Haberiniz Olsun

Hakimlik Sınavı Hakkında Bilinmeyenler | Nasıl Değişiklikler Bekleniyor?

Hakimlik Akademisi‘nin kurucusu sayın Erhan Kaya ile Hakimlik üzerine yaptığımız röportajla akıllardaki soruları yönelttik. Prof.Dr.Ahmet Nohutçu yönetiminde yapılan Erhan Kaya içtenlik ile sorularımızı cevapladı. Siz de aklınızdaki soruları gönderinin altına yorum olarak bırakın cevaplayalım.

Son 2 yılda yapılan hakimlik alımları ve kadrolar hakkında bir değerlendirme yapar mısınız?

Son yıllarda çok ciddi sayıda alımları yapılıyor. 2015 yılı Hâkimlik alım sayıları anlamında bir dönüm noktası niteliğinde. 2015 yılında Adalet Bakanlığımız bir açıklama yaptı. Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerde 100 bin kişiye ortalama 20,3 hâkim, 11,1 savcı düşüyor. Türkiye’de ise bu 100 bin kişiye 12,5 hakim, 6,4 savcı düştüğü belirtildi. Bu açıklamayla birlikte kişi başına düşen Hâkim Savcı sayımızın arttırılması gerekliliği hasıl oldu ve 30 Mayıs 2015 yılında 3500 kişilik Adli-İdari Yargı Hakimlik sınavı gerçekleştirildi.

Akabinde 19 Aralık 2015 tarihinde 800 kişilik Mezun Adli Yargı Hâkimlik Sınavı gerçekleştirildi. Yıl 2016’ya geldiğinde malumunuz 15 Temmuz darbe girişimi yaşandı ve oran olarak en fazla ihraç ve açığa alma işlemleri HSK’da yaşandı. Bu sebeple de ciddi bir ihtiyaç söz konusu olduğu için 24 Aralık 2016 tarihinde 3.800 kişilik Türkiye tarihinin en yüksek sayıda Adli-İdari Yargı Hâkimlik Sınavı yapıldı. Bu alımla da açıklar kapatılmadığı için 3 Haziran 2017 tarihinde Mezun ve Avukatlar için 2.750 kişilik Adli Yargı Hakimlik sınavı gerçekleşti. Son olarak ise 24 Aralık 2017 tarihinde ise 1.500 kişilik mezunlardan oluşan Adli Yargı Hakimlik Sınavı yapıldı.

Son tahlilde 30 Mayıs 2015 tarihinden bu yana toplam 12.350 kişilik alım yapılması için sınavlar yapıldı.

Hakimlikte şuan 70 barajının olmadığı söyleniyor bu dönemde herhangi bir baraj uygulandı mı?

30 Mayıs 2015 sınavı ve 19 Aralık 2015 sınavı barajın uygulandığı ve 70’in altında bir puan alan öğrencinin sıralamaya girse dahi mülakatlara hak kazanmadığı sınavlardı. Adli ve İdari Yargı Hakimlik Sınavlarında alım sayısının 3 katı mülakatlara çağırılır tabi ki 70 barajını geçmek kaydıyla. Fakat 15 Temmuz darbe girişiminden sonra HSK neredeyse Hakim/Savcı sayısının yarısına yakınını ihraç ettiği için ciddi bir boşluk doğdu alım sayıları da çok olacağı ve 70 barajını geçen aday sayısı az olacağı için 680 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 70 barajı kalkmış oldu. 19 Aralık 2015 itibariyle yapılan sınavlarda baraj uygulanmadan sıralamaya giren herkes mülakata çağırıldı.

Barajın olmaması puanları etkiledi mi?

Puanları tabi ki çok etkiledi çünkü küsuratlarla 70 puana ulaşamadığı için mülakatlara kalamayan birçok öğrenci oluyordu. Örneğin son yapılan 24 Aralık 2017 sınavında mülakatlara hak kazanan 4.500’üncü kişinin puanı 66.6 idi. Son giren kişiyle 70 alan öğrenci arasında nereden baksanız en az 2 bine yakın kişi oynuyor. O sebeple barajın olmaması birçok aday için ciddi bir avantaj doğurdu.

Bu avantaj ne zamana kadar devam eder?

Bu avantajın 2018 yılında yapılacak sınav ile birlikte nihayete ereceğini ve 2015 yılı öncesinde olduğu gibi rutin alımların yapıldığı döneme döneceğini düşünüyorum. 2018 yılı itibariyle de birçok değişikliğin olacağını ve girecek adaylar için handikap olabileceğini düşünüyorum.

Ne gibi değişiklerden bahsediyorsunuz?

2019 yılı itibariyle Adli-İdari Yargı Hâkimlik anlamında ben birçok değişiklik olacağını düşünüyorum. Bunlardan birincisi baraj tekrar eski haline dönecektir bu da puanların yükselmesine sebep olacaktır. İkincisi sınav formatının Kaymakamlık sınavında olduğu gibi çoktan seçmeli değil de Açık Uçlu Formatta yapılabilir, bu da sınav formatını daha da ağırlaştırmış olacaktır. Üçüncüsü ve en önemlisi Hâkim/Savcı Yardımcısı Kadrosunun İhdas edilme durumu söz konusu. Yani normalde sınavı ve mülakatı geçtikten sonra stajınızı yapıyor ve atanmanız yapılıyor. Bu değişiklik yapılırsa aynı Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı kadroları gibi 3 yıllık bir yardımcılık sürecini geçirdikten sonra yeterliliğinizi verdiğiniz takdirde Hâkim ve Savcı olarak atanmanız yapılacaktır. Dolayısıyla bu benim öngörüm olan 3 değişiklik ihtimaller arasında.

 

Bu durumda 2018 yılında yapılacak sınavı önemsiyorsunuz?

Ben her sınavı önemsiyorum ama 2016 yılından beri bütün öğrencilerimizle ve Hakim/Savcılık düşünen bütün arkadaşlarımızla yaptığımız sohbetlerde 2018 yılına kadar bu sınavları kazandınız kazandınız yoksa 2019 yılından sonra daha da zorlanabilirsiniz diyorum.

O yüzden şu an Hukuk Fakültesi, İktisat-İşletme-Siyasal Bilgiler Fakültesi ve İİBF gibi yerlerde okuyup son sınıfta olan öğrencilere kesinlikle yapılacak Adli-İdari Yargı Hâkimlik Sınavlarına hazırlanmalarını ve özveri göstermelerini tavsiye ediyorum.

Yazının ikinci bölümünde akıllara takılan diğer soruları cevaplayacağız.  Merak ettiğiniz soruları yoruma  yazın uzmanlar tarafından en doğru cevapları sizlere ulaştıralım.

 

Hakimlik Sınavı Hakkında Bilinmeyenler | Adli ve İdari Yargı Farkı

 

 

Cübbem Hukuk Platpormu’na katkıları için teşekkür ederiz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu