Kariyer

8 Soruda Kimya Mühendisliği Okumak

Herkese selamlar :) Ben Bengü Kırbuğa ve Anadolu Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği okuyorum. Bu yazıyı tercih dönemlerinizde sizlere yardımcı olmak veya bu bölümdeyseniz sizlere farklı bakış açıları kazandırmak için yazıyorum. Umarım işinize yarayan bir yazı olur diyerek başlıyorum :)

1) Kimya Mühendisliği bölümünü neden ve nasıl seçtin?

Aslında benim için bu sorunun cevabı biraz komik çünkü ben üniversite sınavının LYS aşamasına eşit ağırlıktan Psikoloji okumak için hazırlanmıştım :) Sonuçlar açıklandı ve beklediğim gibi de gelmeyince araştırmalara başladım hemen çünkü üniversiteye tekrar hazırlanma düşüncesi bile beni boğuyordu… Kimya, fen alanında en sevdiğim derslerden biriydi lisedeki hocamdan dolayı ve iş alanının da geniş olduğunu bilerek bu bölümü yazdım :)

2) Kimya Mühendisliği bölümünden ne umdun ne buldun?

Umduğum çoğu şeyi buldum diyebilirim çünkü Anadolu Üniversitesi’nin ciddi anlamda hem teknik anlamda hem eğitim anlamında iyi bir üniversite olması bölümü daha kaliteli kılıyor. Hayal kırıklıklarımdan biri bölümün ciddi anlamda yorucu bir bölüm olmasıydı. Diğeri de 1. sınıfın ingilizce ders sayısının azlığıydı. %30 ingilizce olması sadece 1 veya 2 anlamına mı geliyor hala çözemedim :) Neyse ki bu durum ilerleyen sınıflarda düzeliyor :)

3) Sence Kimya Mühendisliğini nasıl insanlar okumalı veya okumamalı? Neden?

İlk olarak bölümün genel itibariyle puanının düşük olmasından dolayı severek/isteyerek gelen insan neredeyse yok denecek kadar az. Bu durum özellikle laboratuvar derslerini kabusa çevireceği için öylesine yazıp gelinecek bir bölüm değil. ”Şu neymiş şunu da ekleyeyim şu tüpe” denilerek kazalara yol açılmaması için bu çok önemli sonuçta kimyasallarla uğraşıyorsunuz ve elinizin altındaki her madde tehlikeli durumlara yol açabilecek maddeler.

4) Kimya Mühendisliği okumanın en büyük avantajı ne sence?

Kesinlikle uygulamalı bir ders olması. Önce kitap üzerinde görüyorsunuz ve çok geçmeden laboratuvarlarda uygulamaya dökmeye başlıyorsunuz. Her şeyin daha kalıcı olması açısından uygulamalı bir bölüm olması en büyük avantajlardan biri. İkincisi ise çalışma sahasının çok fazla olması. Kozmetikten tutun gıdaya, en alakasız alanda bile bir Kimya Mühendisi ile karşılaşabilirsiniz. Mesela ben geçen sene havaalanı teknik gezisinde bir Kimya Mühendisiyle tanışmıştım ve bana çok tuhaf gelmişti orada da bir iş alanının olması :)

5) Kimya Mühendisliği okumanın en büyük dezavantajı ne sence?

Çok fazla mezunu ve işsiz insanı olması. Bu sorun genel olarak her bölümde mevcut olduğu için sadece kendi bölümüme özgü görmüyorum. Onun dışında bana göre bir dezavantajı yok. Belki kimyasallarla çalışmanın verdiği riskler olabilir.

6) Bu bölümü seçen veya seçmeyi düşünenlere neler söylemek istersin?

Buralar çok güzel gelsenize :) Gerçekten severek geldiyseniz veya gelecekseniz aşırı eğleneceğiniz bir bölüm :) Ek olarak Türkçe, %30 İngilizce, %100 İngilizce ayrımına çok dikkat edin ve eğer hazırlık zorunlu değilse bile okuyun çünkü bölümde inanılmaz bir kolaylık sağlıyor sadece terimlere aşina olana kadar birazcık zorlanabilirsiniz o kadar :)

7) Kimya Mühendisliğinde ne gibi dersler okunuyor?

Fizik 1 ve 2 , calculus 1 ve 2, teknik resim, teknik ingilizce, genel kimya, analitik kimya, organik kimya, kimyasal proses hesapları, fizikokimya,  ve bu derslerin laboratuvar dersleri gibi dersler okutuluyor. Teknik resim ne alaka derseniz inanın ben de çok sorguladım ama elimden sadece T cetveliyle bir şeyler ÇİZEMEMEK geliyor… Ayrıca mesleki seçmeli derslerde de (yağ teknolojisi, yakıt ve enerji teknolojisi vs) kimyanın belli alanlarında özel bilgiler ve deneyimler de edinebilirsiniz :)

8) Yine olsa yine Kimya Mühendisliğini seçer miydin?

Psikoloji için hazırlandığımı hatırlarsak hayır :) Çünkü içimde bir heves olarak kalmadı desem yalan olur… Eğer ki Psikoloji aklımda olmasaydı kesinlikle seçerdim çünkü ciddi anlamda geleceği olan ve asla kökü kurumayacak bir meslek çünkü bilim bilim ve bilim :)

 

Bengünur Kırbuğa

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nden merhabalar :) Adım Bengü. Kimya mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim. 21 Haziran 1997 doğumluyum ve Adanalıyım :)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu