İş Hayatı vs Sosyal Hayat
Sosyal hayatla iş hayatını birbirine karıştırmak bazen iş hayatına yeni başlayanların yaşadıkları, çalıştıkları pozisyona ve firmaya göre değişen bir sorundur.
İş hayatıyla sosyal hayatın birbirine karıştırılması özellikle de günümüzde sıkça rastlanan bir durumdur. Elbette bu karışıklığın farklı sebepleri ve tabi ki sonuçları vardır. Ancak aradaki dengeyi korumak, hem işiniz hem de sosyal hayatınız için sanılandan çok daha önemlidir.
İş hayatıyla sosyal hayat arasındaki olumsuz etkileşimler hem tek hem de çift taraflı olabilir. Her durumda bu olaydan bir şekilde siz zararlı çıkabilirsiniz.
Evden işe, işten eve…
Bizi insan yapan en temel şeylerden biri duygularımızdır. Doğamız gereği de hislerimizi her canımız istediğinde rafa kaldırıp unutamayız. Bu sebeple iş ve sosyal hayat arasındaki dengeyi en çok tehdit eden unsur gayet insani olsa da duygularımızdır.
Örneğin, iş yerinde sorunlu bir gün geçirdikten sonra evinize döndüğünüzde ya da arkadaşlarınızla buluştuğunuz hala sinirli, üzgün olabilirsiniz. Bu da doğal olarak bulunduğunuz ortamdaki havayı bozacaktır. Ya da tam tersi özel hayatınızda yaşadığınız bir sorun yüzünden moraliniz bozuksa ve bunu işinize yansıtırsanız, bu defa da iş yerinde sorun yaşayabilirsiniz.
İşi ve özel hayatı birbirinden ayrı tutma
İş hayatına yeni başladığınızda işinizi ve özel hayatınızı birbirinden ayrı tutmak biraz zor gibi görünebilir. Zamanla işinizde tecrübe kazanacağınız gibi bu konuda da tecrübe edineceksiniz. İlk kez iş hayatına atıldığınızda eğitiminizin ve yıllarca süren hazırlığın verdiği hevesle bir süre işiniz hayatınızın odak noktası olabilir. Çalıştığınız işin türü de sizi etkileyecek unsurlardan biri olacaktır çünkü mesai kavramı hayatınıza girerse sosyal hayatınız da doğrudan etkilenecektir.
İşinizi ne kadar severseniz sevin kendinize ayıracak vaktiniz kalmıyorsa zamanla yorgunluk hissetmeye başlarsınız ve stres de bunu takip eder. Bu sebeple ne kadar yoğun olursanız olun işle ilgili yapmanız gerekenlerin önceliklerine göre kategorize etmeli ve acil olmayan işlerinizi bir sonraki güne bırakmalısınız. Bu şekilde kendinize de ayıracak vakti yaratmış olursunuz.
İş yerinde profesyonelliğinizi koruyun
Mesai başladığı anda kişisel sorunlarınızı evde bırakmanız gerekir. O anda üzgün, sinirli, stresli… olabilirsiniz ancak bu duyguları iş yerinize taşırsanız ne yazık ki motivasyonunuz ve doğal olarak performansınız düşecektir.
Aslında çalışmak ve kendinizi işinize vermek aklınızı dağıtmak ve vakit geçirmek sizin için bulunmaz bir günlük kaçış yöntemi olacaktır. Buna ek olarak da başarılı bir iş günü geçirmeniz moralinize de destek olacaktır.