Kariyer

8 Soruda Radyo Televizyon ve Sinema Okumak

Merhaba Kafa Kampüs okuyucuları! Ben İzel Çakran, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema 4.sınıf öğrencisiyim. Radyo Televizyon ve Sinema bölümüne ilgisi olanlar ve tercih etmeyi düşünenler için merak edilenleri 8 soruda anlatmaya çalışacağım.

1. Neden Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünü Seçtin?

Radyo Televizyon ve Sinema bölümünü tercih etmemin sebebi, küçük yaşlardan itibaren televizyona, televizyon sektörünün içinde olmaya hep bir ilgim vardı. Tüm ünlüleri takip ediyordum ve birkaç ünlüyle arkadaş olmuştum. Lisedeyken konuştuğum bir ünlünün program çekimlerine gitme fırsatım oldu ve o atmosferden büyülendim. Ben kesinlikle Radyo Televizyon ve Sinema okumalıyım dedim.

2. Radyo Televizyon ve Sinema bölümünde hangi dersler var?

Derslere ve içeriklerine ayrıntılı olarak buradan bakabilirsiniz; 
Ben derslerden kısaca bahsedeyim. 1. sınıfta İletişime Giriş, Fotoğrafçılığa Giriş gibi temel dersler veriliyor. 2. sınıfta Kamera, Stüdyo, Reji, Işık, Montaj eğitimleri verilerek uygulamalı eğitime geçiş yapılıyor. 3 ve 4. Sınıfta seçmeli dersler olduğu için herkes kendi ilgi alanına göre ders seçimi yapıyor.

3. Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden ne umdun, ne buldun?

Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun olduğumda televizyona dair her şeyi öğrenmiş olurum diye düşünüyordum. Daha doğrusu edindiğim bilgilerle herhangi bir kanalda rahatça iş bulurum diye düşünüyordum. Ancak öyle olmuyor :) Staj yaparken, okulda edindiğim bilgilerin yetersiz olduğunu gördüm. En basitinden sınıfta kurgu/montajı en iyi yapanlardan biri olduğum halde stajda zorlandığımı fark ettim. Staj benim için çok önemliydi eksikliklerimi gördüm ve onları düzeltmek için çabaladım. Staj biter bitmez farklı bir kanalda program asistanı olarak işe başladım. Size tavsiyem okul bitmeden iş bulmanız ya da staj yapmanız.

4. Radyo Televizyon ve Sinema bölümü neye göre seçilmeli? Kimler Radyo Televizyon ve Sinema okumalı?

Her bölümde, bölümü isteyerek okumak önemli tabii ancak Radyo Televizyon ve Sinema bölümünü okumanız için kesinlikle ekstra bir ilginiz olmalı. Çünkü Radyo Televizyon ve Sinema bölümü dışarıdan ne kadar eğlenceli ve kolay bir bölüm gibi görünse de içeride durumlar farklı. Öncelikle film izlemeyi çok sevmeniz gerekiyor. Film izlemekte ne var canım, kolay iş diyor olabilirsiniz.  İlk çekilen filmden itibaren birçok filmi izlemeniz isteniyor. 3 saatlik sessiz ve siyah beyaz filmler dahil. Derste hocanın öylesine söylediği bir film sınavda karşınıza çıkabiliyor. Yani hocaların söylediği her filmi not edip izlemelisiniz.
Ben henüz mezun olmadım ama mezun olan arkadaşlarımın deneyimlerini göz önünde bulundurarak söylüyorum. İş bulmak ciddi anlamda çok zor. Ne kadar deneyimli, bilgili olduğunuza değil kimi tanıdığınıza bakılıyor maalesef. Her türden insan karşınıza çıkabiliyor. İş bulmayı geçtim siyasi görüşünüz, inançlarınız sebebiyle staja alınmayabilirsiniz. Bu yüzden her şeye hazırlıklı olmalısınız.

5. Radyo Televizyon ve Sinema okumanın avantajları nedir?

Radyo Televizyon ve Sinema okumanın en büyük avantajı network edinmektir. Okulun verdiği eğitim yetersiz kaldığı için eğitimlere katılmanız gerekebilir. Eğitimler sırasında sektörden insanlarla tanışma fırsatınız olacaktır ve çevreniz genişleyecektir. Çok sayıda insanla tanışmak, konuşmak iletişiminizi güçlendirir. Ben üniversitenin ilk yıllarından itibaren farklı kurslarda Diksiyon, Spikerlik – Sunuculuk eğitimleri aldım ve eğitimler sırasında ekranda severek takip ettiğim spikerlerle tanışma fırsatı buldum. Radyo Televizyon ve Sinema öğrencileri için ekranda deneyimi olan isimlerle tanışmak çok önemli. Şuan bir kanalda çalışıyorum ve işi bulmamda spikerlik hocam bana yardımcı oldu. Ne kadar çok kişiyle tanışma fırsatı bulursanız Radyo Televizyon ve Sinema bölümü sizin için o kadar avantajlı olur.

6. Radyo Televizyon ve Sinema okumanın dezavantajları nedir?

Az önce bahsettiğim gibi iş bulmak gerçekten zor. Onun dışında sizin 4 yıl okuyup yapmak istediğiniz mesleği farklı bir bölüm okuyup yapan çok insanla karşılaşacaksınız maalesef.

7. Radyo Televizyon ve Sinema bölümünü seçmeyi düşünenlere neler söylemek istersin?

Öncelikle derslere devam zorunluluğu var… Kolay bir bölüm olduğu düşünüldüğünden, okula gitmeden derslerden geçeriz düşüncesi oluyor genelde. Daha önce söylediğim gibi bölümünüz ile alakalı eğitimler alın. Eğitimler çevrenizin genişlemesini sağlayacaktır ve iş bulmanız kolaylaşacaktır. Zorunlu stajın dışında gönüllü olarak staj yapın. Staj yapmak sizin, kendinizi geliştirmeniz açısından çok önemli.

8. Yine tercih yapsan Radyo Televizyon ve Sinema bölümünü tercih eder miydin?

Kesinlikle tercih ederdim. Çünkü her zaman kendimi televizyon sektöründe hayal ettim, televizyonda olmaktan başka bir düşüncem olmadı. Sizde sizi hayallerinize, hedeflerinize ulaştıracak bölümü seçin.

Elimden geldiğince Radyo Televizyon ve Sinema bölümünü size anlatmaya çalıştım, umarım bilgilendirici bir yazı olmuştur.

Kafanızda bölümle alakalı soru işaretleri var ise izelcakran@gmail.com mail adresinden bana ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu