Kariyer

Yüzlerce Kişiye Sorduk Tek Popüler Cevap Arıyoruz: Ekonomi mi, İşletme mi?

İktisadi ve İdari Bilimler’de okuyan öğrencilerinin yanı sıra ileride bu bölümlerden birini  seçmeyi düşünüp ikilemde kalan, hatta bu bölümlerden birini bitirmek üzere olup hala nasıl bir kariyer planı yapacağından emin olmayan arkadaşlarımızı da ilgilendiren bir konu bu ekonomi mi işletme mi konusu. Kafaları biraz olsun aydınlatabilmek için bu soruna bir yanıt olmaya çalışacağız.

Yüksek Lisans düşünenlere ayrı bir tavsiye…

Ekonomi ve işletme… Birbirleriyle neredeyse kardeş olacak kadar yakın iki alan. Ancak tabi ki aralarında bazı belli başlı ayırımlar var. Bu ayırımlar sizlerin üniversite hayatından, lisans eğitiminden ne beklediğinizden tutun da kariyer hedefinizin de ne olduğuna göre birçok etkene bağlı olarak bir seçim gerektiriyor. Dolayısıyla bu noktada, kendinizi iyi tanımalısınız. Çünkü ne istediğinizi iyi bilmeli ve hangi profilin size daha çok yakışacağını düşünüyorsanız o yolda adımlar atmalısınız.

          Ekonomi

Ekonominin işletmeden ayrıldığı en kilit nokta, işletmeye göre çok daha teorik ve matematiksel  bir bölüm olması. Bir bilim dalı olması sebebiyle, okuduğunuz sürece çok fazla teori, formül, bilgi, varsayım ve işleme maruz kalıyorsunuz. Bütün bunlar sizi bir ‘ekonomist‘ olarak mezun edecek şekilde veriliyor. Ancak, burada şöyle bir durum söz konusu ki, sadece lisans eğitiminden aldığınız eğitim ve hocalarınızdan duyduğunuz bilgiler, sizi bir ekonomist yapmaya yetecek nitelikte değil. Kendiniz bu konuda araştırmayı, takip etmeyi, okumayı -hatta mümkünse- uygulamayı denemeli ve bu konuda istekli olmalısınız.

Uygulama kısmını daha sonra anlatacağım lakin diğer saydıklarımla ilgili verebileceğim örnekler, hem ekonomist kimliği olan hem de köşe yazarlığı, kitap yazarlığı yapan şahısları takip edip okuyabilirsiniz. Günlük ekonomi haberlerini ve piyasaları anlayabildiğiniz ölçü de takip etmek de yine kendinize yapacağınız bir iyilik. Matematiği seven bir yapınızın olması ve aklınızın basması da önemli. “Ekonomi okuyan bir öğrenci akraba olduğu bütün alanlar hakkında biraz bilgiye sahip olmalı.” şeklinde bir görüş var ve bu hiç de haksız bir görüş değil. Borçlar ve Ceza Hukuku da bilmemiz gerekiyor, siyasetle ilgili belli şeyleri de, sosyoloji ve ekonominin birleştiği alanları da, işletme bilgisi de. Kariyer hedefini özel sektörde, ekonomik bilgilerini çat pat kullanabileceğini düşündüğü bir departmanda  çalışmaya yönelten arkadaşlarımız için olay bu kadar keskin hatlarda olmak zorunda değil. 

 

           İşletme

Biraz da işletmeden bahsedelim. Bir temel bilim dalı değil, bir disiplin öğreniyorsunuz. Aslında bu bölümde, yönetim bilgisi, muhasebe bilgisi gibi alanlarda iyi olup üstüne temel ekonomi derslerine de hakim olmanız gerekiyor. İşletme okuyan herkesin CEO olduğunu düşünüyorsanız bu yanılgıyı düzeltmekte fayda var. İşletme eğitiminin yanında bir alanda uzmanlaşmayı tercih edebilirsiniz.

Eğer akademisyen olma gibi bir niyetiniz varsa, ekonomi size çok daha uygun olacaktır. Ekonomi alanında akademisyen olursanız muhtemelen işletme bölümüne de derslere girebileceksiniz demektir. Ekonomi, işletmeyi bu anlamda kapsayan bir özelliği elinde bulunduruyor. Özel sektörde bir kariyer hedefindeyseniz işletme daha uygun olabilmekle beraber, bu noktada hangi departmanda çalışmayı düşündüğünüz belki durumu değiştirebilecektir.

Kimsenin mezun olduğu alanda işini yapmadığını düşünecek olursak, ileride yapacağınız şeyi okuduğunuz bölümden, üniversiteden çok, kendiniz belirleyeceksiniz. O yüzden uygulama noktasında eğitim hayatınız boyunca elinizden geldiği kadar farklı alanda, farklı deneyimler elde etmeye çalışmak ve sektörleri, disiplinleri, alanları yakından tanımaya çalışmak ne yapmak istediğinizi ya da ne yapmak istemediğinizi anlamak konusunda sizlere yardımcı olacaktır. Hepinizin mutlu olacağı alanlarda, mutlu olacağı işlerle meşgul olması dileğiyle!

Kanala Abone olmayı unutmayın :)

https://www.youtube.com/channel/UCPsNMDEllvxhDugOtnU_0rg?view_as=subscriber

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu