Haberiniz Olsun

Ukrayna’dan Gelen Öğrencilerin Türkiye’de Üniversite Okuması Adaletsizlik Mi?

Ukrayna’da Üniversite Okuyan Türkler Ülkeye Nasıl Geldi?

Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaşın birçok mağdurundan biri de orada okuyan Türk öğrenciler olmuştu. Ukrayna’da mahsur kalan öğrenciler zor durumlarını sosyal medya üzerinden dile getirerek Türkiye’den yardım talep etmişti.

Ukrayna'dan tahliye olan Türk öğrenciler Kırklareli'ne ulaştı - Metropol Haber

Medyada da çok ses getiren bu yardım çağrılarının üzerinden çok zaman geçmeden öğrenciler güvenli bir şekilde yurda dönüşleri başlamıştı. Dışişleri Bakanlığı, 26 Şubat 2022 itibariyle akşam tahliye çalışması başlattı. Türk vatandaşlarından ilk grup, Ukrayna’ya sınırı olan Moldova üzerinden yola çıkarak Türkiye’ye geldi. Rus ve Ukrayna Savaşı’nın mağdurları Türk vatandaşlar Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndan giriş yaptı.

 

Ukrayna’dan Gelen Öğrenciler İçin YÖK’ten Açıklama

Yurda güvenli bir şekilde dönen öğrenciler ise eğitim hayatları hakkında endişelenmeye başlamıştı. Ukrayna’daki üniversitelerini bırakıp ülkeye dönen öğrenciler açıkta kalmıştı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ise bu öğrencilerin sorularını cevaplayacak bir açıklama yayınladı.

YÖK açıklamasına göre uygun şartları karşılayan öğrencilerin yatay geçiş yapması için bir başvuru açıldığını; şartları karşılamayan öğrencilerin ise 2021-2022 Bahar Dönemi’nde mümkün olan tarihten dahil olarak ülkemizdeki vakıf üniversitelerine başvurarak özel öğrenci statüsünde eğitimlerine devam edebileceklerini duyurdu.

YÖK’ün tam açıklaması şu şekildeydi:

“Ukrayna’ya giden öğrencilerimizden ülkemizdeki bir yükseköğretim programına yatay geçiş için gereken şartları sağlayanların, talep ve tercihleri dikkate alınarak, yatay geçiş yapabilmeleri konusunda her türlü kolaylık sağlanacaktır. Yatay geçiş şartlarını karşılayamayan öğrencilerimize ise, 2021-2022 öğrenim yılı bahar dönemi başlamış olmasına rağmen Türkiye’deki üniversitelerde özel öğrenci statüsünde eğitim ve öğretimlerine devam etme imkan ve fırsatı verilecektir. Bu kapsamda Ukrayna’dan ülkemize dönen öğrencilerin, özel öğrencilik imkanından nasıl faydalandırılacağı hususu Yükseköğretim Kurulumuz tarafından önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacaktır. Öğrencilerin, özel öğrenci statüsünden faydalanabilmesi için, Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan bağlantı adresine ulaşarak istenen bilgileri doldurmaları gerekmektedir.

Başvuru bağlantı adresi: https://ukraynabilgiformu.yok.gov.tr/

Peki Yatay Geçiş Şartı Nedir?

Ülkemizde üniversite giriş puanları baz alınarak öğrencilerin okumakta oldukları seviyedeki başka bir üniversiteye veya programa geçmesi yatay geçiş olarak adlandırılmakta. YÖK’ün Ukrayna’dan gelen öğrencilere yönelik açıklamasındaki yatay geçiş şartı olarak özetlenen gerekliliklerin başında da üniversite giriş sınavından elde edilmiş bir puana sahip olmak. Fakat Ukrayna’dan gelen bazı öğrencilerin bu durumu karşılamadığı üniversite giriş sınavı puanına sahip olmadığı bilinmekte.

Ukrayna’dan Gelen Öğrencilerin Neden Üniversite Sınav Puanı Yok?

Ukrayna’daki üniversiteler lise veya dengi bir okuldan mezun olmayı üniversiteye giriş için yeterli kabul etmekteydi. Geçen yıllarda da Türkiye’deki üniversite sınavından gerekli puanı alamayan veya bu sınava girmeyi istemeyen öğrenciler tarafından sıklıkla tercih ediliyordu. Yurtdışında bir üniversitede okumaya karar veren lise mezunu öğrencilerin bir kısmı Türkiye’deki sınava her ihtimale karşı girmeyi tercih ederken bir kısmı gerek duymayarak hiç girmemekte. Bu yüzden merkezi yerleştirme puanı olarak da anılan bu puana şu an birçok öğrenci sahip değil.

Özel Öğrenci Olmak Ne Demektir? 

YÖK Ukrayna’dan gelen ve merkezi yerleştirme puanı olmayanların özel öğrenci statüsünde vakıf üniversitelerinde eğitime devam edebileceklerini açıkladı.

Peki özel öğrenci ne demek? Özel öğrenciliğin tanımı şu şekildedir; “Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup, belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir.” 

Tanımdan da anlaşıldığı üzere özel öğrencilik aslında gerçekten o üniversitenin öğrencisi olmaktan ziyade o üniversiteden eğitim alınmasına izin verilmesi anlamına gelmekte. YÖK zaten açıklamasında daha sonra bu öğrencilere yönelik daha detaylı düzenlemeler yapacağını belirtmişti. Görünen o ki bu uygulama psikolojik olarak da zor zamanlar yaşayan gençlerin eğitimden uzak kalmaması için geçici olarak uygulamaya konmuş durumda.

Türkiye’de merkezi sınav puanıyla üniversitelere yerleşen öğrencilerin bazıları Ukrayna’dan gelen Türk öğrencilere Türkiye’deki üniversitelere yerleşme şansının verilmesini adaletsizlik olarak nitelendiriyorlardı. YÖK’ün gelecekte alacağı kararın ne olacağı bilinmez ancak şimdilik ortada böyle bir durum yok gibi görünmekte.

Siz bu bilgiler ışığında ne düşünüyorsunuz? YÖK’ün gelecekte alacağı karar hangi yönde olmalı?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu