Kariyer

8 Soruda İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Okumak

Heyy Merhaba bölüm

Merhaba sevgili dostlar.  :) Bugün sizlere 8 soruda İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünü tanıtacağım. Sakarya Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. Haliyle bilgi ve tecrübelerimi en aktif şekilde aktarmayı düşünüyorum. Bir yanlışım olursa şimdiden affınıza sığınıyorum.

1.İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümünü Neden Seçtim?

Öncelikli olarak tercih zamanı birçok bölümü araştırmıştım. Sayısal çıkışlıydım ancak Eşit ağırlıktan da sınava girmiştim. Ve kazandığım bölüm o zamanlar TM-1 den alıyordu. Öğretmenlik, Mühendislik, İnsan Kaynakları gibi bölümleri farklı üniversiteler bazında tercih etmiştim. Bu bölüm benim sondan ikinci tercihimdi.İlk tercihime KATÜ-Yazılım Mühendisliği yazmıştım.

”Bu bilgileri neden bizimle paylaştınız?”sorularını duyar gibiyim. Bunları sizinle paylaşmamın sebebi, bölüm seçerken aslında geleceğinizi belirlediğinizin farkında olun ve herhangi bir hata söz konusu olmasın diye söylüyorum. İş hayatı bir kere edinilen ve ömrünüzün çoğunu geçireceğiniz bir evre olduğu için; bölümünüzle nişanlanıyor, mesleğe atıldığınızda ise evleniyor gibi düşünebilirsiniz. Farklı açılardan görmeye bakın. 

Ben tercihimi bilinçli bir şeklide yaptığımı söylemem. O zamanlar üniversite sınavının ve yahut üniversite okumanın ne demek olduğunu şuan ki deneyimlere dayanarak farkında olmadığımı düşünüyorum. Benim gibi çoğu gencin de böyle yaptığını düşünüyorum. İlk senemden gitmek istedim. O yüzden puanıma yakın ve puanımda olan bölümleri tercih ettim. İnsan Kaynaklarının da yeni trend olduğu,kadınlar için ideal bir meslek olduğu söylendi. Bende bunu araştırıp tercih listeme eklemiştim.

Eğitim konusunda ülkemizde bir takım eksikliklerin olduğu konusu tartışmaya açık ancak göz ardı edilemeyecek seviyede olduğunu düşünüyorum. Rehberlik öğretmenlerinin yapması gereken bir faaliyet planın olmasını gerektiğini savunuyorum. Öğrencilere kişilik ve yetenek testleri yapılarak,kendilerine en yakın olan bölümlere yönlendirilmesi ve buna yönelik nasıl bir hedef oluşturması gerektiği konusunda bilgiler verilmelidir. Benim dönemimde böyle bir durum söz konusu değildi. Kimyaya ilgim yoktu ancak Kimya Mühendisliğini yazmıştım. Benim gibi yapmayın arkadaşlar :) Ancak böyle söylediğime bakmayın. Bölümümden memnunum ve ileride detaylarından bahsedeceğim.

2) İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünde ne gibi dersler okutuluyor?

İlk olarak genel dersler alıyorsunuz. İktisat, İşletme, Hukuk bilimlerine giriş vb. gibi kendi bölüm derslerinizi ikinci sınıfta almaya başlıyorsunuz. Kariyer Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Eğitim ve Geliştirme gibi İK’nın fonksiyonlarını dersler adı  altında inceleme şansınız bulunuyor. Seçmeli dersler ile de size yakın yada öğrenmek istediğiniz derslere de yönelebiliyorsunuz.

3) Bu bölümden ne umdum? Ne buldum?

Aslında daha çok uygulama ağırlıklı bir eğitim bekliyordum. Ama teorik olarak çok fazla bilgi öğreniyorsunuz. Teorik olarak öğrendiğiniz bilgileri de pratiğe dökmek için staj yapmanız gerekiyor. Şahsen ben gönüllü stajyerlikte yaptım ancak her yer size gerekli  bilgi ve tecrübelerini aktarmıyor :) O yüzden, staj yaparken iyi bir araştırma yapmanız gerekiyor. Staj ile ilgili ayrı bir yazı yazarak konunun detayına başka bir zaman inmeyi düşünüyorum.

4) Bu bölümü nasıl insanlar okumalı ?

-İletişim becerisi yüksek,

-Sabırlı,

-Empati yapabilen,

-Güleryüzlü,

-İş Hukuku,Davranış Bilimleri gibi alanlara ilgisi olan,

-Takım Çalışması,Liderlik gibi vasıflara sahip,

-Kritik olay ve kriz anında sakin kalıp stratejiler belirleyebilen

özelliklere sahip olunmalıdır. Bu benim şahsi fikrim elbette. Buna daha farklı kriterlerde eklenebilir.

iky ile ilgili görsel sonucu

5) İnsan Kaynakları okumanın en büyük avantajı ne?

Bu bölümün ilk olarak Sakarya Üniversitesi’nde verilmesi olabilir. Yüksek okul bazında birçok yerde olup, tek lisans veren üniversite olması büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Yükselişte olan ve Türkiye’de popülerliği artan bir meslek olması da bir artı katıyor.

6) Ya dezavantajı?

İnsan Kaynakları departmanında İşletme, ÇEKO, Endüstri Mühendisleri de çalışabileceği için rekabet ortamı bulunmaktadır. Firmaların, diğer bölümlerden mezun olmuş kişileri seçme olasılığını düşünürsek dezavantaj sağlıyor.

7) Bu bölümü seçen veya seçmeyi düşünenlere neler söylemek isterim?

Genel olarak zorlanacağınız bir bölüm olmayacağını söyleyebilirim. Zor derslerin varlığı sizi korkutmasın. Kendi karakterinizi iyi tanıyorsanız ve ilginiz varsa bu bölümde okuyabilirsiniz. İK gelişen bir dünya ve her geçen gün bunu fazlaca görmekteyiz. Kurumsal şirketlerdeki hızda olmasa da yavaş yavaş bu orta ve küçük işletmelere kayıyor.  Önceden” İK ne?Gereksizdir” yaklaşımları hakimken, İK’nın önemi Türkiye’de artmaya başladı. İİBF de okuyan bireyler artık İK alanında yüksek lisans yapmayı düşünüyorlar. İK, işletmenin küçük gibi görünen ancak büyük işleri başarabildiği bir fonksiyonudur.

8) Yine olsa yine İKY okumak ister miydim?

Bu bölümü okuduğum için pişman değilim ancak Psikoloji bölümünü de okumak isterdim. Ancak bölümümü de seviyorum. Benim karakterime uygun bir bölüm seçtiğimi düşünüyorum.

İnsan Kaynakları Yönetimi  bölümü hakkında ”yahu burda nedemek istedin?İyi parası var mı?İş imkanları nasıl?” gibi sorularınız için  mervegulluu@gmail.com mail adresinden bana ulaşabilirsiniz. :)

Benim anlatmak istediklerim bu kadar. Umarım sizlere bir faydası olur. Yeni yazımda görüşmek üzere…

 

Merve Güllü

Sakarya Üniversitesinde İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünü bitirdim. Bir Adanalı olarak birazcık hayattan, birazcık koşuşturmalarımızdan, düşünsel ve sevgisel bütünün derinliğinden yani delilikten; yeri geldi mi çoğunun size faydalı olacağına inandığım yazılar yayınlayacağım. Hatamız olursa affola. Bir mail kadar uzağındayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu