Haberiniz Olsun

Hakimlik Sınavı Hakkında Bilinmeyenler | Adli ve İdari Yargı Farkı

Prof. Dr. Ahmet Nohutçu yönetiminde yapılan Hakimlik Akademisi kurucusu Erhan Kaya ile yaptığımız ropörtaj ile merak edilen soruları cevaplamaya devam ediyoruz.  Yazının  ikinci bölümü ile sizlerleyiz. Sorularınızı yorum olarak bırakabilirsiniz.

Hakimlik sınavı formatı nasıl?  Adli ve idari yargı formatları değişiklik gösteriyor mu? Hangi alanlardan sorumlu tutuluyor?

Adli Yargı ve İdari Yargı Hakimlik Sınavları toplam 100 çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır. Bu 100 sorunun 30’u Genel Kültür Genel Yetenek 70’i ise Alan Bilgisinden oluşmaktadır. Adli ve İdari Yargı Hakimlik sınavlarının 79 sorusu ortak derslerden oluşuyor; Türkçe (6), Matematik (6), Tarih (12), Vatandaşlık (6), Anayasa (7), İdare Hukuku (7), İyuk (7), Medeni Hukuk (7), Borçlar Hukuku Genel Hükümler (7), Ceza Hukuku Genel Hükümler (7), Medeni Usul Hukuku (7) derslerinden oluşmaktadır. Adli Yargı da Ceza Hukuku Özel Hükümler, Borçlar Hukuku Özel Hükümler, Ticaret Hukuku, İcra İflas Hukuku gibi derslerden oluşan ayrıca 21 soru bulunuyor. İdari Yargı da ise İktisat, Maliye, Vergi Hukuku, Türk Vergi Sistemi gibi derslerden oluşan ayrıca 21 soru bulunuyor.

Bu sınavlarda ÖSYM’nin yaptığı birçok sınavda uyguladığı 4 yanlış 1 doğruyu götürür kuralı burada uygulanmamaktadır. Yani yaptığınız herhangi bir yanlış sorunuzun doğru cevabınıza bir zararı yoktur.

Adayların mülakata hak kazanabilmeleri için ortalama kaç doğru yapmaları gerekir?

Ben her dönem Hâkimlik Akademisi öğrencilerine dönem başı bizim Tohum Dönemi dediğimiz dönemde öğrencilerimize seminer yaparım ve bu seminerde Adli yargı öğrencileri için minimum 20 Genel Kültür Genel Yetenek 50 Alan Bilgisi doğru sayısına, İdari Yargı Öğrencileri İçinde Minimum 25 Genel Kültür Genel Yetenek, 55 Alan Bilgisi doğru sayısına ulaşmalarını öneriyorum. Bu doğru sayıları mülakata hak kazanmak için yeterli olmaktadır.

Hakimlik ve  savcılık düşünen adaylar çalışmaya ne zaman başlamalı ve nasıl bir yol izlemeli?

Ben Adli-İdari Yargı Hakimlik ve Savcılık düşünen öğrenci arkadaşlarımıza son sınıfın ikinci yarısı itibariyle çalışmalara başlamalarını tavsiye ederim. Haziran ayına kadar bir alt yapı oluşturabilirler. Haziran ayından sonrada oluşturmuş oldukları alt yapı üzerine 4-5 aylık bir yoğun çalışma takvimi geliştirerek başarılı olabilirler.

Herhangi bir yerden destek almadan okulda edinilen bilgi ile bu sınav kazanılamaz mı?

Evet size geldiği gibi gitmiş olduğum birçok seminerlerde ve programlarda bana da bu soru çokça yöneltiliyor. Herhangi bir yerden destek alınmadan bu sınav tabi ki kazanılabilir. Öğrenci eğer nasıl çalışacağını ve hangi kaynaklardan faydalanması gerektiğini biliyor, düzenli ve programlı çalışma yapısı var ise bunun yanı sıra hangi konulardan sorumlu olduğunu biliyor ve en az 7-8 ay gibi bir süresi varsa tabi ki kazanabilir. Ama burada bir durumu daha belirtmek istiyorum. Öğrenciler şunu bilmelidir, okudukları fakültelerde şüphe yok ki hukuk nosyonları oturuyordur, ama bu sınav formatıyla fakültedeki ders, içerik ve anlatım formatı çok farklı. O yüzden az önce saymış olduğum hususlardan herhangi biri öğrenci de yok ise keşke dememek adına güvenebileceği, hocasıyla sistemiyle kaynaklarıyla meşruiyetiyle kendini kanıtlamış bir yerden destek almasında fayda bulunmaktadır.

İdari ve adli yargı hakimliği arasındaki farklar nelerdir?

Adli Yargı Hakimlik Sınavına sadece Hukuk mezunu olan adaylar girebiliyor. İdari Yargı Hakimlik Sınavına ise Hukuk mezunu adaylarla birlikte yeteri kadar Hukuk dersi almış İktisat Fakültesi, İşletme Fakültesi, İİBF ve Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu adaylar girebiliyor. Bu farkın yanı sıra az önce bir sorunuzda cevabını vermiş olduğum 21 soruluk fark dersler mevcut. Aynı zamanda da mesleğin icrası ve tayin konularında da ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin İdari Yargı Hakimleri İl Merkezlerinde kurulu mahkemelerde görev yaparken Adli Yargı Hakim ve Savcılar hem il merkezlerinde, ilçelerde ve bütün taşrada da görev yapabilmektedir.

İİBF ve SBF mezunlarına önerileriniz var mı?

Marmara Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu biri olarak İİBF ve SBF mezunlarını çok önemsiyor ve İdari Yargı Hakimlik sınavlarına kesinlikle hazırlanmalarını tavsiye ediyorum. Birçok mezun İdari Hakimlik Sınavına girebilme durumu olduğunu bilmediğini gittiğim seminerlerde gözlemliyorum. Bir KPSS A grubu sınavlarıyla bir yere atanmaktan daha az bir zamanda sürecin belli olduğu bir sınavdır İdari Hakimlik sınavı, bunun yanı sıra bana göre en prestijli mesleklerden biri olma durumu da bulunuyor.

Adli hakimlik sınaı hakkında bilgi alabilir miyiz? Savcılık ayrı bir sınava mı tabi?

Savcılık sınavı diye bir sınav yok hukukçularımız bu konuyu da karıştırabiliyor. “Adli Yargı Hâkim Adaylığı” diye bir sınava girer aday. Sınav sonrasında sıralamaya girmiş ise mülakata davet edilir. Mülakatta başarılı olan aday ise “Stajyer Hakim Adayı” olarak staja başlar. Staj esnasında da bütün adaylara sorulur “Hâkim mi?Savcı mı? “olmak istedikleri. Her dönem HSK 2 Hâkime 1 Savcı denek gelecek şekilde orantılamak ister. Eğer alınan geri bildirimler bu orana yakın ise müdahale edilmez ama çok farklı bir durumsa HSK inisiyatif kullanabilir

Staj süreleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Staj Süreci adaylar için mülakatta başarılı oldukları süre itibariyle başlar. 24 ay olan staj süresi 16 Ocak 2018 tarihinde yapılan bir değişiklik ile 17 Aya indirildi.   Adlî yargı hâkim ve savcı adaylarının stajları; Cumhuriyet başsavcılıklarında, Diğer adalet dairelerinde, Staj mahkemelerinde, Yargıtayda ve Adalet Akademisinde yapılır.

İdarî yargı hâkim adaylarının stajları; Danıştayda, İdare mahkemelerinde, Vergi mahkemelerinde, Bölge idare mahkemelerinde, İl valiliklerinde ve Adalet Akademisinde yaptırılır.

 

Bize Hakimlik Akademisi’nden bahsedebilir misiniz?

Açıkçası adaylar araştırdıkları takdirde Hâkimlik Akademisi’ni daha yakından tanıyacaklardır. Merak eden adaylar hem bizlere hem de eğitim danışmanlarımıza rahatlıkla ulaşabiliyor, sorularını sorabiliyor.

Bu röportajdaki amacım sizlerden gelen talep üzerine ciddi bir bilgi kirliliği olan konulara açıklık getirmek ve adayların sarih bir şekilde sürece hakim olmalarını sağlamak

Sorularınızı sosyal medya hesaplarımıza ve aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.

 

Hakimlik Sınavı Hakkında Bilinmeyenler | Nasıl Değişiklikler Bekleniyor?

Cübbem Hukuk Platpormu’na katkıları için teşekkür ederiz.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu