Eğlenceli Kafalar

Ünlü Yazarlardan Acemilere 7 Altın Öğüt

 

İçinizde yazmakla, hobi olarak ya da profesyonel anlamda, ilgileneniniz varsa, biliyor olmalısınız ki yazmak bazen insanın kendisini, yeteneğini, yeterliliğini sorgulamasına sebep olan bir uğraş olabiliyor. Elimizde olmadan ilham aldığımız yazarlarla kendimizi karşılaştırır, bir gün onların sahip olduğu yetenek, başarı ve etkileme gücüne sahip olup olamayacağımızı düşünürüz. Kimi zaman yaratıcı bir eser üretmeye çalışmak insanın gözünü korkutabiliyor ancak bu korkuların bizi engellemesine müsaade etmemeliyiz. Bugün sizinle yedi tane başarılı ve iham alabileceğimiz yazarın, yazı yazma sanatıyla alakalı tavsiyelerini paylaşacağım.

  1. Nietzsche – Ne anlatmak istediğinin bilincinde ol!                       

                                           friedrich nietzsche ile ilgili görsel sonucu            

İlk tavsiyemiz çarpıcı fikirleriyle dünya çapında tanınan felsefeci Nietzsche’den geliyor. Kendisi, 1882 yılında yazdığı bir dizi mektupta, yazarlara oturup da yazmaya başlamadan evvel yaptıkları çalışmanın ne yönde ilerlediğini bilmeleri gerektiğini söylemiştir. Mektupta kendisi şöyle anlatıyor, “İlk önce kişi, tam olarak ne söylemek, ne sunmak istediğini belirlemelidir.”

  1. Victor Hugo – Gerekince her şeyden uzaklaş!

                                                          victor hugo ile ilgili görsel sonucu

Bazen, en ünlü yazarların da size söyleyeceği üzere, işimize odaklanmak için kendimizi çevremizden bir süreliğine uzaklaştırmak, kendi içimize kapanmak gerekir. “Notre-Dame’in Kamburu” adlı romanını yazarken Victor Hugo bu sanatsal izole olma tekniğini aşırı sayılabilecek bir bağlılıkla uygulamıştır. Evinin çalışanından tüm kıyafetlerini saklamasını istemiş ve istese dahi dışarı çıkmasına engel olması amacıyla üzerine uzun, örgülü bir şal giymiştir. Tahmin edeceğiniz üzere bu dışarıdan birinin misafir gelmesini de önlemiştir. Hugo bu teknikle romanını altı ayda bitirmiştir. (Tabi ben size bu kadar ileri gitmenizi tavsiye etmiyorum, yanlış anlaşılmasın :)  )

3. F. Scott Fitzgerald – Bitirene kadar kimseye gösterme!

f scott fitzgerald ile ilgili görsel sonucu

 Baz Luhrmann’ın 2013 yılında sinemalara uyarladığı ünlü roman Muhteşem Gatsby’nin yazarı F. Scott Fitzgerald’ı hepimiz tanıyoruz. Kendisi disiplin yoksunu ve dağınık bir yazar olarak tanınsa da bizler gibi acemi yazarlara çok değerli bir tavsiyesi var.

1940 yılında kızı Scottie’ye yazdığı mektupta yazar şöyle anlatıyor: “Bir şeyin ne olduğunu, o şeyi bitirene kadar başkasına anlatmamak bana oldukça iyi bir kural gibi geliyor. Bitirmeden anlatınca, hep ondan bir parça kaybediyormuşum gibi geliyor, asla eskisi kadar bana ait olmuyor.”

4.Jack London – Oturduğun yerden ilhamın seni bulmasını bekleme!

jack london ile ilgili görsel sonucu

“Vahsetin Çağrısı” ve “Beyaz Diş” gibi romanların yazarı Jack London, acemi yazarlar için yazdığı el kitabında der ki: “Amaçsızca oturarak ilhamı davet etme, bir ışık yak ve onun peşine düş! Bulamazsan bile ona hayret verici şekilde benzeyen bir şey bulacaksındır.”

5. Ernest Hemingway- Yazdıklarını her gün baştan oku!

ernest hemingway ile ilgili görsel sonucu

“Yaşlı Adam ve Deniz” ile “Çanlar Kimin İçin Çalıyor” gibi günümüzde modern klasik sayılan eserlerin yazarı Ernest Hemingway, Esquire dergisine verdiği bir röpörtajda yazı yazma süreciyle ilgili deneyimini anlatıyor: “En iyi yolu her gün, yazdıklarını başından itibaren okumak, okudukça hatalarını düzeltmek, sonra önceki gün kaldığın yerden itibaren yazmaya devam etmek. Her gün hepsini baştan okuyamayacak kadar uzadığında ise günde 2-3 bölüm oku, sonra her hafta hepsini baştan oku. Böylece hepsini bir bütün haline getiriyorsun.”

  1. Edgar Allan Poe – Yazmaya başlamadan önce sonunu bil!                     

    edgar allan poe cartoon ile ilgili görsel sonucu

Sıra geldi 19uncu yüzyıla, Amerikan gotiğinin ve detektif öyküsünün ustası Edgar Allan Poe’ya. Poe, “Kompozisyon Felsefesi” adlı denemesinde yazının sonunu sürekli göz önünde bulundurmayı öğütlemiştir. Her ne kadar birçok yazar bu fikre karşı çıksa da Poe, elimize kalem kağıt almadan evvel kurgunun sonuna kadar kafamızda tasarlanmış olması gerektiğini savunur. Bu tavsiyesi roman için değil, kısa öyküler için geçerli elbet.

7.Jane Austen – Diyaloğun doğal olmasına özen göster!

jane austen ile ilgili görsel sonucu

1814 yılında Jane Austen’in yeğeni, Anna Austen, bir roman yazmaktaydı. Editörlüğünü teyzesi Jane’in yapması için yolladığı notlarda kendisi şöyle yazmıştır: “Bir aşığın üçüncü kişi ağızından konuşmasını sevmiyorum. Bana doğal gelmiyor.” Buna karşılık teyzesi Jane, kendisi gibi başarılı bir yazarın tavsiyesine karşılık bile olsa, yazarın kendisinin her zaman en iyisini bileceğini söylemiştir. Mektupta Jane şöyle cevap yazmıştır, “Eğer benden farklı düşünüyorsan, bana aldırış etme.” Bundan anlayacağımız üzere, yazar her zaman içgüdülerine ve kendisine doğal gelene güvenmelidir.

 

Bu seferlik bu kadar. :) Umarım bu bilgiler içimizdeki kitap kurtlarından bazılarına yardımcı olmuştur. Artık ilham aldığımız yazarların da desteğini aldığımıza göre yazmak için bir engelimiz kalmamış demektir!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu