Kariyer

8 Soruda Mekatronik Mühendisliği Okumak

Sevgili arkadaşlar merhaba,

İsmim Emre ARAT. Karabük Üniversitesi – Mekatronik Mühendisliği Bölümünden mezunuyum. Sizlere bu yazımda Mekatronik Mühendisliği hakkında en çok merak edilen konular hakkında, edindiğim tecrübeleri paylaşarak, kafanızda oluşan soru işaretlerine bir nebze olsun cevaplar bulmaya çalışacağım.

1. Neden Mekatronik Mühendisliğini seçtin ?

Lisans eğitimimden önce Meslek Lisesi – Otomatik Kumanda bölümünü bitirdim. Benim eğitim gördüğüm lisenin son senesinde haftanın 3 günü staj 2 günü okulumuzda ders gördük. Staj yerlerinde lise stajyerleri genelde getir götür için kullanılmasına rağmen, benim şansımdan ötürü olsa gerek, staj için stajyerlere gerçek bir eğitim veren kuruma denk geldim. Bir yıl boyunca mekatronik alanında gerçekçi eğitim setleriyle, uzman eğitmenler ile çok verimli bir eğitim aldım.

Bu süreçte şunu farkettim ki, mekatronik üzerine kendinizi geliştirdiğiniz taktirde tam bir yönetici oluyorsunuz. Fakat diğer yöneticilerden farkınız, sizin yönetiminiz makineler üzerine. piston gitsin, piston gelsin, motor dönsün, motor dursun, robot kol insin, robot kol kalksın. Bütün görevleri bilgisayar başından bir kaç programlama ile yönetilebileceğini öğrenmiştim. Eğitimler benim için o kadar zevkli bir hale geldi ki, o günlere kadar üniversite de hangi bölümü okumam gerektiği hakkında en ufak bir fikrim olmamasına rağmen, mekatronik mühendisliği benim için hedef haline gelmişti. Üniversite tercih listemde sadece mekatronik mühendisliği bölümleri vardı. Bir tane bile farklı bölüm yazmamıştım.

2. Mekatronik Mühendisliği bölümünde hangi dersleri göreceksin/gördün ?

Her Mühendislik bölümünde olduğu gibi; Matematik, Fizik, Kimya, Temel Programlama, Teknik Resim, Mesleki İngilizce gibi derslerini göreceksiniz. Daha sonra mekatronik alanının elektrik, elektronik, mekanik, bilgisayar alanlarının bir arada kullanılmasını konu alması üzerine, bu alanlarında temel derslerini alacaksınız.

Statik, Mukavemet, Mühendislik Mekaniği, Elektronik, İleri Programlama (Bir kaç farklı dilde), Makine Elemanları, Diferansiyel, PLC Programlama, Otomatik Kontrol.

Bu derslerin ismi ve içerikleri farklı üniversitelere göre değişiklik gösterecektir. Daha sonra üniversitenizin mekatronik bölümüne ne kadar önem gösterdiğine bağlı olarak seçmeli dersler göreceksiniz. Mekatronik Mühendisi olarak seçmeli dersler sayesinde, bir alana yöneleceksiniz. Benim alanım okulumuzun bilgisayar konusunda ki eğitmenlerinin yetenekli olması ve benimde kendimin programlamaya ilgimin olmasından dolayı bilgisayar oldu. Sizde seçtiğiniz dersler ile Mekanik-Elektrik-Elektronik-Bilgisayar bölümlerinin temelinin yanına, kendinizi seçtiğiniz alanda daha ileriye taşıyacaksınız.

Yapay Zeka, Optimizasyon, Robotik, Sinyal İşleme, Görüntü İşleme, CNC Programlama, Bitirme Projeleri, Bitirme Tezi.

Dediğim gibi, üniversitenizin bölümünüze yaptığı yatırımlar, sağladığı desteklerin değişkenliğine göre seçmeli derslerin değişkenlik göstermesi mümkün.

3. Mekatronik Mühendisliğinden beklentilerin nelerdi ?

Bölüme başladığımda bazı makineler üretip, bu makineleri uzaktan kontrol cihazlarıyla veya periyodik hareketler yapacak şekilde kontrol edebilmeyi sağlayan cihazlarla yönetebilmeyi hayal ediyordum. Fakat üniversitemizde uzman eğitmen konusunda eksikliklerden dolayı alan yönelimi konusunda fazla tercih hakkımız olmadı. Programlama konularında daha önceki ilgi ve alakamı göz önünde bulundurup, bu alandaki eğitmenimin de etkili anlatımını da düşünürsek, beklentimin tam anlamıyla karşılandığını söyleyemem. Emin olabilirsiniz ki bu durumun sizde farklı sonuçlanabilmesi çok olağan. Üniversitenizin kalitesi, eğitmenlerinizin alanlarında ki yetenekleri, sizin isteğiniz, hırsınız, iradeniz, vb. bir çok şey bu durumda etkili rol alacaktır.

