Haberiniz Olsun

Köprüden Önceki Son Çıkış: Yatay Geçiş

Hey, üniversiteli! Sırf puanın yetiyor diye daha önce adını bile duymadığın bir bölüme mi girdin? Hayalini kurduğun bölümden vazgeçmek zorunda kaldın ama hala aklın ve kalbin orada mı? İşte sana köprüden önceki son çıkış kadar değerli, kaçırıldığında hüsrana neden olabilecek bir fırsat ‘Yatay Geçiş’.

Yatay Geçiş Nedir? Hangi Tür Yatay Geçiş Yapabilirim?

Arama motoruna “Yatay Geçiş Nedir?” yazdığımızda sözlüksel tanım ilgili yönetmeliklere uygun olarak bir okuldan bir başka okula geçme işi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yatay geçişin birçok türü bulunmaktadır. Şimdi de bu türleri tek tek ele alacağım.

1.Kurum İçi Yatay Geçiş

Aynı üniversite içinde bulunan başka bir bölüme yapılan geçiş türüdür. 3. ve 5. yarıyıldan önce alınan başvurularla gerçekleştirilir. Bu süreye kadar eğitim gördüğünüz bölümdeki genel not ortalamanızı (GANO veya GNO) yüksek tutmanız çok önemlidir çünkü başvurulardan sonra adayların ilgili türden sınav puanı (ÖSYS yerleştirme puanınız) ve GANO’larının belirli yüzdeleri alınarak her aday için bir puan hesaplanıp yüksekten düşüğe doğru sıralanıyor. İstediğiniz bölüme geçmek için üst sıralarda olmanız çok ama çok önemli!

2.Kurumlar Arası Yatay Geçiş

Farklı üniversitede aynı bölümü okumak için yapılan geçiş türüdür. Diyelim ki benim hayalimde aynı bölümü başka bir üniversitede okumak vardı veya daha bir sene dolmadan “Allah’ım ben ne yaptım? Ailemden uzakta çok zorlanıyorum.” dedin ve eve dönüş yolları arıyorsun. İşte tam da sana uygun olan şey Kurumlar Arası Yatay Geçiş! Bu geçiş türünde ise diğer durumlara ek olarak YÖK, GANO için 100 üzerinden en az 60 puana sahip olma şartı koymuş.

3.Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş

Her şeyden vazgeçip sıfırdan yeni bir yola çıkmak için yapılabilecek bir geçiş türüdür. Bunun için elinizde zaten bulunan ÖSYS yerleştirme puanınızı ve aklınızı kullanmanız yeterli! Önceki eğitiminizdeki başarınızla zerre kadar ilgilenmeyen bu geçiş türünde başvurular Ağustos ayının 30’una kadar alınıyor. Değerlendirme işleminin sonucunda Eylül ayının sonlarında yeni bir başlangıç yapabiliyorsunuz. Bu geçiş türünde bulunan tek şart ise elinizde bulunan sonuç belgesindeki ilgili puanınızın (MF-TM-TS) gitmek istediğiniz bölümün aynı yıldaki güncellenmiş puanına eşit veya yüksek olması.

Öğrenciler Ek Madde -1 uyarınca sadece bir defa yatay geçiş yapabiliyor, ancak söz konusu madde
uyarınca yatay geçiş yapan öğrenciler ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebiliyorlar. Yani pişman olup da geri dönmek isterseniz önünüzde bir engel yok!

Sadece özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlere yatay geçiş yapılamıyor. Bütün bu bilgileri göz önüne alarak kendinize güzel bir yol çizmenizi dilerim.

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu