Eğlenceli Kafalar
Kocaeli Üniversitesi Reklamcılık Hakkında Birkaç Tüyo
Tercihlerin açıklanmasıyla birlikte kafasını kurcalayan milyonlarca soruyla baş başa kalır insan. “Acaba istediğim gerçekten bu muydu? Acaba beklentilerimi karşılar mı? Acaba beni neler bekliyor? Acaba çok başarılı bir şekilde mezun olmak için neler yapmalıyım?” bunlardan bir kaçıdır. Eğer kazandığınız yer Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi’yse bu yazıyı okumanızda fayda var.
Cevabınız “Evet.”se başlayalım:
- Bazı dersler haricinde devam zorunluluğu yok. Ama mümkün olduğunca derslere katılım sağlamanızda fayda var. Çünkü; hocalarımız birbirinden donanımlı ve değerli.
- Ama derseniz ki “Ben staj yapıp bir yandan kendimi daha fazla geliştirmek istiyorum.” ; o zaman hem staj yapıp hem de sınavlardan geçebilmeniz oldukça mümkün. Ki sizin için çok daha faydalı olacaktır mezun olana kadar bu tecrübeyi edinmeniz. İmkanınız varsa kesinlikle yapın.
- Zorunlu staj yok.
- Bir çekim yapmak istiyorsunuz ancak yeterli ekipmanınız yok. Böyle durumlarda alt kattaki teknisyen odasından rica ettiğiniz taktirde imza karşılığı; kamera, tripot vs. ödünç alabilirsiniz. Gerektiğinde yine hocalardan izin alarak kurgu odasını kullanabilirsiniz.
- Koraj’dan bahsedeceğim biraz da. Giriş kattaki dersliklere giderken sola döndüğünüzde ilk kapıdır. Üzerinde Koraj yazmaz “Reklam Atölyesi” yazar. Ders programında bazı derslerin orada yapılacağı yazsa da genelde sınıflarda yapılır, ders için pek kullanılmaz. Orası, reklamcılık öğrencilerinin kullanması için hazırlanmış çalışma odasıdır. içerisinde bilgisayar ve masalar bulunur. İstediğiniz zaman orda gidip uygulama yapabilirsiniz ya da ders çalışabilirsiniz. AdoPremier yüklüdür, kurgu için program lazım olursa orayı da kullanabilmeniz mümkün.
- Her bildiğinizi herkesle paylaşmayın. Yardımsever ruhunuz sizi buna yöneltse de kıymetini bilen çok az olur. Hatta bu yüzden yanlış bile anlaşılabilirsiniz.
-
Merdivenler.. En can alıcı nokta. Orda oturmaya başladığınızda bağımlılık yapacaktır.
- Seçmeli ders seçerken mümkün olduğunca program odaklı dersler seçmeye çalışın. Mümkün olduğunca her programı öğrenmeye çalışın.
- En çok bilmeniz gereken programlar; Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe Premiere, Adobe Photoshop (Aslında Adobe’nin tüm programlarını öğrenmenizde fayda var.), Adobe After Effects, 3Ds Max. vs. Corel de ödev hazırlarken işinize yarar ancak şuan ajanslarda pek kullanılmıyor diye biliyorum.
- Her sene yaz okulu açılır, kredi eksiğiniz varsa bundan da faydalanabilirsiniz.
- Çift Ana Dal imkanınız var ya da Yan Dal. Aynı fakülte içerisinde farklı bir bölüm daha okuyarak iki diploma sahibi olabilirsiniz. İletişim’de bu “ÇAP” diye bahsedilir ama aslında Yan Dal’dır. ÇAP, farklı fakülteden bir bölüm daha okumaktır. ÇAP hakkında çok bilgim yok ancak Yan Dal yaptığınızda 3.sınıftan başlarsınız. İlk iki seneden muhaf olduğunuz dersler vardır. Sadece 3. ve 4. sınıf okurken iki bölüm birden okursunuz. Dersleriniz çakıştığı durumlarda yardımcı olurlar. Başvurular yazın yapılıyor. DGS’liler başvuramıyor çünkü onlar okula başladığında başvuru tarihleri geçmiş oluyor.
- DGS’liyseniz eğer; ilk sene Bologna sürecinde oluyorsunuz. Yani buna bir nevi; geçiş, alışma aşaması diyebiliriz. Sistem sizi 3.sınıf olarak gösterse de tam olarak öyle sayılmıyorsunuz. ÜSD zorunluluğu 22 kredi olduğu için okulunuz 2 seneden fazla sürebilir. Bu açığı yaz okuluyla kapatıp, alttan ders bırakmayıp 2 senede mezun olabilmeniz mümkün. Dönem içerisinde zorunluları ve normal seçmelileri alıp ÜSD’yi yaz okuluna bırakmanız daha mantıklı olacaktır. Çünkü yaz okulunda daha çok seçmeli dersler yer alıyor. Zorunlu ders bulamayabilirsiniz. Ayrıca Erasmus için geç kaldığınızı düşünmeyin. Başvuru yapıp kazandığınız taktirde 4.sınıfın ilk döneminde yararlanabilme şansınız var.
-
Erasmus için yazılı sınav var ancak sözlü mülakat yok.
- Bölüm hocalarımızdan olmadığı için bir çoğunuz belki tanımayacaksınız ama; RTS’deki Mert hocadan seçmeli ders alın.
- Seminerlere, etkinliklere mümkün olduğunca katılın. Çok değerli insanları dinleyeceksiniz ve eminim bu da size çok şey katacaktır.
- Kulüplere üye olun. Kişisel gelişiminize katkı sağlayacaktır. Münazara Kulübü’nü şiddetle tavsiye ediyorum. Maçları çok eğlenceli geçer.. :)
- İletişim Kantin diye geçen yer yan taraftaki kafedir. İsmi farklı olsa da hep “İletişim” diye bahsedilir. Eskiye göre yapılan düzenlemelerle çok daha güzel bir yer haline geldi. Zamanınızın çoğu orada geçecektir zaten. Özellikle vize, final dönemi fotokopi sırasında bol bol vakit geçireceksiniz. Tostları güzeldir. Ama fakülte içerisindeki kantinimizin tostu hepsinden çok daha lezzetlidir.
- Normal zamanlarda fakülte çok kalabalık olmaz, sınav dönemlerinde “Bu kadar öğrenci var mıydı ya?” diyeceğiniz bir kalabalıkla karşılaşırsınız. Adım atmaya yer olmaz. Ama güzel havalarda çimler, ders çalışmak için en ideal ortamlardan biridir.
-
KOÜ Gardırop Projesi’nden bahsedeyim biraz da. Giyilmeyen kıyafetlerle alakalı bir proje başlatıldı. İhtiyaç duymadığınız giysilerinizi Sosyal Tesisler içerisindeki KOÜ Gardırop’a bırakabilir. Aynı zamanda ihtiyacınız olanları oradan ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.
- Hocalarımız sıcakkanlıdır, merak ettiğiniz her şeyi çekinmeden sorabilirsiniz. Onlara ulaşamadığınız zamanlarda Aysel hocalarımız size her konuda rehberlik edecektir.
- Her zaman yanınızda bir Flash Disk bulundurun. Yaptığınız her ödevi kendinize mail atın.
- İletişim’den çıktı alacaksanız ve Flash Disk’iniz yoksa onların mail adresine ödevinizi mail yoluyla ulaştırıp çıktınızı o şekilde de alabilirsiniz.
Çok uzattım galiba, noktalıyorum. Köpeklerden korkmayın, zamanla onlarla yaşamaya alışacaksınız. Kimseye bir zararları yok zaten. Umuttepe soğuktur, sıkı giyinin. Yolunuz, bahtınız açık olsun..