Kafa Açan Yazılar

Çin’in Asi Dehası İstanbul’da!

Bugün sizlere çok yeni ziyaret ettiğim bir sergiden ve bu sergideki eserlerin sahibi Ai Weiwei‘den bahsedeceğim. Sakıp Sabancı Müzesi, Akbank’ın desteğiyle Ai Weiwei’in Türkiye’deki ilk sergisine ev sahipliği yapıyor. 12 Eylül 2017 – 28 Ocak 2018 tarihleri arasında  gerçekleşen bu  sergide sanatçının porselen çalışmalarını görüyoruz. Sergide hem sanatçının hayat hikayesinin  hem de onun eserlerini inceleyebilecek, belki de adını dahi duymadığınız bu asi kişiliği tanıma fırsatı yakalayabileceksiniz.

Ai Weiwei’nin Asi Yönü

 “Çinin Asi Dehası” diye boşuna bilinmiyor Ai Weiwei. Politik dili, mesaj içerikli çalışmaları, zekice üretimleri ile dikkat çeken cesur sanatçı;  hapis, ülkeden çıkma yasağı, darp gibi birçok yıpratıcı olayla karşılaşsa da bildiğini okumaktan yana.

Mesela  2008 Siçuan Depremi’inde yıkılan ve çok sayıda ölüme sebebiyet veren devlet okullarının inşaatı ve kullanılan yetersiz malzemeleri kamu oyu ile paylaşır. Köy okullarında hayatını kaybeden çocukların izini sürdüğü belgeseli de bu muhalif tavrının en güzel örneklerindendir. Ölümleri, hükümet tarafından hasır altı edilmeye çalışılan 5000 çocuğun isimlerini ortaya çıkarmaya çalışan Ai Weiwei, bu dönemde resmi makamların hedefi olur, hatta polisin fiziksel şiddetine maruz kalır.

3 Nisan 2011’de Pekin Havalimanı’nda Çin hükümeti tarafından vergi yolsuzluğu suçlamasıyla tutuklanır, 22 Haziran 2011’de salıverilir. Herkesçe bilinir ki tutuklanışının esas sebebinin vergi kaçırmak ile alakası bile yoktur. Susturulmak ve bir nevi uyarılmak adına yapılır tüm bunlar

Sanatçı kişiliğinin yanında sosyal, siyasal ve kültürel bir eleştirmen olan Weiwei, aynı zamanda insan hakları savunucusudur da. “Sunflowers Seeds” sergisi için yapılan porselen ayçekirdeklerini yapmaları için bir koca köy halkını istihdam eder ve Çin devletinin bedava çalıştırdığı insanlara haklarını verir. Bu sebeptendir ki hükümet tarafından bir kere daha hapse atılır.

Başarılı sanatçıya hayatı pahasına olsa da devletle mücadelesine devam etmesinin sebebi sorulduğunda şöyle cevaplıyor:

“Eğer sanatçılar insanlık onuru ve insan haklarından bahsedemeyecekse, bunu başka kim yapacak ki?”.

 

En yakın zamanda Sakıp Sabancı Müzesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye eder ve bu asi ruhu sizin de hissetmenizi isterim.

Ai Weiwei ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu