Eğlenceli Kafalar

Kendi İcatları Yüzünden Ölen Mucitler

İcat nedir?

İcat daha önce bulunmayan bir şeyin insan çabasıyla geliştirilmesidir. İcatlar hep dünyayı değiştirme dürtüsü doğrultusunda ortaya çıkmıştır. İcatlar insanların hayatını kolaylaştıran birer kurtarıcıdır. Ama hep öyle olmamış. İşte bu yazımda bunun üzerinde duracağım birazcık.

1)William Bullock

Bullock ilk baskı makinesini icat etti. Makineyi kurarken bacağı mekanizmaya sıkıştı. Kısa sürede kangren başladığı için bacağının kesilmesi gerekti. 12 Nisan 1867’de ameliyat esnasında oluşan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti.

 2) Sylvester H. Roper

Dünyadaki ilk motosikletin mucidi olan Roper, bu icadına “velespit” adını vermişti. Bisiklete buhar makinesi takarak geliştirdiği bu icadı 1 Haziran 1896’da denerken kaza yaptı ve öldü. Aslında otopsi sonuçlarına göre ölüm nedeni kalp kriziydi ama kalp krizinin mi kazaya neden olduğu yoksa kazanın mı kalp krizini tetiklediği anlaşılamadı. Öldüğünde yetmiş iki yaşındaydı.

3) Max Valier

Avusturyalı roket bilimci ve katı ve sıvı yakıtlı füzelerin mucidi Valier, elde ettiği başarılardan güven alarak roketli bir araba tasarlamaya karar verdi. İcadı başarılı oldu ama Valier onu daha da geliştirmek istiyordu. Yakıcı madde olarak alkol kullandı ve beklenildiği gibi icadı patladı, kendisi de öldü.

4) Abu Nasr Ismail ibn Hammad a-Jawhari

Milattan sonra 1008 yılında ölen a-Jawhari de bir nevi mucitti. Uçmak konusunda takıntılıydı, bu nedenle kuş tüyü kaplı tahta kanatlar yaptı ve sırtına ve kollarına bağladı. Uçarım diye düşünerek bir caminin tepesinden atladı ama sonuç umduğu gibi olmadı. Tarihteki ilk insan uçuşu denemesi olarak kayıtlara geçti.

5) Franz Reichelt

“Uçan terzi” lakaplı Reichelt paraşüt kaban olarak bilinen giysinin mucidiydi. Bu kabanın işe yaradığını ispatlamak için Eyfel Kulesi’nin korumalarını ikna edip 4 Şubat 1912’de kuleye tırmandı. Aşağıda toplanan büyük kalabalık onun atlayışını bekliyordu. Aşağı atladı ve elbette yer çekimi devreye girdi.

Ve olmazsa olmaz

 6) Marie Curie

Radyoaktivite konusunda çalışmalarıyla bilinen ve iki Nobel ödülü alan Marie Curie kimyacı ve fizikçiydi. Radyografi ve X-ray’in mucidiydi ve radyasyon teorisini öne sürmüştü. 14 Temmuz 1934’te kaldığı sanatoryumda öldü. Ölüm nedeni uzun süre radyasyona maruz kalmasıydı.

Devamı gelecek…

Ali Can Göksu

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencisiyim. Yani yaprak döker bir yanım,bir yanım bahar bahçe. Hayata bakış açım gülerken düşünmek:) KafaKampüs'e de bu yüzden katıldım zaten. Sizler için de elimden geleni yapacağım. Kısacası elimden gelen yüreğimdir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu