Kariyer

Çizgi Film ve Animasyon Bölümüne Dair

Merhaba herkese.

Ezgi Temel

Bu yazımda İstanbul Kültür Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Ezgi Temel ile bölüm hakkında sıkça merak edilenleri konuştuk.

Öykü: Neden bu bölümü tercih ettin?

Ezgi: Çocukları çok seviyorum. Meslek lisesinde okudum. Tercih ettiğim bölüm Okul Öncesi Öğretmenliği idi. Bu tercihimde anaokuluna giderken hayran olduğum Selcan öğretmendir. Daha sonrasında kendimi çocuklarla birebir iletişim kuracak kadar anlayışlı bulmadığım için (gülüyor) daha dolaylı bir iletişim yolu olan Çizgi Film ve Animasyon kanalını kullanmayı seçtim.

Ö: Bölüm içeriği olarak ne işleniyor?

E: İki boyutlu animasyonlar ve üç boyutlu animasyonlar yapıyoruz. Hareketli ve Cel Animasyonlar yapmayı öğreniyoruz. Kullanılan bilgisayar programları ile ilgili detaylı dersler görüyoruz. Mesela bakış açısı geliştirmesi açısından fotoğrafçılık dersi aldık. Sanat dallarından biri olduğumuz için Sanat Tarihi dersleri görüyoruz.

Ö: Bölümün avantajları ve dezavantajları nelerdir?

E: Avantaj olarak Çizgi Film ve Animasyon bölümünde Grafik Tasarım bölümü gibi bölümlerin öğrencilerinin derslerini de öğreniyor olmamız bence bir avantaj. Spesifik bir bölüm olmaktan çıkıyor ve birçok farklı dala geçiş yapma imkanı sağlıyor.

Dezavantajı ise, sabır törpüsü bir bölüm. (Gülüyor) Gerçekten seviyor olmak lazım. Uğraşması çok zor, çok detaylı şeyler. Dijital ortamda çalıştığınız için ekstra olarak teknolojik zorluklar dahil oluyor. Sosyal hayata sahip olmak bir müddet sonra çok zor. Deadline dönemi büyük bir kaos yaşanıyor.

Ö: Bölümü tercih etmeyi düşünenlere tavsiyen ya da uyarın nedir?

E: Uyarım kesinlikle sabır üzerine olacaktır. Sabırlı değilseniz bu bölümden uzak durun. Çok detaylı çalışma ve sabır gerektiriyor. Sıkılmaya başladıktan sonra savsaklıyorsunuz ve bu savsaklama işin bütününü büyük derecede bozuyor. Başta emek verdiğiniz detay da çöpe gidiyor.

Tavsiye olarak da bölüm arkadaşlarımın neredeyse tamamı güzel sanatlar lisesi okumuş ya da kurslara gitmiş isimlerdi. Yani hemen herkesin çizim geçmişi vardı. Bu bölümü tercih edeceklere kesinlikle öncesinde kursa gitmelerini tavsiye ederim. Sadece sınav bazlı olarak da değil. Derslerde istenen çizimlerde, öncesinde eğitim almış arkadaşlarımdan daha geri kalmakla birlikte üstüne bir de onlardan daha çok zorlanıyorum.

Ö: Peki bahsi geçmişken yetenek sınavı nasıldı, ne istendi?

E: Yetenek sınavında önemsenen konu yaratıcılığın aslında. İstediğin gibi çizim yapabiliyorsun, fikrin daha ön planda oluyor. Gerçi söylenen bu, çizimi iyilerin daha çok burs aldığı dedikodusu uzunca bir süre dolaştı. (Gülüyor)

Bizim sınavımızda her birimizin masasının üzerine kıvrık makarna koydular. Bizden bu makarna ile ilgili bir karakter tasarlamamızı istediler. Kıvrık makarnayı boynuz olarak kullanan oldu, kol olarak kullanan oldu. Ben şişko bir karakter tasarladım. Kafasına da bir kavanoz yerleştirdim. Hamur parçaları kavanozun içine kıvrılarak makarna olup düşüyor ve şişko makarnacı da bunları yiyeceği için mutlu oluyordu.

Ö: Bölümden mezun olduktan sonra iş alanı ve çalışma şartları nelerdir?

E: Aslında bu konu hakkında yeterli bilgilendirme yapılmadı okul tarafından. Kendi araştırmalarım sonucu elde ettiklerimi paylaşabilirim. Benim istediğim alan biraz daha karakter tasarımı. Hayalim bir bilgisayar oyunu için karakter tasarlamak mesela. Türkiye’de henüz çok hareketli bir alan olmadığı için ufak mecralardan başlayıp, kendini geliştirerek alanlar arası zıplama yapmak gerekiyor. Markalar için karakter tasarımı, çocuk kitapları için karakter tasarımı ilk etapta yapabileceklerim. Bir kurumda çalışmak için çok iyi olmak gerekiyor. Çok iyi olana kadar da proje bazlı kendini geliştirebileceğin işler alarak portföyü doldurmak gerekiyor.

Ben albüm kapağı tasarımları, konser ve festival etkinlikleri için afiş tasarımları yapmaya başladım şimdiden. Network kurmak çok önemli. İnsan biriktirmek ve iyi iş ahlakı kurumsal hayata geçiş için iyi bir profil yaratıyor.

Ö: Bölümün zorlukları (hem mezun olduktan sonra hem de okurken) nelerdir?

E: Aslında zor bir bölüm değil. Hem iyi öğretiliyor hem de öğrenmek istiyorsan akıp gidiyor. Tabi ki yetenek ve yaratıcılık da işin içinde. Kişisel tavsiyem bu bölüm için başka bir okul tercih edilmesi.

Youtube’da kendine daha çok şey katabileceğim kanallar mevcut. Ödevlerimin ve kişisel çalışmalarımın çoğunu o kanalların videolarını izleyerek yapıyorum. Ödev ve finaller ile ilgili zorluk da tüm ödevlerin ve finallerin üst üste gelmesi ve hepsinin yapım aşamasının zaten çok zahmetli olmasıyla yaşanan zaman yetersizliği.

Fakat asıl zorluk biraz daha iş hayatına girdikten sonra yaşanıyor. Deadline bellidir. Süren bir ay ise üç hafta yatıp son hafta büyük bir kaos yaşayabilirsin. Fakat bu süre içinde başka iş almamak en iyisi. O zaman işler baya karışıyor. Ben daha çok tek bir işe yoğunlaşıp hakkıyla yapma taraftarıyım.

Ö: ‘’Kişisel tavsiyem başka okul tercih etmeleri’’ tavsiyesini niçin?

E: Derslerin yetersiz olduğunu düşünüyorum. Okulun bölüm için açtığı alan güzel fakat verimsiz olduğunun herkes farkında. Bu yüzden öğrenci taraflı yeterli katılım sağlanmıyor. Ben de dahil (Gülüyor). Tercih yapmadan önce bölüm öğrencilerine ulaşarak okul hakkında bilgi almak üzere sorular sorduğumda çok da şuanda yaşadığım şeylerle örtüşen cevaplar almadım. Dolayısıyla eğer bana soruluyorsa ben burada dürüst olup İstanbul Kültür Üniversitesi(İKÜ)’ni tavsiye etmediğimi söylemeliyim. Bahçeşehir Üniversitesi’ni tercih ederdim tekrar tercih şansım olsaydı. İKÜ’de çok iyi hocalar var fakat okulun oturmamış sisteminden öğrenciler kadar onlar da etkileniyor. Bu yüzden iyi öğrenciler de önemli dersler de aksıyor.

Ö: Peki şimdi tercih yapacak olsaydın; bu bölümü yine tercih eder miydin?

E: Şöyle ki ben ders çalışmayı seven biri olmadım hiç. Oturup tarih çalışmak yerine bir topun bir kere zıplaması için saniyede on kare çizmeyi tercih ederim. Bu yüzden tercih aşamasında yine bir yetenek sınavıyla karşılaşacak olmam aşikar. Mesela Moda Tasarımı, Grafik Tasarım. Tasarım olacağı kesin yani. İçinde Çizgi Film ve Animasyon bulunmayan sadece Karakter Tasarımı bölümü tercihim olurdu sanırım.

Röportaj için Ezgi Temel‘ teşekkür ederim.
Sorularınız için mail adresi: izgetmele@gmail.com

Öykü Temel

İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Yöneticisi Yazar

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu