Kariyer

Gelişen Dünyada Yeni Biri: “Dil ve Konuşma Terapisti”

Hepimizin bildiği gibi her geçen gün daha önce hiç duymadığımız meslek isimleri duyuyoruz. Üniversite öğrenimine başlayan bireyler daha iyi bilirler ki aslında her sektör içinde çok fazla meslek grubu bulundurmaktadır. Bu nedenle günümüzde sağlık dendiğinde akla sadece doktor ya da eğitim dendiğinde sadece öğretmen gelmiyor. İşte sürekli değişim ve gelişim içinde olan dünyamızın mesleklerinden biri de dil ve konuşma terapistliği. Ben de sizleri bunun hakkında bilgilendirmek istedim.

Aslına bakarsanız dünyanın yeni mesleklerinden biri demek çok yanlış olur çünkü; ABD veya Almanya gibi kalkınmış ülkelerde halihazırda tıpkı doktorlar gibi tanınmış kişilerdir dil ve konuşma terapistleri. Hatta farklı ülkelerde konuşma patologları gibi farklı şekilerde isimlendirilebilmektedirler. Fakat günümüz Türkiye’sinde dil ve konuşma terapisi bölümünü okuyorum dediğiniz zaman size tuhaf tuhaf bakan ve yüksek ihtimalle tekrar etmenizi isteyen insanlarla karşılaşmanız inanın çok muhtemel bir durum. Neden böyle sorusuna gelince dediğim gibi Türkiye’de çok yeni bir alan.

Peki kimdir bu dil ve konuşma terapisti ne iş yapar?

Günümüz koşullarıyla her geçen gün artan konuşma bozukluklarının fiziksel ve psikolojik yöntemlerle tedavisini üstlenen hekim niteliğindeki kişilere dil ve konuşma terapisti denir. Evet konuşma bozuklukları çok önemsemediğimiz fakat etrafımızdaki birçok kişinin yaşadığı ve sürekli artmakta olan bir sorun. Özellikle çocuklarda çok sık görülmektedir. Ülkemizde ise günümüze kadar bunun tedavisi yoktu çünkü göz ardı edilmekteydi fakat dil ve konuşma terapistine olan ihtiyacın tartışmasız bir şekilde çok fazla olduğu anlaşıldı. Bu alanda -daha önce belirttiğim- gelişmiş ülkelerden uzmanlar getirtildi ve ilk olarak Eskişehir Anadolu Üniversitesi‘nde daha sonrasında Ankara Hacettepe Üniversitesi‘nde bölümü açılarak ülkemiz için nitelikli dil ve konuşma terapistleri yetiştirilmeye başlandı. O kadar yeni ki ilk mezunlarını geçtiğimiz yıl Anadolu Üniversitesi verdi. Durum böyle olunca bu alandaki büyük ihtiyacı karşılayacak ne istediğini bilerek bu bölümü tercih eden öğrencilere ihtiyaç var.

Tam olarak ne yapar peki bir DKT ?

İlk olarak konuşma bozukluğuyla gelen hastasında bunun sebeplerini araştırır çünkü bozukluk birçok fiziksel etkene bağlı olabilir. Tabi bunun yanında hastasıyla sürekli etkileşim içindedir ona bir psikolog gibi rehberlik eder çünkü hiçbir fiziksel sorunu olmadığı halde bu sorunu yaşayan hastalar vardır ve tamamen psikolojik nedenlere bağlıdır. Sorunu tespit ettikten sonra istediği yöntemle seanslar halinde tedavi sürecini başlatır. Çocuklarda erken teşhis sayesinde bu süreç çok hızlı iyi sonuçlar verir.

İŞ OLANAKLARI NASILDIR ?

Dil ve konuşma terapistleri; devlet, özel veya üniversite hastanelerinin ilgili kliniklerinde çalışabilirler. Bunun yanı sıra dil ve konuşma bozukluğu bulunan bireylere yönelik hizmet veren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görev alabilirler. Kendilerine ait özel işyerleri kurabilecekleri gibi ilgili uzmanlarla birlikte oluşturdukları merkezlerde hizmet sunabilirler. Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerde lisansüstü eğitimlerine devam ederek akademik kariyer yapabilirler.


PEKİ NASIL DİL VE KONUŞMA TERAPİSTİ OLUNUR ?

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ile MF-3 puan türünden yeterli puanı alarak bu bölümü bulunduran üniversitelerde 4 yıllık lisans eğitiminizi tamamlayarak dil ve konuşma terapisti ünvanıyla mezun olursunuz.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu