Kariyer

Türkiye’nin En İyi Üniversitesi Hangisi? | Tercih Tavsiyeleri 2

Stresli bir yılı geride bıraktınız ve tüm bu üniversite dertlerinden kurtulduğunuzu düşünüyordunuz değil mi? Ha-ha yanıldınız! Tercih dönemi stresi de kesinlikle sınav stresiyle boy ölçebilecek bir sorun. Canınızı sıkmak istemiyorum sadece yaşadığınız stres normal, herkes de sizin gibi gergin ve kendini kaybolmuş hissediyor. Sakin olun arkadaşlar size yardım etmek için buradayım.

Bu yazıda sizlerle iyi üniversite nedir, nasıl tanınır, hangi faunalarda yaşar, bu türü nasıl avlayabiliriz biraz bunlardan bahsedeceğim ki tercihlerinizde karar vermeniz kolay olsun. Haydi başlayalım!

Öncelikle internette gezen “Türkiye’nin en iyi 10 üniversitesi açıklandı!” tarzındaki listelere çok kafa takmamanızı tavsiye edeceğim. Her listenin kriterleri birbirinden farklı ve oldukça tartışmalı. Örnek verecek olursak; listelerde üniversitelerin yaptığı projeler bir kriter olarak ele alınıyor olabilir. Ve diyelim Kafa Üniversitesi bir yıl içerisinde 50 tane proje yapmış. Fakat bir sormak lazım bu projelerden kaçı öğrencilerin katılımına açıkmış? Öğrenciler aktif katılabiliyor muymuş yoksa hocalar ne diyorsa öğrenciler sadece boyun mu eğiyormuş?

Peki nelere bakabiliriz? Nasıl araştırma yapacağız?

Akademik Kadroya Bakın:

İlk tavsiyem gitmeyi istediğiniz bölümün akademik kadrosuna bakmanız. Elbette girin hocaların tiplerine bakın demiyorum, ama bir bölümde kaç tane profesör, kaç tane doçent hoca var bu önemli bir kriter.

Elbette bazen bir yardımcı doçent hoca bir profesörden daha verimli ders işleyebiliyor, insandan insana değişiyor ama yine de bence ders alma ihtimalimiz olan hocaların seviyesi oldukça önemli.

Sıfatlar kadar sayılar da önemli. Az öğretim görevlisinin olduğu durumlarda hocalara çok fazla ders verilebiliyor ve bu da onların verimlerini ciddi anlamda düşürebiliyor. Dolayısıyla bünyesinde daha çok hoca olan üniversiteler benden artı bir puan alıyor.

Sosyal Medya “Stalk”ı Yapın:

Haydi ama hepimizin stalkta az veya çok bir tecrübesi var. Aramızda eski sevgilisinin babanesinin ilk okul numarasına ulaşanlar var biliyorum, milletçe iyiyiz bu konuda. (Şaka değil, keşke olsa.) Neyse şimdi de stalk yeteneklerinizi faydalı bir şey için kullanacaksınız ve üniversitelerin sosyal medya hesaplarını stalklayacaksınız.

Üniversite dediysek resmi hesaplardan ziyade üniversite kulüplerinin hesapları çok önemli bu noktada. Çünkü öğrencilerin kendilerini en rahat -bu yüzden de en çok yansıtabileceği- yerler kulüpler ve onların sosyal medya hesaplarıdır. Bakın bakalım kaç etkinlik, kaç proje yapmışlar geçen yıllarda.

Bir Bilene Danışın:

Ne yaparsak yapalım bir bilene danışmakta daima fayda vardır. Düşündüğünüz bölümü, hatta mümkünse hedeflediğiniz üniversitede o bölümü okuyan birilerini hem yardım gruplarında hem de sosyal medyadan bulabilirsiniz. Hamdolsun günümüzde herkes biyografisine okuduğu bölümü, üniversitesini yazıyor. Bu trendi yine lehinize çevirebilirsiniz.

Bu noktada da insanlar size yardım etmeyi kabul ederse net sorular sorun. Şuraya ucu açık saçma sapan soru örnekleri bırakıyorum ki bunlardan sormayın, kimse sizi o kadar detaylı çekmez.

X bölümü sence nasıl, buradan mezun olunca nerde işe girebilirim, mezun olunca kaç para alınıyor, babam böyle pasta yapmayı nereden öğrendi?

Tercih Günlerine Katılın:

Bilgisayar başı tavsiyeler bir yana, gidip görebiliyorsanız aklınızdaki üniversitelere gidin, kampüslerini gezin. Artık tercih günleri uygulamaları oldukça yaygın. Gidin ve oradaki görevlilere aklınıza takılan her şeyi sorun. Tabi orada duyduğunuz her şeye inanmayın ama güzel güzel dinleyin.

Peki tüm bunlara baktığımızda en iyi üniversiteyi öğrenmiş oluyor muyuz?

Sizi hayal kırıklığına uğratmak istemem ama, aslında bu sorunun pek bir önemi yok. Çünkü bir üniversite tüm bu alanlarda ne kadar iyi olursa olsun mesele sizde bitiyor. Eğer fırsatları iyi değerlendiremiyorsanız çevreniz hiçbir işinize yaramayacaktır. Aynı şekilde çevrenizde hiçbir fırsatın olmasa bile kendi şansınızı yaratabilirsiniz. Hatta belki gideceğiniz üniversitede sizin istediğiniz alanda çalışan bir kulüp yoktur ve siz arkadaşlarınızla organize olup en temelden kurarsınız bu kulübü. Velhasılkelam ne kadar etkeni hesaplasanız da, en iyi üniversitenin hangisi olduğu esasında sizin

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu