Kariyer

Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde Staj

Merhabalar ben Tuğba. Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik 2017 yılı mezunuyum. Bugün sizlere Beslenme ve Diyetetik bölümünde staj işlerinin nasıl yürüdüğü hakkında bilgi vereceğim. :)

Bölümde zorunlu stajlar 3. sınıfın sonundaki yaz döneminden itibaren başlıyor. 3. sınıfın yaz stajında İstanbul’daki tüm Toplum Sağlığı Merkezlerinde ve bağlı bulunan Aile Sağlığı Merkezlerinde yani yaygın bilinen adıyla sağlık ocaklarında staj yaptık. Bu stajımızda bize 3 ilçe seçme hakkı tanındı. Tabi ki okulun çevresindeki ilçeleri herkes yazdığı için kura ile o ilçeler belirlenip, kalan ilçeler arasında tekrar tercih yapılması istendi. (Ne kadar da ÖSYM’yi hatırlattı yazarken anlatamam :D ) Ben ikinci tercihte istediğim arkadaşımla istediğim yerde olmayı başarmıştım, evime tam 36 kilometre uzaktı ama olsun. Bu staj 5 hafta yani 30 iş günü sürdü.

4. sınıf ise haftanın 4 günü staj, 1 günü okulda dersler ve tez görüşmeleri şeklinde bir rutine bindi. Bunlardan kalan her boş anda ise staj defteri doldurmak ve tez yazmak gibi mezun olmak için elzem işlerle geçti.

Güzide okulumuzun şahsına münhasır yaklaşımı bizlerin 4 adet ayrı staj defteri doldurması yönündeydi. Bu defterleri; Çocuk Klinik, Çocuk Poliklinik, Yetişkin Klinik ve Yetişkin Poliklinik şeklinde şuraya bir sıralayayım. Toplamda 130 ayrı vaka ile bu 4 defteri doldurmamız gerekiyordu. “Aman yeaa 1 yılda dolcak, hallederiz!” diye döneme başlasak da güz dönemi finalinde de kontrol edilip dönem arasında bize teslim edilmeyeceğini öğrendiğimde beynimden aşağı kayar sular da boşalmadı değil yani.  Boru mu bu 18 kredi, 18! Bunun yanında bir de gittiğimiz her hastane için ayrı kurum dosyası oluşturmamız istendi.

Hastaneden evrak topla, örnek menüsünü al, evrak toplayacağım diye hastanede koştur dur, dünya kadar evrak. Bir de 1 aylık menü yaz o kuruma böyle en çakışmayanından, renk-kıvam uyumlusundan, çapraz kontrole takılmayanından ve tabiki maliyeti ucuz olsun, mevsim sebze-meyvesi yazsın; kış günü erik yemek ve yedirmek ben de isterdim ama… En önemli şey ise yemek tariflerini Ankara Tava’nın içindeki pirincine kadar da tüm ayrıntısıyla bilmek gerekiyor (Ankara Tava travmamdır, net!). Standart Yemek Tarifeleri candır, ama o da 100 porsiyonluk…

Bunların hepsini geceni gündüzüne katıp tamamladığında her şey bitiyor ve mezun oluyorsun. Tabi bu arada kütüphanelere kapanmalar, makale taramaları, makale okumaları, tez yazması, intihal gerginliği, bitirme sınavı heyecanı, bitirme sözlüsü stresi ve mezuniyet heyecanını taa içinde yaşayacaksın. “Bu günler de bitecek mi?” derken bitecek ve ne zaman bittiğini bile anlamayacaksın. ;)

Diğer tavsiyeler için ABONE olmayı unutmayın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu