Nasıl Tercih Yapılır?
Hepinize merhaba, derdinize deva olmaya geldim rahat olun.
Bu süreci sancılı kılan tek sorun bilmemeniz. Ne meslekleri, ne okulları, ne şehirleri, ne üniversite hayatını, en kötüsü de ne istediğinizi: bilmiyorsunuz.
Duyuyorum. Diyorsunuz ki: Sen çok mu biliyordun?
Evet, bilmiyordum ama sizin bilmeniz için buradayım işte. Biriniz bile dinlese, uygulasa belki de hayatı değişecek, büyük bir yanlıştan kendini kurtaracak.
Arkadaşlar zaman çabuk geçiyor. Her zaman yeni bir hayata başlamak için fırsatınız olmayabiliyor. Size düşen mevcut durumu ziyadesiyle, verimli bir şekilde değerlendirebilmek.
Ülkemizde ve dünyada anne babalarınızın bildiğinden daha fazla meslek var bunu bir kere unutmayın. Şu da bir gerçek ki her meslekte ama her meslekte işinizi iyi yaparsanız, maddi manevi rahat eder ve mutlu olursunuz.
Sanırım bu iki mesele kafanızdaki birçok soru işaretini attı bile. Çünkü insanlar şunu düşünüyor “bu meslek de işe yarar mı be kardeşim! İş bulabilir miyim ki?” evet yarar ve iş bulabilirsin. Diğeri ise “Yahu bu mesleği seçtik de, para kazanabilecek miyiz?” Evet, kardeşim hem de çok kazanacaksın. Ama bir şartım var: en iyi olmak için çalışacaksın.
Meslekler kafanızda dolanıyor bilmiyorsunuz. Mutlaka o bölümün hocalarıyla görüşün. Hiçbir hoca sizi uygun bir dille bilgi almak istediğinizi söyleyip kendisinden yarım saatini isteseniz bir şey demez. Hatta bu hoşlarına bile gider. Tabi öncesinde randevulaşın lütfen mail veya telefonuyla kendisiyle bir görüşün. Bunlara pek alışık değilsiniz belki ve birçoğunuz mail adresini şifre değişikliği için kullanıyor.
Diğer bir başvuru kaynağı çalışanlar. Ne de olsa sektörde olanlar onlar. Şirketlerden, LinkedIn profillerinden vs. bir şekilde kendilerine ulaşıp bilgi almak istediğinizi ve yarım saatliğine görüşüp bir kahve ısmarlayabilir miyim diyebilirsiniz. Kahveyi zaten o ısmarlar hatta yemeğinizi bile. Merak etmeyin.
Bölümlerin okul sitelerinden ders planlarına bakın ve dersin isimlerini internette bir yazın. Bakın ne demek neler işleniyor vs.
Bölüm el çizimleri, maket yapma işlemleri gibi özel yetenekler istiyor mu bir bakın. Sonra sancı çekmeyin.
Bölümü seçtik. Üniversite seçimi sonra tabi. Gidin bakın. Kampüs hayatına, fakültelere, sınıflara, şehrin imkân ve olanaklarına vs. bakın. Orada en az 2 veya 4 yıl kalacaksınız. Yaşayacaksınız.
Bana direk formülü ver abicim. Bizi uğraştırma nasıl gidip gelelim diyorsanız, hazır olun formül geliyor:
- Önce devlet sonra özel üniversiteleri düşünün. Özeller göz boyamayı severler aldanmayın. Bazılarını tenzih ederim. Bu meseleyi öğrencileriyle ve okula giderek tetkik edebilirsiniz.
- Öncelik şehrinizde veya size yakın bir yer olsun. Ama daha öncelik İstanbul olsun. Neden İstanbul olsun. Çünkü şimdi olmasa profesyonel hayatta buraya gelme ihtimaliniz çok yüksek. En azından bu sefer gelin ki deneyim kazanın. Beğenmezseniz gidersiniz. Çalışma hayatınızı ona göre şekillendirirsiniz.
- Kampüsü olan bir yer olsun. Ama sadece adı kampüs olup apartman dairesinde ders vermesin. Okuldan çıkıp bir adım attığınızda minibüse biniyor olmayın.
Sanırım bunlar en genel hatlarıyla yeterli ipuçları. Sorularınız için mail yoluyla iletişime geçebilirsiniz.
mustafaucar@kafakampus.com