Haberiniz Olsun

Stephen Hawking’i Kaybettik!

Bir şekilde görmüşüzdür. Yani görmüş olmamız gerek yoksa büyük ayıp. Diyebilirsiniz o “Ateist olduğu için öyle oldu. Ateist olmasa konuşur, yürür; bir sandalyeye bağlı kalmazdı.” Demeyin şunu ya, illa ki adamın yürüyüp koşması mı gerek?

Neden o sandalyede?

Stephen Hawking, 1960’ların başında 21 yaşındayken tedavisi olmayan Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına yakalandı. Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden; ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking’i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkûm etti.

Ünlü bilim insanı, 1985 yılından bu yana sesini de yitirmiş olduğu için, koltuğuna yerleştirilmiş, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabiliyor.  Konuşmak istediği anda, elindeki elektronik aleti sıkarak, sandalyesine bağlı özel bilgisayarının ekranına, dakikada ortalama 10 kelimeyi sıralayabilmektedir.

Stephen Hawking, kuantum fiziği ve kara deliklerle ilgili iddialarıyla, bugün yaşayan bilim insanları arasında dünyada en çok tanınan isimdir.

Kitapları 40 dile çevrildi; evrenle ilgili çılgın teorik bilgilerini popüler hale getirmek için gereken maddi bağımsızlığı sağlayacak ve Cambridge Üniversitesi’ndeki uygulamalı matematik ve teorik fizik laboratuvarını geliştirecek kadar da sattı. Hawking, hastalığıyla gizemli bir kişilik oluşturmaktadır. Son kitabı “Ceviz Kabuğundaki Evren”de, dünyanın büyük bir felaket ile karşı karşıya kalabileceğini belirterek uzayda insan kolonileri kurulmasını gündeme getirmişti.

Böyle bir adamdı Stephen Hawkiing.

Hawking:

 “100 yıl içerisinde dünyayı terk etmesini ve farklı dünyalarda koloniler kurmasını gerektiğini söylemiştir. İnsanlar koloni kuramazlarsa hayatta kalamayacaktır.”

Bizim gibi ucundan da olsa ilgilenen insanları tedirgin edecek çılgın sözleri vardır.

Ölümü üzerinde şu anda kesin bir bilgi olmamakla beraber ALS hastalığı yüzünden olduğu düşünülmekte.

Bence;

İyi adamdı, bilimle yaşayan bilimi yaşatan insanlardan biriydi. Dünya Pi gününde ölmesi de bir garip oldu.

Seviyorduk seni reis, bilimle uyu.

Çağrı El

1996 yılında Kırklareli 'de doğdum. Lise döneminden itibaren yazılım geliştirme ile ilgileniyorum. 2017 yılı Microsoft Öğrenci Partneriyim. PHP Laravel ile web, C# ile chatbot uygulamaları geliştiriyorum. Misface isimli her öğrenciye en az bir ücretsiz mentor desteği verdiğimiz startup'ta kurucu ortak ve back-end yazılım geliştirici olarak freelance destek veriyorum. Kendi Siteni Kendi Koru temel siber güvenlik kitabının yazarıyım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu