Haberiniz Olsun

Kadın İçin Teknoloji Projesi

 

Merhaba arkadaşlar güpgüzel bir konuyla küçük bir derleme yazısıyla karşınıza çıkıyorum. Bugün Habitat Derneği ve TeknoSA’ nın ortak projesi olan  ‘KADIN İÇİN TEKNOLOJİ’yi sizlere aktaracağım.

Aslında bu ortak projeyi sosyal medyada ya da arkadaşlarımla sohbet ederken duymamıştım. Şans üzeri alışverişte kasadaki işlemlerden sonra TeknoSA mağazasından çıkarken bu projenin broşürü ile karşılaştım ve hemen broşürü elime alır almaz incelemeye, araştırmaya başladım. İlk önce ‘KADIN İÇİN TEKNOLOJİ’ projesinin ortaklarından Habitat Derneği hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. İlk kez Habitat Derneği ile karşılaşmamıştım. Lisede eğitim- öğretim gören kardeşime ve diğer öğrenci arkadaşlarına Habitat Derneği ve Yalova Üniversitesi öğrencileri ‘Paramı Yönetebiliyorum’ konulu sertifikalı seminer programı düzenlemişlerdi. Aktaracağım bilgilerin aynısını Habitat Derneği nin internet sayfasından da ulaşabilirsiniz.

Habitat Derneği (Habitat) sürdürülebilir kalkınma alanında çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. Gençlerin sürdürülebilir kalkınmada etkin rol oynamasını hedefleyen Habitat, 1995 yılında Kopenhag Sosyal Kalkınma Zirvesi’nde ve Birleşmiş Milletler Habitat II Zirvesi için bir araya gelen aktivistler tarafından 1997’de kuruldu.

Kuruluş vizyonu dünya gençliği ile Türkiye gençliği arasında iletişim köprüsü kurmak olan Habitat, bu vizyon doğrultusunda gençlerin kapasitelerini geliştirmek ve uluslararası ortaklıklar kurmak adına bir çok proje ve program geliştirdi. Örgütlü ve gönüllülük bilinci ile hareket eden toplumların etkinliğine inanan Habitat, Kent Konseyi, Gençlik, Kadın, Engelli ve Çocuk Meclisleri ile Ulusal Gençlik Parlamentosu’nun kurulmasına öncülük etti. Bununla birlikte TOBB Genç ve Kadın Girişimciler Kurulları gibi birçok mekanizmanın oluşmasına destek verdi. Habitat, 1997’den bu yana Türkiye’nin 81 ilinde binlerce genç gönüllüsü ile,
• Din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, siyasi görüş ayırımı yapmaksızın toplumdaki tüm dezavanatjlı gruplara yönelik çalışır,
• Yönetişim, bilişim, finansal bilinç ve girişimcilik alanlarında kapasite artırıcı projeler uygular,
• Yerel, ulusal ve küresel düzeyde kamu politikalarına katkı koyar.

Habitat bütün çalışmalarında hükümetler, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla çok paydaşlı ortaklıklar kurar. Habitat, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) stratejik ortağıdır. Türkiye’deki özel sektördeki ortaklarından birisi de TeknoSA’ dır.
Şimdi ise ‘KADIN İÇİN TEKNOLOJİ’ projesini aktaralım arkadaşlar.

Türkiye’nin kalkınmasında ve toplumun gelişiminde kadınların rolünün önemine inanan TeknoSA ve Habitat Derneği, kadınlara ücretsiz bilgisayar eğitimi vererek teknoloji ile yakınlaştırmayı hedefledikleri Kadın için Teknoloji projesinde şimdiye kadar; İstanbul, Ankara, İzmir, Adana illerinin yanı sıra Urfa, Van, Trabzon, Kars, Iğdır, Diyarbakır, Siirt gibi olanakların daha sınırlı olduğu birçok yerde eğitimler gerçekleştirmiştir.

Eğitimler ile kadınların hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelen teknolojiyi etkin kullanmasını sağlayarak, kişisel gelişimlerine, kültürel ve sosyal yaşamlarına katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Habitat Derneği ve yerel kurumların işbirliğiyle yürütülen proje, şu ana kadar 61 ilde gerçekleştirilmiş; 15 binin üzerinde kadın eğitimlerden faydalanmıştır.Kadın için Teknoloji Projesi kapsamında verilen ücretsiz bilgisayar eğitimi programı içerisinde, bilgisayar kullanım alanları ve temel kavramları, internete giriş, e-posta gönderimi, Microsoft Word, Excel ve Powerpoint programlarının genel uygulamaları işlenmektedir. Ayrıca, kadınların ilgi duydukları sosyal medya gibi konular da eğitim içeriğinde yer almaktadır. Kadınlar bu eğitimler sonunda, teknolojinin ve internetin geniş imkanlarına erişip günlük yaşantılarında ihtiyaçları olan bilgilere daha kolay ulaşabilmekte, iletişimlerini güçlendirmektedir.

Proje çalışmaları hakkında detaylı bilgi almak için bilisim@habitatdernegi.org adresine mail atabilirsiniz.
Sevgili arkadaşlar bu projeyi incelerken ve sizlere aktarırken aklıma gelen Mustafa Kemal ATATÜRK’ün bir sözünü paylaşmak istiyorum:

‘Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan biçim ve kılıkta başarıdan çok; ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip donanmaktır! Ben muhterem hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacağı aksine pek çok yönden onların üstüne çıkacak ışıkla, bilgi ve kültürle donanacaklarından asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle emin olanlardanım.’

Bu güzel söz ile derleme yazımı noktalıyorum. Sağlıcakla kalın ve faydalı olması umuduyla.

http://habitatdernegi.org/hakkimizda/
http://habitatdernegi.org/projeler/kadin-icin-teknoloji/

Zehra Tekeş

Kocaeli Üniversitesinde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünde 2.sınıf aynı zamanda Anadolu Üniversitesinde Açıköğretim Fakültesinde Adalet bölümünde öğrenciyim. Dergi p.Dr. ' de yazarlık yapıyorum ve bu derginin bu yıl üniversite temsilcisiyim. Çocuklarla zaman geçirmeyi çok sevdiğim için TEGV gönüllüsüyüm. Kendimi alanımda ve dramada geliştirmeye çalışıyorum. Şiir yazmayı ve okumayı, tiyatro izlemeyi ve nostaljik olan her şeyi seviyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu