Kariyer

Bir Eczacı Sadece Eczanede Mi Çalışabilir?

2012 yılında çıkan yasa ile 3500 nüfusa bir eczane düşecek şekilde sınırlandırıldı ve bu yasadan sonra eczacılık bitti söylentileri hızla yayılmaya başladı. Peki kökeni milattan öncelerine kadar dayanan bu meslek sadece eczanede mi çalışabiliyor?

Cevap tabi ki hayır.

Halk arasında eczacı tanımı eczane sahibi kişi olarak bilinse de bu tanım eksik bir tanım oluyor. Eczacının tam tanımı

5 yıllık lisans eğitimini başarı ile tamamlayan; ilacın üretiminden hastaya ulaştırılmasına kadar her aşamada yetkinlik sahibi olan kişi olarak geçiyor.

Madem sadece eczanede çalışmıyor. Nerelerde çalışabiliyor ona bakalım:

Eczane Eczacılığı

En bilinen çalışma yeri. Hastalarla birebir iletişim kurup tedavisi için gerekli olan ilaçları verir ya da majistral ilaç (eczacının gerekli formüllerle kendi hazırladığı ilaç) yapar. Bu ilaçların takibini yapmak yine eczane eczacısının görevidir.


Hastane Eczacılığı

Hastanede günübirlik ya da yatan hastaların ilaçlarını hazırlayıp hastalara ulaştırılmasını sağlar. Eczane eczacısından farklı olarak hastane eczacısı hastalarla birebir temas halinde olmaz.

Endüstri Eczacılığı

Firma eczacılığı olarakta geçer. İlaç firmalarında çeşitli depertmanlarda çalışabiliyorlar. Kalite-Kontrol, ruhsatlandırma, ar-ge ve satış pazarlama departmanı bunlardan birkaçı.


Akademisyenlik

Birçok yeni eczacılık fakülteleri açılıyor ama eczacılık fakültesi mezunları genelde eczane eczacılığını yaptığı için çoğu fakültede akademisyenler farklı fakültelerden geliyor. Branşlarında başarılı insanlar olsa da yeni eczacıları en iyi kendisi de aynı yollardan geçmiş insanlar yetiştirebilir

Uzman Eczacı

2017 yılında ilk defa düzenlenen Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı(EUS) ile eczacılar ‘klinik eczacılık’ ya da ‘fitofarmasi’ alanında uzmanlık yapabilecekler.

Klinik Eczacılık

Hastanın sağlık durumunu ve daha önce kullandığı ilaçları inceleyerek hastanın daha iyi bir ilaç tedavisi olmasında görev alır. Kısaca eczacının tüm eczacılık bilgilerini hasta yararına kullanması anlamına gelen bir halk sağlığı bilimidir. Diye tanımlanıyor. Klinik kelimesinden dolayı hastane eczacılığı ile karıştırılıyor ama klinik eczacı, eczacının çalıştığı her alanda ve hastalarla iletişim halinde çalışır.

Fitofarmasi

Hastanın bitkisel ilaç tedavisini düzenler ve bu tedavide kullanılan tıbbi bitkilerin etken maddelerini, kalitesini ve güvenilirliğini kontrol eder.

Bunlar dışında çok sık örneklerine rastlamasak da eczacının çalışma alanın ne kadar geniş bir yelpaze olduğunu bize gösterdiği için bu listeye uzay eczacılığını da ekliyorum.

Uzay Eczacılığı

İlaçlar yer çekimsiz ortamda Dünyadaki etkileri gibi etkiler yapmıyorlar. Uzay eczacısı da astronotların kullanacakları ilaçları ve uzaydayken ilaçlar vücutlarında nasıl reaksiyonlar veriyor onu takip ediyor.

İnsan sağlığını yakından takip eden bu meslek grubu insanlar var oldukça kolay kolay bitecek gibi durmuyor.

Burak Özcan

Anadolu üniversitesinde eczacılık okuyorum. Hayatımı 'Sev!, Gülümse!, Hayal Et!' mottosuna göre yaşıyorum bu yüzden genelde güler yüzlü bir insanımdır. Büyük işler yapmayı seviyorum çünkü insanlara hem gülüp hem de ciddi işler başarılabileceğini göstermek istiyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu