Haberiniz Olsun

Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş: Üniversitelerin Niteliklerini Arttırma Zamanı

Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş son yıllarda ülkemizdeki üniversite sayılarındaki ve kotalarındaki artışlarla ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, “Bir dönem kontenjan açılmıyor, üniversiteler büyütülmüyordu. Artık her ilde üniversite var. Sayı olması gereken düzeye yaklaştı. Şimdi daha çok niteliğe odaklanmalıyız. Yoksa yönetemeyiz.” diyerek gelecek adımların çok önemli planlanması gerektiğini vurguladı. 

Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi olan Erdoğmuş üniversite öğrencisi sayımızla ilgili “Dünyada 100, Avrupada 20 ülke nüfusundan daha fazla” diyerek sayısal büyümenin yerini artık nitelik ve kalite hassasiyetine bırakması gerektiğini vurguladı.

YÖK’ün Üniversitelerin İşlerini Kolaylaştıması Gerekiyor

YÖK hakkındaki görüşlerini dile getiren Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, YÖK’ünün üniversittelerin işini kolaylaştıracak ve kalitelerini arttıracak bir kurum olarak çalışması gerektiğini dile getirdi.

“Üniversitelere der ki, misyonunu tanımla, öğretim üyeni nasıl seçeceksin tanımla. Buna karışmayacak fakat işleri bu tanıma göre yürütüp yürütmediğini takip edecek. Öğretim üyesi alımları liyakat esaslı mı? Usule uygun mu? Bunları kolaylaştıran bir kurum olması gerekiyor. Bu ara kurum… Asıl kurum olmamalı YÖK ya da adı ne olacaksa. Asıl kurum üniversitelerdir. Onların üstünde kolaylaştırıcı bir kurum olarak yapılandırmak lazım yükseköğretim kurumunu.”

Erdoğmuş YÖK’ün denetleme kurulunun yetersiz olduğunu Türkiye’de üniversite sayısının aniden hızla artmaya başladığını ama YÖK denetleme kurulunun 30 yıl önceki yapılanmayla hala aynı olduğunu söyledi “zaten kendisi doğru yapılanmamış,bir de bu büyümeyi yönetmekten çok uzak. Denetimin etkin olmadığını görüyoruz.”

5 Temel Üniversite Olmalı

Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş başarı için 5 temel üniversiteye ihityacımız olduğunu dile getirerek onları şöyle sıraladı.

  1. Türkiyenin araştırma üniversitelerine ihtiyacı var.Bunlar doğru yapılandırılıp hazırlanmadığı sürece dünya sıralamasında yukarılarda bir okul göremeyiz
  2. Klasik üniversiteye ihtiyaç var.
  3. Eğitim-öğretim üniversitesine ihtiyaç var
  4. Bölgesel(bölge ihtiyaçlarına göre) üniversitelere ihtiyaç var
  5. Uygulamalı bölümlere kesin ihtiyaç var.

Kaynak için tıklayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu