Kafa Açan Yazılar

Ek Tercih Tavsiyeleri

Merhabalaar! Bir üniversite kazanıp mutlu mesut kayıt yaptıranların ortalıktan çekildiği şu dönemde, boş kalan kontenjan rakamlarının yüreklerini hoplattığı, gelecek hayalleri için bir fırsat doğan arkadaşları şöyle alalım. Şu anda en çok desteğe ihtiyaç duyan sensin!

Ek Tercih Nedir? Kimler Ek Tercihte Bulunabilir?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversiteler tarafından ÖSYM’ye bildirildi. Bu boş kalan kontenjanlara önceki tercihte yerleşememiş öğrencilerin tekrar başvurularının alınması işlemine ek tercih denilebilir. Bir önceki cümlemde de vurguladığım gibi, önceki yerleştirmede herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş öğrencinin ek tercih yapma hakkı yoktur.

İlk olarak açıklanan ek tercih kılavuzundaki bilgileri yorumlamayla başlamak istiyorum. Bu listede sadece boş kontenjan bulunan bölümlerin olduğunu unutma. Bu nedenle kılavuzu açtığında önceki kılavuzdan daha az bölüm göreceksin. Canını sıkabilecek ikinci konu ise önceden 100-150 kişilik kontenjanları olan bölümün şu an 1 adet kontenjanı da olabilir 10 adet de. Bu nedenle taktiksel yaklaşıp, bu durumun zararını en aza indirmeni sağlayacak bilgilere geçiyorum.

Tabloyu incelerken dikkat etmen gereken ilk şey yazmayı düşündüğün bölümün taban puanı oluşmuş mu oluşmamış mı buna bakmak. Peki taban puan hangi durumlarda oluşur? Mesela 50 kişilik kontenjana 45 kişinin yerleştiğini ve 5 kişilik boş yer kaldığını varsayalım. Bu durumda o bölüme 45. olarak yerleşen kişinin puanı taban puan olarak gözükür. 6 kişilik kontenjanı olan ve  hiçbir öğrencinin tercih etmediği bölümde ise taban puan yazmaz.

Taban puanı oluşmuş bölümler ile kendi puanını kıyaslayıp önceki tercihteki gibi birkaç puan üstünden başlayıp birkaç puan altına kadar yazarak kendine bir yol haritası çizebilirsin. Taban puanı oluşmamış bölümlerden oluşan bir sıralama da yapabilirsin. Tamamen sana kalmış.

İkinci olarak bir bölümde 1 kişilik yer kalmış ve puanının çok çok altında değilse başka üniversitelerde aynı bölüm için kaç kişilik kontenjanlar kalmış mutlaka bak. 1’den fazla olan her kontenjana öncelik vermeni tavsiye ederim.

Sınırlı sayıda tercih hakkın var ve bu son şansın. Tercih listende ne kadar çok kontenjanı yüksek bölüme yer verirsen yerleşme şansın da bir o kadar artacaktır.

Zorlu kararlar alman gereken bu dönemde bol şanslar dilerim :)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu