek lisans eğitimi akademisyenlik yolunda atılmış ilk adımdır.  Eğer akademisyen olmak gibi bir düşünceniz yoksa yüksek lisans eğitiminizi tezli yapmanız önerilmez.

Tezsiz Yüksek Lisans

Tezsiz yüksek lisans programı genelde akşam ve haftasonu dersleri şeklindedir. Son yıllarda yeni bir metot eklenmiş ve uzaktan eğitim de mümkün kılınmıştır. . Bu program toplam otuz krediden az olmamak koşuluyla en az on adet ders ile bir dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır. Tezsiz yüksek lisans programlarının sonunda yeterlik sınavı uygulanabilir.

Yüksek Lisans Başvuru Şartları Nelerdir?

Mezun durumundaki bir öğrenci geçici mezuniyet belgesi ile de başvuru yapabilmektedir. Hatta kayıt döneminde dahi bazı üniversiteler geçici mezuniyet belgesini kanul etmektedir. Üniversitelerin istedikleri belgeler  birbirinden bazı noktalarda farklılıklar gösterse de temel olarak istenilen belgeler ve gerekli koşullar aşağıdaki gibidir (Bazı Tezsiz programlar için ALES şartı yoktur):

  • ALES Sonuç Belgesi
  • Lisans Diploması
  • Özgeçmiş( koşut değil)
  • Fotoğraf
  • Yabanci Dil Yeterliliği ( her bölüm için geçerli değil)
  • Tavsiye Mektubu (Referans Mektubu)( genelde yurtdışı başvurularında talep edilir)
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Askerlik Durum Belgesi (Erkek Adaylar)

İstenen belgeler üniversitelere ve enstitülere göre farklılık gösterse de genelde bu şekildedir.

Kübra akyıldız

https://www.youtube.com/watch?time_continue=78&v=JALnKrpI6QE

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu