Eğlenceli Kafalar

J.R.R. Tolkien Cimrinin Teki Miydi? Neden Küvette Uyurdu? | Yazarlar Hakkında Dedikodular #2

Hepinize yeniden merhaba kafa insanlar.

Geçen yazıda Kafka hakkında güzel dedikodular iletmiştim sizlere. Çok güzel geri dönüşler aldım hepinize kucak dolusu teşekkürler. Neden sabah şekerleri tadında giriş yaptım bilmiyorum, konumuza dönelim.

Bu haftaki yazımızda hayal gücüyle nesilden nesile sayısız insanı hayran bırakan  John Ronald Reuel TOLKIEN‘den bahsedeceğiz.  Öğrendiğim zaman benim de ağzımı açık bırakan dedikoduları size anlatmaya hemen başlıyorum.

  • Klasik giriş maddemizle başlayalım; J. R. R. Tolkien’in burcu oğlaktı.

Ee oğlak burcu genel özellikleri, melankolik haller, ince ayrıntılara takılmak, yenilikleri sevmemek, parayı önemsemek Tolkien’de de mevcut.

  • Boyu  1.65cm idi ve kendisini bir HOBBİT olarak tanımlıyordu!

Direkt kendi cümlelerini aktarıyorum sizlere; “Ben aslında bir Hobbit’im. Bahçeleri, ağaçları ve traktörle sürülmemiş tarlaları severim. Pipo içer, iyi ve basit yiyecekleri severim ama Fransız yemeklerinden nefret ederim. Şu yavan çağda süslü yelekler giymeyi sever hatta göze alırım. (…) Geç yatar,  geç kalkarım. Fazla seyahat etmeyi sevmem.”

  • Kitaplarının filme uyarlanmasını hiç istemiyordu.

Yazar eserlerini karışık ve filmleştirilemez nitelikte görüyor ve bu fikre karşı çıkıyordu. Filme uyarlamaları demek onun gözünde Mickey Mouse’a dönüşmeleriydi, ki kendisi Disney’den tam anlamıyla nefret ediyordu. 

  • Geceleri çok rahatsız edici bir şekilde HORLUYORDU.

Bu yüzden karısıyla entresan bir uyku düzeni oturtmak zorunda kaldılar. Tolkien geceleri banyoda uyumaya başladı. Pek konforlu değildir ama sabah duş almak daha kolay oluyordur herhalde…

  • Çılgın bir dil bilimciydi ve kitaplarından kullandığı dilleri kendisi oluşturmuştu.

Annesi küçüklüğünde oğluna Latince, Fransızca ve Almanca öğretti. Tolkien daha sonra kendi isteğiyle Yunanca, Orta İngilizce, Eski İngilizce, Eski Norveççe, Gotça, Modern ve Ortaçağ Galcesi, Fince, İspanyolca ve İtalyanca öğrendi. Ay resmen ben yazarken yoruldum.

Elf dili ile ilgili çalışmalara 19 yaşında başladı.  En az on beş Elfçe dil ve lehçenin dil bilgisi ve söz varlığını oluşturdu. Bunun dışında yine Orta Dünya‘da kullanılan Cücelerin gizli dili, Valar dili, Entlerin dili, Birinci Çağ’da Morgoth tarafından yaratılan Orkların dili, Sauron tarafından kendi imparatorluğu için yaratılan Kara Dili örnek olarak vereyim de konu kapansın. Haa, bir de Tolkin’in oluşturduğu alfabeler var o konuya hiç girmiyorum vallahi çıkamayız!

 

  • Tam bir CİMRİYDİ.

Cimriliğiyle ünlüydü. Posta pulundan aldığı sakıza kadar her şeyin hesabını ince ince tutuyordu. Ayrıca vergilerden nefret ediyordu. Britanya hükümeti hakkında da vergiler konusunda sürekli agresif söylemlerde bulunuyordu.

  • Fransızlardan da Fransa’dan çılgınca nefret ediyordu.

Yirmili yaşlarında çıktığı bir Fransa gezisinden sonra Fransız halkının “bayağılığını, yuvarlayarak konuşmasını, tükürmesini ve ahlaksızlığını” kınamıştı. Fransız kültüründen de yemeklerinden de uzatmayayım işte her şeyinden nefret ediyordu.

  • Orta Dünya için İkinci değil Birinci Dünya Savaşından ilham almıştı. 

Bazı insanlar Tolkien’in eserlerini yazarken İkinci Dünya Savaşından ilham alındığını belirtse de, hikayelerini dha öncesinde oluşturmuştu. Birinci Dünya Savaşı’na katılan yazar, savaşın korkunçluğunu birinci elden yaşadı ve  derinden etkilendi. Hobbitleri Birinci Dünya savaşında gördüğü rütbesiz askerlerden ilham alarak oluşturdu. Savaş sırasında hastalanınca bir hastaneye kaldırıldı ve hastanede kaldığı süre boyunca savaşı düşünme fırsatı buldu. Ünlü romanlarının temeli de aslında bu dönemde yavaş yavaş atılmaya başladı. 

  • THE BEATLES, Tolkien’in eserlerini filme uyarlamak istemişti!

The Beatles kendilerinin başrollerde olduğu bir Yüzüklerin Efendisi filmi çekmek istiyordu ve yönetmen olarak da Stanley Kubrick’i istiyorlardı. Ancak Kubrick zaten çok iyi bilinen kitapları sinemaya uyarlamaktan hoşlanmadığını belirterek bu öneriyi reddetti.

  • Yüzüklerin Efendisi’nin tek cilt olarak yayınlanmasını istiyordu. 

Yayıncısı ısrarla 3’e bölünce şiddetle karşı çıkmıştı. Hayır Tolkienciğim bu insanlar kitapları nasıl okuyacak, nasıl taşıyacak hiç mi düşünmüyorsun? Bu kavgayı kazanamayınca her kitabın ayrı renkte bir mürekkeple basılmasını istedi, ne yazık ki o da olmadı.

  •  Narnia Günlükleri serisinin yazarı C. S. Lewis ile derin bir arkadaşlıkları vardı, ama birbirlerinin eserlerini hiç sevmiyorlardı. 

Tolkien ve Lewis çok iyi iki arkadaştı ama bu oldukça tuhaf bir arkadaşlıktı. Sabahlara kadar yazdıkları hakkında konuşup tartışıyorlardır. Hatta Lewis’in karısı bu yüzden Tolkien’i  kıskanıyordu.  Fakat kendi değimiyle üzücü bir şekilde eserleri birbirlerinin sempati alanlarından uzaktı. Ayrıca dinle ilgili tartışmalar sürekli aralarını bozuyordu. Lewis ise İrlanda kilisesine bağlıydı, Tolkien Katolik‘ti.  Lewis eserlerinde Hristiyan alegorisi kullanmaktan çekinmezken Tolkien bundan hiç hoşlanmıyordu. Bu konular hiç kapanmadı.

  • Kendi eserlerini distopya olarak tanımlıyordu.

Kendi ağzından şöyle bir itirafta bulunmuştu; ” Eserim benim kontrolümden çıkmıştı ve bir canavar yaratmıştım: çocuklar için hayli uygunsuz-tabi herhangi biri için uygunsa-, muazzam uzun, karmaşık, oldukça kasvetli ve bayağı da ürkütücü bir fantezi.”

 

  • Oxford İngilizce Sözlük onu kınamıştı.

Çünkü Tolkien dwarf (cüce)  sözcüğünün çoğulunu hep dwarves olarak kullanıyordu, sözlük ahalisi ise dwarfs olması gerektiğini söyleyerek onu kınıyordu. Ama tartışmalar çok uzamadı çünkü Tolkien zaten sözlüğün editörlüğünü yapmaktaydı. Tolkien’in lafının üstüne laf olacak değil ya!

  • Otomobillerden nefret ederdi ve berbat bir sürücüydü. 

Tüm modern konforlara karşı güvensizlik besleyen Tolkien bir süre araba kullanmış daha doğrusu kullanmaya çalışmıştı. Kafasına estiği gibi kullanmaya çalıştığı için tam bir trafik canavarı gibi geziyordu, sürekli tek yönlü yollara tersten girerdi.  Öyle ki karısı onunla arabaya binmiyordu bile. Neyse ki bir süre sonra araba kullanmayı tamamen bıraktı.

  • Kudüs İncili’ni çevirdi.

Fakat arayıp da Tolkien versiyonunu bulmanız imkansız çünkü çevirilerden birinde sadece birkaç bölüme dahil olmuş ne yazık ki.

Tolkien anlata anlata bitmez ama biz yazıyı burada yavaş yavaş sonlandıralım. Sizin de eklemek istediğiniz bir madde varsa aşağıya mutlaka yazın. 

Kendinize iyi bakın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu