Eğlenceli Kafalar

Orijinali Şiir Olan Şarkılar 1

Sevgili Kafa Kampüs Okuyucularımız,

Bu serimde orijinal hali şiir olan ve sanatçılar tarafından bestelenmiş şarkılara yer vereceğim. Hepsi birbirinden güzel ve enfes şarkılardır. Umarım sizlerde kulaklıklarınızı cebinizde taşıyanlardansınızdır. Buyurun efendim başlıyoruz….

1. Olmasa Mektubun – Murathan Mungan (Seslendiren: Yeni Türkü)

Olmasa mektubun, yazdıkların olmasa /Kim inanır senle ayrıldığımıza//Sanma unutulur, kalp ağrısı zamanla /Her şeyi unutarak yaşanır sanma/ Bu şarkıyı ben küçükken bir yarışma programından dinlemiştim. Bir zamanlar mektup yazılırdı. Şimdi elektronik postalar var. Mektup yazılan zamanların birindeyiz. Sene 2010. Facebook’la tanışmışısız. Msn denilen sohbet mecrasından titreşim yollamasını öğrenmişiz. Mektup nedir ki bu devirde? İşte gel de anlat bir liseliye.  Lise arkadaşlarımdan biri mektup yazdı bana. Aşk mektubu değil. Bildiğiniz otobiyografik eser. Bir sayfa desen tamam okunur da 10 sayfa nedir yahu! Neyse ki şimdi Watsapp var kontöre gerek yok, liraya lüzum yok. Tek ihtiyaç İnternet paketi veya Wifi şifresi.

2. Ceviz Ağacı – Nazım Hikmet (Seslendiren: Cem Karaca)

Başım köpük köpük bulut içim dışım deniz / Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı’nda/ Budak budak şerham şerham ihtiyar bir ceviz/ Ne sen bunun farkındasın ne polis farkında/ Bu şiirin hikayesi gerçektir sevgili okuyucularımız. Vaktiyle Nazım Hikmet kız arkadaşıyla buluşmak için bahsi geçen parka gider. Polise yakalanmamak için tırmanır bir ceviz ağacına. Sonra bu duygu günümüze kadar ulaşır Cem Karaca’yla.

3. Dedikodu – Orhan Veli Kanık (Seslendiren: Levent Yüksel)

Kim söylemiş beni / Süheylâ’ya vurulmuşum diye? / Kim görmüş, ama kim, öptüğümü,/ Yüksek Kaldırım’da, güpegündüz? / Melâhat’i almışım da sonra / Alemdara gitmişim, öyle mi?/ Dedikodu hangi yüzyılda olursa olsun bitmez. Kimse ben dedikodu yapmıyorum demesin. Gerçi Orhan Veli’nin de aşk defteri de kabarıktır. Ama günahını almayalım şimdi. Allah rahmet eylesin.

4. Leylim Ley – Sabahattin Ali (Seslendiren: Zülfü Livaneli)

Döndüm daldan düşen kuru yaprağa /Seher yeli dağıt beni kır beni / Götür tozlarımı burdan uzağa / Yarin çıplak ayağına sür beni/ Şimdi bunu dinleyince be vicdansız diyesin geliyor mu ? Ondan haber ver bana. İşte insanın içini sızlatan bir sanat eseri.

 5.Bu Aşk Burada Biter – Ataol Behramoğlu (Seslendiren: Tuna Kiremitçi-Jehan Barbur)

Bu aşk burada biter ve ben çekip giderim /Yüreğimde bir çocuk cebimde bir revolver / Bu aşk burada biter iyi günler sevgili / Ve ben çekip giderim bir nehir akıp gider/ Çocukluk aşkı da denebilir, çocukluk saçmalığı da. Belki de insanın kalbini yoklamaya başladığı yıllarda yazılmıştır bu şiir…. Yaz akşamları yerini, güz soğuklarına bırakır. Ayrılık sancısı başlar. Bu aşk burada biter ve ben çekip giderim…

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu