Kariyer

8 Soruda Gazetecilik Okumak

Selamlar Kafa Kampüs okuyucuları. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunuyum. Dilim döndüğünce, sizleri de sıkmadan neden bu bölümü okudum, bölüme geçiş sürecim nasıl gerçekleşti, gazetecilik okumak isteyenler ve okuyanlara 8 soruda bölümümü anlatacağım.

Başlayalım.

1- Gazeteciliği neden tercih ettin?

Anadolu teknik lise mezunuyum. Bölümüm Bilişim Teknolojileri dalım ise Web Programcılığıydı. Lisede okurken fotoğrafçılığa merak saldım. Bunun dışında sürekli gazete alıp okurdum. Lisedeki bölümüm gereği bilgisayarlarla çok içli dışlıydım haliyle internetten de haber takibi yapardım. Daha sonra bloglar açtım. Bloglara onlarca içerik ürettim. Sonra yazdıklarımı sildim çünkü gün geçtikçe yazdıklarım daha kötü görünmeye başlamıştı. Bloglarımı kapattım ve bu işi profesyonelce yapmanın gereğini hissettim. Lise bitmeye gelmişti ben de gazetecilik okumaya karar verdim. Önce Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde Basın Yayıncılık ve Görsel Medya Yapımcılığı okudum. Bu da bana yetmedi. Dikey Geçiş Sınavı(DGS) ile Erciyes Üniversitesi Gazetecilik bölümüne geçtim ve bu yıl mezun oldum.

2- Gazetecilikte hangi dersler var?

Derslere ayrıntılı olarak buradan bakabilirsiniz. http://iletisim.erciyes.edu.tr/files/syllabus/gzt/dersic_gzt.pdf

Kabaca ben biraz bahsedeyim derslerden.  Gazetecilik 1.Sınıfta genel olarak iletişim bilimiyle ilgili temel dersler verilirken bunların dışında da Bilgisayar kullanımıyla, fotoğrafçılık temel bilgileriyle kültür dersleri verilmektedir. 2.sınıfta ise artık gazetecilik üzerine daha uygulamalı dersler verilmektedir. Uygulamalı gazetecilik, Basın dili ve uygulamaları, Haber toplama ve yazma, Medya okur yazarlığı vs.
3.sınıf ve 4. sınıfta artık seçmeli derslerin devreye girmesiyle ilgi alanına göre ders yelpazesi değişmektedir.

3- Gazetecilikten beklentin neydi? Sonuç ne oldu?

Üniversite hayatım ön lisans ile başladığı için biraz moral bozukluğu vardı ancak ön lisanstaki hocalarımdan edindiğim bilgiler ve onların desteğiyle, daha üniversite hayatımın 2. ayında haber yazma heyecanını yaşadım. Ön lisanstaki hocalarımın meslekten gelmesi de tabi ki ayrı güzeldi. Bizleri teorik bilgilerle boğmadılar, mesleğin sahadaki yüzünü de anlattılar.
Hocalarımızın teşvikleri ve destekleriyle ben sevdiğim bölümüme hızlı aşina oldum ve fazla geç kalmadan kendime staj yapabileceğim birkaç medya kuruluşu bile bulabildim. Haliyle durum böyle olunca göz açıp kapatıncaya kadar ön lisansın sonuna geldik. Burada işimiz bitmemeliydi. DGS’ye hazırlandım ve girdim. Sözelde 2 bin küsür gibi bir sıralama aldım. Erciyes Üniversitesi Gazeteciliğe geçişimi yaptım. Burada ise tam donanımlı bir fakülte ortamında, ön lisanstaki birikimle kendimi daha iyi geliştirme fırsatı buldum.  Fakültemizdeki değerli hocalarımızdan değişik konularda birçok bilgi ve tecrübeyi öğrendik, dinledik. Ben yine boş durmadım iletişim fakültesindeki 2 yılımda da yerel gazetelerde ve dergilerde çalıştım.

Kısacası şöyle bağlayayım. Gazetecilik bölümünü severek yazdım ve öğrenim hayatım boyunca emek verdim, kendimi geliştirmeye çalıştım. Mezun olunca da sonucunu aldım. Diplomamı aldıktan birkaç gün sonra işimi buldum.

4- Gazetecilik bölümü neye göre seçilmeli? Kimler gazetecilik okumalı?

Bana göre gazetecilik bölümünü öncelikle kişiler arası ilişkileri güçlü olan, okumayı ve araştırmayı seven, sorgulayan, ülkemiz ile ilgili tüm gelişmeleri takip eden, merak duygusunu kaybetmemiş kişilerin gazetecilik okuması yerinde bir karar olur. Ancak gazetecilik bölümü bittikten sonra sahada yaşanabilecek onlarca sorun olduğunu da unutmayalım.

Gazetecilik mesleği günümüzde en çok sorun yaşayan meslek dallarından biridir. Her an işsiz kalma korkusu, sigortanın yatmaması ve maaşın geç verilmesi gibi konular gazetecilik mesleğinde sürekli görülmektedir. Siyasi görüşünüz yüzünden de işsiz kalabileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Bunları toparlarsak ve değerlendirerek karar verirsek gazetecilik bölümünü okumak daha anlamlı olur. Ancak benim gibi gazeteciliği öğrencilik hayatında çözen, öğrenciyken kendini haber yapabilmek için sahada bulan ve sıkıntılarını yaşayanlarla sanırım şu konuda birleşebiliriz. Gazetecilik bölümünden mezun olduktan sonra illa ki gazeteci olmanız gerekmiyor. Bölüm içerisinde sizlere verilen derslerle kendinizi gazetecilikle bağlantısı olmayan farklı iş dallarında da geliştirebilirsiniz. Örneğin, grafik tasarım, sayfa tasarımı ve web tasarımı gibi dersleri alan arkadaşlar ve bu konuda kendini geliştirenler mezun olduktan sonra birçok ajansta rahatlıkla iş bulabilirler. (Kendimden biliyorum.)  Yine bölüm içinde verilen derslerle ilgili internet yayıncılığı konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.

5. Gazetecilik okumanın avantajları nedir?

Gazetecilik okumanın en büyük avantajı network edinmektir. Okuduğunuz şehirde, çalıştığınız şehirde gazeteci olduğunuz için her sektörden insanlarla tanışacaksınız ve çevreniz genişleyecektir. Gazeteciliğin başka bir avantajı ise işini doğru yapan, yalan habere bulaşmayan kişilerin toplumda gerçekten saygı duyulan bir insan olmanın kapısını aralamasıdır. Gazeteci olduğunuz için çok okuyup çok yazacaksınız. Bununla beraber yoğunlaştığınız birimde kendinizi geliştirmenizin sonucu olarak kitap bile yazabilirsiniz. Gazetecilik okudunuz. Ön lisans veya lisans bitirdiniz ama hala size yetmeyebilir. Gazetecilikte yüksek lisans yaparak akademik çalışmaya adım atabilirsiniz. Edindiğiniz tecrübeleri gelecek nesillere aktarabilirsiniz.

6- Gazetecilik okumanın dezavantajları nedir?

Kendi adıma gazeteciliği çok sevdim ancak meslekte yaşadıklarım beni bu sektörden soğutmaya başladı. Gazeteci olduğunuzda ya da okuduğunuzda her şeye hazırlıklı olun. Her zaman olumlu sonuçlar almayacaksınız. Bu sonuçları yazıp canınızı sıkmak istemem ancak sosyal medyada bunları görüyorsunuzdur…

7- Tercih dönemi bitti. Gazetecilik seçenlere ne söylemek istersin?

 

Tercihlerini yapan tüm arkadaşlara hayırlı olsun. Umarım herkes istediği bölüme ve şehre yerleşebilir.

Gazetecilik seçen gelecekteki meslektaşlarıma ise şunları söyleyeyim:
* Kendinizi geliştirin. Hızla değişen dünyada okulda anlatılan kuramlar size çok katkıda bulunacaktır, dünya görüşlerinizi etkileyecektir ancak bunların dışında sadece dersleri geçmenizi sağlayacak. Hızla gelişen internet teknolojisinde kendinizi çağa adapte etmeye çalışın. İleri görüşlü olun. Gelişmeleri takip edin ve okuyun.

* Takip edin. İlla ki bir ilgi alanınız vardır gazetecilik üzerinde. Mesela benim ilgi alanım spordu. Öğrenciliğim boyunca futbol, basketbol, voleybol, hentbol gibi birçok branşı takip ettim, o spor dallarında temel kuralları öğrendim ve haberleştirdim. Sizler de ilgi alanınıza göre gerekli çalışmanızı yapın ve pratiklik kazanın.

* Staj yapın. Zorunlu stajı demiyorum. Onu mecbur yapacaksınız zaten. Ancak zorunlu stajın dışında staj yapmanız hatta girebiliyorsanız gazetede, dergide, radyoda, televizyonda işe girmeniz sizi okulunuzda fazlasıyla öne çıkaracaktır. Bununla beraber derslere olan ilginiz daha da artacaktır. Bu da size başarının kapısını açacaktır.

* Okulunuzda gazete çıkıyorsa kesinlikle ekibe girmeye çalışın. Hocalarınızı ekibe girebilmeniz için zorlayın.

* Okulunuzda mesleğinizle ilgili olan tüm konferanslara katılın ve burada anlatılan tecrübelerle ilgili önemli notları yazın.

*Okul dışında bölümünüzle ilgili olan kursa yazılın. Birçok şehirde ücretsiz kurslar verilmektedir. Gazetecilikle alakalı fotoğrafçılık, tasarım, diksiyon vs kurslara katılın. Bunlardan edindiğiniz tecrübeler mezun olmanızda size fazlasıyla artı katacaktır.

*Dil öğrenin. Gelişen dünyada neler olduğunu öğrenmek için dil öğrenmek çok önemli. Ayrıca iyi bir yabancı dil sizlere mezun olduktan sonra iş başvurularında 1-0 öne geçirecektir.

8-Bir daha üniversite sınavına girsen yine gazeteciliği tercih eder miydin?

Evet yine tercih ederdim. Çünkü okuduğum bölümü sevdim. Bana her anlamda çok şey kattı. Bilgili ve tecrübeli hocalarım oldu, kendini geliştirmiş arkadaşlarım oldu. Onların sayesinde bende durmak bilmedim. 4 senelik öğrencilik hayatımda 8 firmada çalışma ve staj yapma şansı yakaladım. 3 Kursa gittim. 4 Sertifika aldım. Ben çalışmamın sonucunu aldım ama severek yaptım. Eğer siz de seviyorsanız hiçbir şey size engel olamayacaktır.

Cafer Ekinci

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu