Haberiniz Olsun

ODTÜ’den Anksiyete Bozukluğuna “Sanal Terapi” Yazılımı

ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Tokel ile ekibi, ODTÜ Psikoloji Bölümü ve TÜBİTAK desteğiyle “Sanal Gerçeklik Ortamında Maruz Bırakma” terapisinin uygulanabildiği bir bilgisayar yazılımı geliştirdi. Geliştirilen yazılım; Türkiye’de sosyal fobilerin tedavisine yönelik ilk teknoloji olma özelliğini taşıyor.

Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da adlandırılan sosyal fobiler; sosyal ortamlarda ve performans gerektiren durumlarda bireyin, diğer insanlar tarafından yapılacak olumsuz değerlendirme, eleştiri ve varılacak yargılara karşı duyduğu yoğun kaygı ve korku durumu olarak tanımlanıyor. Bu rahatsızlığı yaşayanlar, terleme, kızarma, kalp atışında artış gibi birtakım fizyolojik belirtiler de gösteriyorlar. Dünya genelinde en yaygın görülen psikiyatrik rahatsızlıklar arasında olan sosyal fobi; bireylerin korkularıyla yüzleşmelerine yardımcı olmak amacıyla kullanılan bir psikoterapi yöntemi olan “maruz bırakma” terapisinin sanal gerçeklik teknolojisiyle, üç boyutlu sanal ortamlarda modellenmesi sayesinde, geliştirilen teknoloji ile tedavi edilebiliyor.

İnsanlar Korkularıyla Yüzleşiyor

Avatar (kişinin kendini temsil etmesi için sanal ortamda seçtiği grafik görüntü) kullanarak sosyal fobilerden kurtaran yerli terapi yazılımı; sosyal fobisi bulunanları, sanal gerçeklik ortamında korkularıyla yüzleştirerek tedavi ediyor. Kişileri korktukları ve/veya kaçındıkları durumlarla yüzleştiren çalışma; toplantı, konferans, seminer simülasyonları aracılığıyla kullanıcıların iletişim yeteneklerini geliştirerek sosyal fobilerinden kurtulmalarına olanak tanıyor. Çalışmada; akademik hayata ve iş dünyasına yönelik mülakat ve sunum fobilerinin yanı sıra alışveriş, restoran ve ulaşım gibi sosyal ortamlardaki fobiler için ayrı ayrı düzenlenmiş 9 farklı senaryo modülü kullanılıyor.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu