Haberiniz Olsun

Einstein’ın Görelilik Kuramının ve Modern Fiziğin Türkiye’ye Girişi

“2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” kapsamında, İslam kültür ve medeniyetinin daha iyi anlaşılması ve yeni nesillere en doğru şekilde aktarımı amacıyla yapılacak etkinlikler kapsamında, Türkiye’nin mühendislik ve mimarlık tarihinin inşasında merkezi rolü olan İstanbul Teknik Üniversitesi’nde çeşitli sergileri ve konuşmaları içeren bir dizi etkinlik düzenliyor.

Uluslararası Bilim ve Teknoloji Tarihi Konuşmaları’nın ikincisinde, “Einstein’ın Görelilik Kuramının ve Modern Fiziğin Türkiye’ye Girişi” başlıklı konuşması ile Bilim Tarihçisi Doç. Dr. Meltem Kocaman, 29 Mart 2019 günü saat: 10:30’da Süleyman Demirel Kültür Merkezi Senato Salonu’nda ağırlanıyor

Prof. Dr. Fuat Sezgin Kimdir?

Bitlis’te 24 Ekim 1924’te dünyaya gelen Fuat Sezgin, Erzurum’da ortaokulu ve liseyi bitirip 1943’te İstanbul’a geldi. Sezgin, İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde alanında en tanınmış uzmanlardan Alman şarkiyatçı Helmut Ritter’in öğrencisiydi. Ritter’in tavsiyesi üzerine İslam bilimlerine yöneldi.

Sezgin, 1951’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdikten sonra, Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde doktora yaptı. “Buhari’nin Kaynakları” konulu doktora tezini tamamlayan Sezgin, 1954’te doçent oldu. Sezgin, bu çalışmasıyla hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari’nin, bilinenin aksine sözlü kaynaklara değil yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya attı.

Doç. Dr. Meltem Kocaman Kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Öğretmenliği Bölümünden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü Bilim Tarihi Anabilim Dalında yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlamıştır.

2001’de aynı bölümde araştırma görevlisi olan Meltem Kocaman, 2011’den bu yana İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. TÜBİTAK doktora sonrası araştırma bursu ile 2010-2011 arasında Almanya Potsdam Üniversitesinde, AB 7. Çerçeve WORLDBRIDGES Projesi ile 2015 ve 2017’de Arjantin’de 6 aylık araştırma görevinde bulunmuştur. Modernleşme dönemi Osmanlı İmparatorluğu ve erken Cumhuriyet döneminde bilim ve teknolojinin tarihi konularında özellikle de fizik ve mühendislik tarihi hakkında yayınları bulunmaktadır.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu