Kafa Açan Yazılar

Şapur Şupur Bir Hastalık: Misofoni (Misophonia)

Bu rahatsızlığın adı ilk defa 2001 yılında kondu.

İngiltere’nin Newcastle Üniversitesi, misofoni (misophonia) şikayeti olan kişilerin, misofonisi olmayanlara göre beyinlerinin ön lobunda bir farklılık olduğunu kanıtlayan bir araştırma yaptı. Çünkü bilim insanları yıllarca “acaba bu bir hastalık mı yoksa değil mi?” şeklinde ikiye ayrılmışlardı.

Misofoni tam olarak; yemek yerken, bir şeyler çiğnerken, nefes alıp verirken çıkan seslerden rahatsız olma hastalığıdır. Hastalığa sahip insanların tetikleyici bir ses duyduklarında beyin aktivitelerinde değişiklik olduğu da yapılan deneylerle gözlemlenmiştir.

Araştırmalarda MRI kullanılarak testler yapıldı. İnsanlara nötr sesler (yağmur sesi, kalabalık mekan sesi), hoşa gitmeyen sesler (ağlayan bebek sesi, çığlık atan insan sesi) ve tetikleyici sesler (yemek yerken çıkan ses, nefes alıp verme sesi) dinletildi. Tetikleyici sesleri duyanlar, duymayanlara göre farklı sonuçlar verdiler.

Fark Yok

Newchastle Üniversitesi’nden Dr. Sukhbinder Kumar, misofoniye sahip insanların, diğerlerinden bir farkı olmadığını da belirtti. Fakat hala “Hastalıktır” diyen taraf da mevcut.

Hangi konuda karşıt fikir yok ki :)

Herkes düşünsün, araştırsın da varsın tartışmalarımız bilgi, ilim, bilim üzerine olsun :)

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu