Eğlenceli Kafalar

7 Maddede Üniversitenin İlk Yılında Yapılması Gerekenler…

Öncelikle ilk maddeyi okuyunca “Poff annem gibi konuşma, yoruldum, bıktım..” gibi düşünmeyin lütfen. İlk madde canınızı sıksa bile diğer maddeler hoşunuza gidecektir. Bu yazıyı 11 ayını Özyeğin Üniversitesi’nde geçiren birisi olarak yazıyorum. Bugün itibari ile 1 aylık tatilim başladı ve 11 ayda biriktirdiklerimi size anlatmak için buradayım. Umarım hoşunuza gidecek bir yazı olur. Haydi Başlayalım..

 

  1. Çalışın

Girişte bahsettiğim gibi evet bu madde canınızı sıkacak belki de ama kesinlikle çalışmanız şart. Lise boyunca size söylenen en büyük yalanı açıklıyorum. “ÜNİVERSİTEYE GEÇİNCE RAHATLAYACAKSINIZ.” Büyük bir yalan. Ama şöyle bir haklılık payı var büyüklerimizin, rahatlıyorsun ama hayal ettiğin gibi bir rahatlama değil. Daha az stres, kendine ayırdığın vakit daha fazla böyle düşünün. Ben bu yıl hazırlık okudum ve her günümün yarısı boştu ve bu boş zamanı doğru şekilde doldurmam gerekiyordu. Günlük dersimi de çalıştım sosyal de oldum. Şimdi devam edelim bakalım bu yıl ne yapmışım.

  1. Kulüplere katılın

Okulunuzun ilk haftası bütün kulüplerin üye alımları olur ve stant açarlar sizleri çekmeye çalışırlar. Siz de afallamış bir durumda gidersiniz çok güzel anlatırlar. Şöyle güzel böyle güzel ama bakarsınız kulüpler pasif boşu boşuna para vermiş olursunuz. (Bazı okullarda kulüplere katılmak için belirli bir ücret vermeniz gerekiyor.) Buradaki tavsiyem bölümünüz ile ilgili kesinlikle bir kulübe girmeniz. Sonrasında hobilerinizle ilgili bir kulübe girmeniz ve üst sınıflardan aktif kulüpler hakkında tavsiye almanız. Ben mühendislik okuyorum ve okulumdaki IEEE (dünya çapında bir mühendislik topluluğu şiddetle tavsiye ederim.) kulübüne katılmıştım. Burada aktif görev aldım ve bir sürü insanla tanışıp sektör adına bir sürü network imkanım oldu. Aynı zamanda spora ve doğaya karşı ilgim olduğu için okulumdaki Doğa Sporları Kulübüne katıldım ve birkaç etkinliğe katılmama rağmen bir sürü arkadaşım oldu ve bunlar sıkı arkadaşlıklar. Tavsiyem bu kulüpleri araştırın ve bulun çok faydasını göreceksiniz.

 

  1. Cesur olun

Cesur olmanız şart tabi. Bu maddeyi daha çok erkek arkadaşlar için yazıyorum. Lisede söylenilen bir yalan da “ÜNİVERSİTEDE KIZLAR TEKLİF EDİYORMUŞ.” Buna inanan bir sürü arkadaşım olmuş ancak hepsi hüsrana uğradı diyebilirim. Arkadaşlıklarınız konusunda aceleci olmayın. İnsanları analiz edin ve ona göre bir süre sonra beraber zaman geçirmekten mutlu olduğunuz insanları çevrenizde olduğunu göreceksiniz. Azıcık sabır.

  1. Kendinizi geliştirin

Ben üniversiteye başlarken insanlarla iletişim kurmakta çekinen ve ilk adımı hep karşıdan bekleyen birisiydim. Bunu nasıl çözebilirim derken kendimi Özyeğin Üniversitesi Radyo topluluğunun tam ortasında buldum. Yapılan birkaç mülakat ve eğitimler sonrasında radyo programı sunmaya başladım. Güz ve Bahar döneminde her pazartesi 22.00-24.00 arasında “Pazartesi Sendromu” adlı programın sunuculuğunu yaptım ve 27 tane radyo programı sundum. Şuanda iletişim kurma konusunda bir sorunum yok. Siz de yapamadığınız çekindiğiniz ne varsa üstüne giderek bunları ortadan kaldırmaya çalışabilirsiniz.

  1. Gezin

Çoğu öğrenci arkadaşlarım bulundukları şehirden başka bir şehire üniversitelerine yerleşip gidiyorlar. Bir tavsiyem de gittikleri şehirleri keşfetmeleri. Hem şöyle bir güzel olay da oluyor. O şehri daha önce görmemiş arkadaşları ile tanışıp hiç bilmeyen insanlarla gezmesi daha güzel oluyor. Yeni sokaklar, kafeler bir sürü yer keşfediyorsunuz. Örneğin ben İstanbul’u gezmeyi çok seviyorum hele de yanımda fotoğraf makinem varsa..

 

  1. Hayatınızda daha önce yapmadıklarınızı yapın

En eğlenceli maddelerden birisi bence. Örneğin daha öncesinde yazarlık adına bir tecrübem yoktu. Sadece kendi gezi yazılarımı yazıyordum. KafaKampüs ile tanıştım ve büyüyen gelişen bir platform da söz hakkım oldu sizlere güzel içerikler üretmek için fırsatım oldu. Ayrıca hayallerimden birini de gerçekleştirdim üniversitemin ilk yılında. Snowboard öğrendim. Doğa Sporları Kulübü ile gittiğimiz Bulgaristan kayak etkinliğinde 7 gün boyunca snowboard öğrenip kara doydum. Sizde böyle güzel etkinlikleri kovalayıp zamanınızı ve hayallerinizi dolu dolu yaşayabilirsiniz.

  1. Sosyal Olun

Bir çoğumuz bilgisayar oyunlarından hoşlanıyoruz diye düşünüyorum veya sosyal medyada çok fazla vakit öldürüyorsunuz belki de. Bunun yerine güzel bir tavsiyem var. Okullarınızda etkinliklerde gönüllü görev alın. Takım ruhunun ne demek olduğunu, sorunları nasıl çözebileceğiniz, insanlarla nasıl konuşmanız gerektiğini her şeye dair bilgi katıyor size. Zannediyorum okulda 4-5 tane etkinlikte gönüllü organizatörlük görevinde bulundum ve şuanda kendi etkinliğimi düzenlemek istesem ne tür sorunlarla karşılaşırım ve bunları nasıl çözerim bunlar hakkında iyi bir bilgi birikimim olduğunu düşünüyorum.

Bu metni de bitirirken, baya büyük bir tavsiye. Eğlenin, gezin, tozun, hayallerinizin peşinden koşun ancak ayarı kaçırmayın. Her zaman kendi güvenliğiniz ön planda olsun bunu asla unutmayın. Nerede ne ile karşılaşacağınız belli değil burası Türkiye ondan dolayı hiçbir zaman tedbiri elden bırakmayın.

 

Sevgiyle…

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu