Kariyer

8 Soruda Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans Eğitimi

Merhabalar bu yazımda Acıbadem Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi hakkındaki soruları cevaplayacağım. 

1)Bu bölümü neden ve nasıl seçtin?

Bu bölümü mesleki bilgi artışı ve uzmanlık alıp uzman diyetisyen olmak amacıyla seçtim. Bölüm değil de beklentileri karşılayacak üniversite seçiminin önem kazandığı bir nokta oluyor yüksek lisans bence. Tabi beklentiler de kişiden kişiye değişiyor. Üniversite seçimim ise bir hocamın yönlendirmesiyle şekillendi.

2)Bu bölümde ne gibi dersler okutuluyor?

Bu bölümün ilk yılı ders dönemi, ikinci yılı tezli yüksek lisans ise tez dönemi veya tezsiz yüksek lisanssa bitirme projesi dönemi olarak geçiyor. Tez için verilen süre iki dönem iken bitirme projesi için genelde bir yarıyıl verilmektedir. (Uzamalar hariç)

Ders döneminde zorunlu ders olarak İleri beslenme 1,2 ve araştırma yöntemleri, biyoistatistik, seminer dersleri alınırken seçmeli ders havuzundan mezuniyet kredisi toparlanacak şekilde ve çakışmayan derslerden seçim yapılması beklenmekte. Seçmeli dersler öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda açılabiliyor.

3)Ne umdun? Ne buldun?

Okulun içinde öğrencilerin kullanabildiği sınırsız wi-fi imkanı, her katta su ve diğer yiyeceklerin bulunduğu otomatlar, her katta öğrencilerin su içebileceği arıtma sistemi, etüt odaları, kütüphane içinde ön rezervasyon ile kullanılan çalışma odaları (sınav haftalarında toplu ders çalışmak için ideal), her sınıfta sabit olarak bulunan bilgisayar kasaları ve içinde bulunan Starbucks şubesi ile hayallerimin üzerinde imkanlar sunan bir okul olduğunu gördüm.

Devlet üniversitesi çıkışlı olduğum için alışkın olmadığım birçok uygulamayla karşılaştım. Özel okullarda talep edilen her belge için belge başına belirli bir ücret tahsil ediliyor. Bu belgeyi öğrenci işlerinin hazırlaması için öğrencinin bir site üzerinden belge talebinde bulunması gerekiyor. Ne zaman belge talebinde bulunsam ve sonra belgemi alma niyetiyle okula gitsem (her seferinde yaklaşık 1 hafta sonrasında) hazırlanmamış oluyordu ve her seferinde belge rezilliği çekiyordum. Öğrenci bilgi sistemi olmasına karşın ders seçiminin hala taş devrinden kalma form doldurma ve okula teslim etme usulüyle yapılıyor olması ve tek tek mali işlere ve hocalara imzalatıp teslim edilmesi tüm gün süren bir koşturmanın içine düşmenize neden oluyor.

4) Sence bu bölümü nasıl insanlar okumalı veya okumamalı? Neden?

Akademik olarak ilerlemeyi düşünmeyen kişilerin yine uzman unvanı alarak mezun olacağı tezsiz programları tercih etmeleri faydalarına olacaktır.

5) Bu bölümü okumanın en büyük avantajı ne sence?

Mesleki bilginin geliştirilmesi, akademik kariyer seçeneğinin bulunması gibi avantajlar olduğunu söyleyebilirim.

6) Peki ya en büyük dezavantajı nedir?

Derslerin gün ve saatlerine göre yüksek lisans öğrencisi olmanın dezavantajları da var. Özel sektör tam gün ve haftanın genelde 6 günü çalışmanızı beklediği için derslerin saatleri ve sıklığı çalışmanıza engel oluşturabilecek bir durum haline dönüşerek işverenin sizinle çalışmayı tercih etmemesiyle sonuçlanabiliyor.

7) Başvuru Şartları neler?

En az Lisans (4 yıllık) öğrenimi veren bir yükseköğretim programının Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olanlar, transkriptini sunarak veya kayıt dönemine dek mezun olabileceğini belgelemek şartıyla başvuru alınıyor.

Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından; TOEFL-IBT: En az 60 puan, YDS/ÜDS/KPDS/YÖKDİL: En az 50 puan almış olmak gerekiyorken yabancı dil puanı bulunmayan kişiler için okulda yabancı dil sınavı yapılıyor.

Adayların başvurabilmesi için ALES sayısal puanın en az 55 olması gerekmektedir. Yabancı uyruklu öğrenciler için GRE en az 149 ya da GMAT en az 450 puana sahip olması gerekmektedir.

8) Bu bölüme kaç puanla, nasıl girdin?

ALES SAY 79 puan ve yabancı dil sınavı sonucum olmadan başvurdum. Okulun düzenlemiş olduğu yabancı dil sınavına katıldım. Sonucu aynı gün içinde mail olarak iletildi ve bilim sınavına girmeye hak kazandığımı öğrendim. Aynı gün yapılan bilim sınavına girdim. Bilim sınavının konu başlıkları genel olarak başvuru sonrasında bize bölüm başkanı tarafından iletilmiş olsa da girdiğimiz sınav ağır bir biyokimya sınavıydı. Diğer konu başlıklarından soru yok muydu derseniz vardı ama 60 soru içinde çok az bir kısmı oluşturuyordu, büyük pay biyokimyasal kökenli bilgi sorgulayan sorularındı. Mülakat için ilan edilmiş olan tarihte de mülakat gerçekleşti. Mülakat puanının etkisinin %10 olduğu ve bizlerin lisans ortalamamız, ALES puanımız gibi puanlarla mülakata gelene kadar giriş puanımızın %90’ını topladığımıza vurgu yapılarak gerçekleşen bir mülakattı. Sonuçların ilan edilmesi için belirlenmiş tarihte internet sitesinden kazanmış olduğumu öğrendim ve kaydımı yaptırdım.

Yüksek Lisans hakkında daha fazla bilgi almak için TIKLAYIN.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu