Kariyer

8 SORUDA ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ OKUMAK

Selamlar Ben Ali Mete Çorbacı. Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünden bu yıl mezun oldum. Şimdi -eminim çok merak ettiğiniz- bu bölümü 8 soruyla size anlatacağım.

1. Çevre Mühendisliği bölümünü neden, nasıl seçtin ?

Çevre Mühendisliği bölümünü seçmemin en büyük sebebi aslında sayısal çıkışlı olmamdı o dönemde sayısal bölümden mezun olunca yalnızca mühendis olabileceğimi düşünüyordum. Bir diğer sebep ise kuzenimin bu üniversitenin aynı bölümünden yeni mezun olması ve bana önermesiydi. Bu sayede bu bölümü tercihlerime ekledim ve kazandım.

2. Çevre Mühendisliği bölümünde ne gibi dersler okunuyor ?

İlk yıl diğer mühendislik bölümleriyle ortak olan dersler ağırlıkta 2. Sınıftan itibaren bölüm dersleriyle tanışıyorsunuz. Atıksu bertarafı, katı atık bertarafı, yenilenebilir enerji kaynakları vb. daha çok atık kaynakları ve yönetimine dair bilgiler içeren dersler okutuluyor.

3. Çevre Mühendisliği bölümünde ne umdun, ne buldun ?

Aslında çok fazla bir şey umarak gelmedim çünkü bölüm hakkında neredeyse hiçbir bilgim yoktu. Bölümü ancak 2. Sınıfta tanıdım ve ısındım. Kendi çabamla katıldığım etkinliklerde çok güzel insanlar tanıdım ve çok faydalı etkinliklere katıldım.

4. Sence Çevre Mühendisliği bölümünü nasıl insanlar okumalı veya okumamalı ? Neden ?

Bence mühendislik dalı okuyacaksanız kesinlikle fizik, matematik sevmeniz gerekir. Çevre mühendisliği diğer mühendislik dallarına göre daha kolay görünebilir yalnız sayısal anlamda kendinizi yeterli görmüyorsanız kesinlikle seçmeyin. Çevre mühendisliği seçecekseniz çalışma ortamınız büyük bir ihtimal arıtma tesisi olacaktır. Yani kötü kokulara hazırlıklı olmalısınız.

5. Çevre Mühendisliği bölümü okumanın en büyük avantajı nedir sence ?

Ben Çevre Mühendisleri olan bizlere doğa doktoru diyorum. Doğayı çevreyi kurtaracak olan başta bizleriz. Doğa sevgisi olan biriyseniz ve bu bölümün size kattıklarıyla doğaya olan sevginiz artacak ve daha bilinçli bir birey olacaksınız.

6. Çevre Mühendisliği bölümü okumanın en büyük dezavantajı nedir sence ?

Çevre Mühendisleri genel olarak çalışma hayatında kazanç sağlayan değil daha çok para harcayan bir alan olarak görülmekte iş verenler tarafından. Eğitim hayatınız boyunca bölümle ilgili pek bir dezavantaj yaşamazsınız.

7. Çevre Mühendisliği seçen veya seçmeyi düşünenlere neler söylemek istersin ?

Kesinlikle 1. Sınıftan itibaren alanınızla ilgili iş başvurularını takip edin ve sizden ne istediklerini öğrenin. Derslerde aldığınız eğitim kesinlikle size yeterli olmayacaktır. Sürekli öğrenme durumunda olun ve yeni projeler geliştirmeye çalışın. Çevre mühendisliği bölümü bol sertifika gerektiren, sürekli öğrenmeye dayalı bir bölümdür.

8. Yine olsa yine Çevre Mühendisliği bölümünü seçer miydin ?

Hayır. Çünkü bence eğer başarılı olmak istiyorsanız hayal ettiğiniz bir işi yapmalısınız. Ben bunun farkına vardığımda maalesef bölümümü bitirmek üzereydim. Mesleğimi sevmiyor değilim fakat daha mutlu olacağım bir iş yapmak istiyorum.

Diğer tavsiyeler için ABONE olmayı unutmayın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu