8 Soruda Gıda Mühendisliği Okumak
Herkese merhaba, ben Zehra. Sizlere 3.5 senedir bilfiil öğrencisi olduğum İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünü biraz anlatacağım. Bir hayli stresli, aman tanrım hangi üniversiteye gireceğim, şu nasıl bölümdür dediğiniz dönemlerde sizlere 8 soruda kısaca bölümümü anlatayım da birazcık fikriniz olsun istedim.
1. Sen gıda mühendisliği bölümünü neden, nasıl seçtin?
Ben hâlâ daha neyi neden seçtim, ben ne okuyorum diyen biriyim. Bölümü nasıl mı seçtim. Sayısal okuttular bir ara lisede. Sonra 36 bininci oldum sınavda dedim ki güzel bir okul olsun e hadi İstanbul’da olsun. Yazdım İTÜ gıda bölümünü. Başka neler vardı listende derseniz harita mühendisliğinden metalürjiye her şey vardı. Kafam karışıktı kabul ediyorum.
2. Bu bölümde ne gibi dersler okunuyor?
İlk sene lise 5 hesabı matematikten edebiyata fizikten biyolojiye her şeyi genişletip tekrar anlatıyorlar. He 2.sene oldum tam bir gıda mühendisi gibi ders alacağım diyorsanız yanılıyorsunuz. 3. Sınıfta laboratuvar dersleri ve yaz stajlarımızla beraber nihayet öğrenebildik dediğimiz mesleki şeyleri öğreniyoruz. Hadi anlat bakalım salca nasıl yapılıyor diyenlere de bu süt neden dolapta bozulmuyor diyenlere de artık bir cevabım var yani. Ha söylemeden edemeyeceğim teknik resim derslerimiz bile var. Elma değil makine parçaları çiziyoruz.
3. Gıda Mühendisliği bölümünden ne umdun, ne buldun?
Dedim ya umduğum hiçbir şey yoktu. Beklentiyi mi düşürdüm diye böyle oldu bilmiyorum ama okudukça da sever gibi oldum hani. Yani sonuçta gıda bu. Her gün mideye indirdiğin ve asla bir bağın olmayan o şeyleri tanımaya başlıyorsun. Hani insanlar buğday üzerine kitap yazıyor mesela. Mevzular biraz derin gibi. Zevkli olmuyor değil arada.
4. Sence Gıda Mühendisliğini nasıl insanlar okumalı veya okumamalı? Neden?
Bu soruya çok apolitik bir cevap vererek herkes okuyabilir demek istiyorum. İş başa düşünce o yaşa gelmiş adam neler neler yapmaz ki, gıda mühendisliğini mi okuyamasın…Hıh…Ama bakın ezberi çoktur. Yeri gelir 1000 sayfa slayt okursunuz. O zamanlar can sıkar elbet. Demedi demeyin.
5.Gıda Mühendisliği okumanın en büyük avantajı ne sence?
Bir kere çok değişik bir farkındalık kazanıyor insan. Hani eskiden alıp peynir ambalajına bakmazken şimdi üzerindekileri okur hale gelir oldum.Bilinçlendim. Bilinçlendirmek de isterim şahsen. Önü de çok açık. Her sene binlerce gıda ,ambalaj,ekipman geliştiriliyor. Belki birini de bizler yaparız.
6. Gıda Mühendisliği okumanın en büyük dezavantajı ne sence?
E mezun çok. Her yere açtılar artık. İyi üniversitede okudun dilin var, ikinci de bir dilin var. Yetmiyor ki. Geliştirmek lazım kendini. Etkinliklere katılmak lazım bir şeyler üretmek lazım. Lazım da lazım. Huff…
7. Gıda Mühendisliği bölümünü seçen veya seçmeyi düşünenlere neler söylemek istersin?
Seçenlere tavsiyem: Sabredin bitecek. Seçmeyi düşünenlere de tavsiyem:Üst dönemlerden en az birkaç arkadaş edinin, gerek notlar gerek sınav soruları için. Gıda mühendisliği kulüplerine hatta Gıda Mühendisliği Odasına kaydolun.Ve son olarak hebele hübele aşçı mı olacaksın esprilerine karşı dirençli olun.
8. Yine olsa yine Gıda Mühendisliğini seçer miydin?
İlla mühendis olacaksın başka çaren yok deseler, ki niye desinler bilmiyorum, seçerdim. Bence en güzel mühendisliklerden biri. Ha yok gönlünden kopan ne derseniz. Yönetmen olacağım ben :D (olamadı)
Diğer tavsiyeler için ABONE olmayı unutmayın.