 

4. Mekatronik Mühendisliği benim için uygun bir bölüm mü ?

Bu soruya cevap alabilmek için kendinizi tanıyor olmalısınız. Mesela ara ara girdiğiniz ardiyenin ışığını açık unuttuğunuzu ve bir daha ki girişinize kadar açık kaldığını farkettiğinizde ne düşünürdünüz ? Eğer ki aklınıza ardiyenize hareket sensörlü bir ışıklandırma koymak veya kapı açıldığında yanan, kapı kapandığında sönen bir ışıklandırma geliyorsa, mekatronik mühendisliği sizin için doğru bir bölüm olma ihtimali çok yüksek. Mekatronik mühendisliğinin en etkili olduğu rol “geliştirmedir”. Mekatronik mühendisliğinde yapabilecekleriniz sizin hayal gücünüzle sınırlıdır. Siz yeter ki hayal edin.

Tabi hayal gücünün yanında disiplinde gerektiren bir bölüm. Çünkü birden fazla bölümün temel eğitimlerini alırken içinde kaybolmamak da zor bence. Üniversite boyunca iyi bir eğitim alıyorsanız, zorlu bir süreç olabileceğini göz önünde bulundurmalısınız. İş hayatınızda ki projelerinizi de disiplinli bir şekilde yönetmek iş ve insan sağlığı açısından çok önemli bir nokta. Benim için yetenek de önemli bir ayrıntı. Tabi bunu mekatronik mühendisliği alanı için sınırlamamak gerekir. Bir alan seçerken o alanda yeteneğiniz var mı yok mu diye kendinizi test etmeniz hepiniz için iyi olacaktır. Hayatınız boyunca aslında yeteneğinizin olmadığı bir işi yapmak, en iyi alanı seçmiş olsanız bile hayatınızın geri kalanını size zehir edebilir. Tam tersine yetenekli olduğunuz bir alanda her daim başarı elde edeceksinizdir ki bu da sizi hayata dair her zaman motive edecektir.

5. Mekatronik Mühendisliğinin en büyük avantajı nedir ?

Mekatronik Mühendisliği denince bir çoğumuzun aklına robotlar geliyor. Zaten halk azında Robot Mühendisliği denildiğini de duymuşluğum var. Herkesin üzerinde birazda olsa fikrinin olduğu bir konu olduğu için robotlardan örnek verebiliriz. İnsansı bir robotun elleri, kolları, bacakları vb. mekanik aksamları mevcut. Hareket edebilmeleri için bir enerjiye ihtiyaç duyduğu da aşikar. Aynı zamanda kendi kendilerine kararlar alıp uygulamaya koymaları içinde programlama gerektiğini tahmin edebiliriz. Bu durumda en az üç farklı alan saydık. Mekatronik mühendisi olarak bu alanlarda bilginiz mevcut olacak. Bu tarz projelerde kullanılan alanların birçoğunda temel seviyede de olsa bilginizin olması sizi daha iyi fikirler ortaya koyma konusunda ön plana çıkaracaktır. Aynı zamanda bir proje yöneticisi gerekliliğinde, projenin tüm teknik konularında bilgisi olan ve insan yönetiminde sıkıntı yaşamayan biri tercih sebebidir. Bu konuda Mekatronik Mühendisleri büyük bir avantaja sahip olacaktır.

6. Mekatronik Mühendisliğinin en büyük dezavantajı nedir ?

Mekatronik Mühendisinin ülkemizde henüz gerekli değeri göremiyor olmaları en büyük dezavantaj. Henüz bir Mekatronik Mühendisleri Odası dahi kurulmuş değil. Ülkemizde yabancı yatırımlı şirketler de durum farklı olsa da, yerli firmalarda henüz yer edinilmiş sayılmaz. Yine de yurt dışında oldukça tercih edilen bir mühendislik ve ileri ki dönemlerde ülkemizde de bu dezavantajın ortadan kalkacağı düşüncesindeyim.

7. Mekatronik Mühendisliğini tercih edenlere/edeceklere tavsiyeler nelerdir ?

Eğer ki Mekatronik Mühendisliğini tercih etmeyi düşünüyorsanız veya tercih ettiyseniz, üniversite hayatınızda yoğun bir çalışma ile kendinizi geliştirmeyi seçin. Emin olun ileri ki dönemde çok büyük avantaj elde edeceksiniz. Mezun olduğunda hemen işbaşı yapan arkadaşlarım mevcut. Çünkü üniversite döneminde uğraştığı projeler için irtibat kurduğu firmalar/kişiler, mezun olduğu gibi referans olma konusunda kararsızlık yaşamadılar. Diğer bir tavsiyem üniversitenizi doğru tercih etmeniz. Üniversitenin Mekatronik Mühendisliğine verdiği önemi iyice araştırmanızı tavsiye ederim. Erkenden o üniversitelerin öğrencileri ile irtibata geçebilir veya bölümün projelerini takip edebilirsiniz.

8. Bugün tercih listenizde yeniden Mekatronik Mühendisliğine yer verir miydin ?

Kesinlikle evet. Bu konuda fazla açıklama yapmama bile gerek yok. Ama pişman olduğum tek konu; üniversite döneminde çok daha fazla kendimi geliştirebilirdim. Sizler de bu pişmanlığı yaşamayın lütfen.

Umarım sizlerin Mekatronik Mühendisliği hakkında yeterince fikir sahibi olmanıza yardımcı olmuşumdur.

Diğer tavsiyeler için ABONE olmayı unutmayın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu