Eğlenceli Kafalar

Uzayda Bir Yıl ve Gen Değişimi

Uzayda belli bir süre kalmanın dış görünüşümüzü değiştirdiğini daha önceden biliyorduk. Mesela boyumuz uzar; çünkü uzayın yer çekimi Dünya’ya kıyasla daha küçüktür. Veya kas erimesi yaşamak gibi birtakım fiziki değişiklikler olduğunu biliyorduk. NASA’nın son araştırmasıyla deyim yerindeyse bir yaşımıza daha girdik. Çünkü sadece dış görünüşün değil genlerin de değiştiği ortaya kondu.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) yaptığı son araştırmaya göre uzaya gönderilen astronotların DNA’ları da değişiyor. Yapılan incelemelerde, uzayda bir yıl geçiren ABD’li Astronot Scott Kelly ve dünyadaki tek yumurta ikizinin DNA’ları karşılaştırıldı. Artık onlar genetik bakımdan birbirlerine benzemiyorlardı.

Yapılan testler şunu gösterdi: Astronot Scott Kelly’nin genlerinin yüzde 7’si uzay görevi sırasında değişti. Astronotun uzay yolculuğu sırasında, hücre yapısının, metabolizma ve bağışıklık sisteminin de değiştiği ifade edildi. Uzmanlar, değişen DNA yapısına ‘uzay genleri’ adını verdi.

Hücresel solunumu sağlayan mitokondriyi de inceleyen uzmanlar, Kelly’nin hücrelerinin yeterince oksijen alamadığını belirledi.

Değişime uzaydaki kozmik radyasyonun yanı sıra, uzay yolculuğunun getirdiği stresin de yol açtığı tahmin ediliyor.

Kaynak

Ali Can Göksu

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencisiyim. Yani yaprak döker bir yanım,bir yanım bahar bahçe. Hayata bakış açım gülerken düşünmek:) KafaKampüs'e de bu yüzden katıldım zaten. Sizler için de elimden geleni yapacağım. Kısacası elimden gelen yüreğimdir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu