Eğlenceli Kafalar

6 Maddede Mezuna Kalmak | Trajedi :)

 

Herkese merhaba, ben Dilara. Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 1.sınıf öğrencisiyim. Bu yazımda sizlere çoğu öğrencinin korkulu rüyası mezuna kalmak ya da daha tatlı adıyla YGS-LYS ALLSTAR maceramdan ve sene içinde edindiğim tecrübelerden bahsedeceğim. Umarım beğenirsiniz. ?  

  • 1) MEZUNA KALMAYA NASIL KARAR VERDİM?

Üniversite sınavına girdiğim ilk yıl sonuçlarım istediğim gibi gelmedi. Aklımda hep doktor olmak ve ulaşabildiğimce insanlara yardım etmek vardı. Aslında sonuçlar açıklanıncaya kadar puanım istediğim gibi gelmeyeceğini fark ettiğim için bir sürü meslek araştırdım ve kendime en uygun olanları tercih listeme almaya karar vermiştim ama öyle olmadı. Sonuçlar açıklanınca sitede sonucumu görür görmez mezuna kalma düşüncesine girdim. Bir yıl daha uğraşabilirim diye düşünerek verdiğim bu ani karar ile mezuna kaldım.

  • 2) ÇALIŞMAYA NE ZAMAN BAŞLADIM?

Çalışmaya başlamak için biraz bekledim. Çünkü yoğun bir seneden çıkıyorsunuz ve daha da yoğun bir seneye başlayacaksınız o nedenle beynimizin dinlenip mezuna kalma durumunuzu kabullenmesi gerekir. Ben bu dinlenme sürecini Ağustos sonuna kadar tutmuştum. Bu sürede hem dinlendim hem de arkadaşlarımın tercih süreçlerinde onlarla birlikte oldum. Bu sayede yeni meslekler yeni şehirler yeni üniversiteler tanıdım. Eylül ayının başında dershane ile birlikte çalışmalarıma başladım.

  • 3) NEREDEN BAŞLADIM? NASIL ÇALIŞTIM?

Çalışmaya başlamadan önce kalbiniz kadar temiz bir A4 kağıdı alıyorsunuz önünüze. Sonra tüm derslerin YGS-LYS müfredat konularını renkli kalemler ile yazıp yapıştırıyorsunuz çalışma masanıza. Maksat renkleri görünce içimiz açılsın, çalışma isteği doğsun.

Ben haftalık programlar yapma taraftarıyım. Haftalık programlar işleyişinizi görmek için daha net oluyor. Programım genelden özele doğru olurdu yani şöyle: İlk önce bu hafta bu konuları bitireceğim deyip konularımı kağıda yazardım daha sonra bu konuları 7 güne bölerdim. Daha sonra hangi gün hangi dersi kaç saat çalışmam gerektiğine kadar küçük bir yerleştirme yapardım. Bu şekilde haftalar geçtikçe konularımı bitirir ve masama yapıştırdığım A4 kağıdından bitirdiğim konuların üstünü çizerdim. Bu hem başarabileceğinizi hissettiren hem de biten her konuyu gördükçe sizi gaza getirip çalışma isteğinizi arttıracak bir uygulama

  • 4) DENEME SINAVLARI ÖNEMLİ Mİ?

Sanırım bu zorlu sürecin en önemli yanı deneme çözmek. Özellikle YGS adına sürekli deneme çözmelisiniz. Ama bu denemeleri çözüp bir kenara atmak bir işimize yaramaz. Denemeyi çözdükten sonra analiz etmelisiniz. Hangi konuda nerede hata yaptım diye belirleyip bu konuları acilen tamamlamalısınız. Bu strateji sizi denemelerde daha da yükseltecektir

         5)  YGS Mİ? LYS Mİ?    

Çoğu öğrencinin aklını şu soru kurcalıyor: Hangi sınava önem vermeliyim?

Cevabı çok basit: İKİSİNE DE

Ben LYS ye önem vermiş biri olarak söylüyorum şuan tıp fakültesinde olamamamın sebebi YGS’ ye gerekli önemi vermemiş olmam. Çünkü LYS ‘ye vakit ayırmaktan gerektiği kadar YGS çalışamadım  ve sıralamam istediğim gibi gelmedi. LYS netlerim çok iyi olduğu halde tıp fakültesine girebilecek kadar çekemedim. Onun için  her iki sınav da çok önemli. Çalışmalarımızı her iki sınavı da göz önünde tutarak yürütmeliyiz.

  • 6) MEZUNA KALDIĞIM İÇİN PİŞMAN MIYIM?

Asla değilim. Hedefime ulaşamamış olsam bile yine olsam yine mezuna kalırdım. Mezun yılım beni çok geliştirdi, değiştirdi. Hiç olmazsa ömür boyu aklıma takılabilecek olan acaba olur muydu? Bir daha denemeli miydim? gibi soruların ağırlığını yok etti bu süreç. Eğer kendinizde ufakta olsa mezuna kalacak bir güç görüyorsanız ben kesinlikle kalın derim. Hayalleriniz için uğraşmaya değer

 Mezuna kaldığım yıldaki tecrübelerimi, yaşadıklarımı sizlere yardımcı olabilmek için aktarmak istedim. Umarım yararım dokunmuştur. Hepinize bol bol başarılar, bol şanslar  

Dilara Ürüncü

Merhaba ben Dilara.Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 2.sınıf öğrencisiyim.Yaşadıklarımı, tecrübelerimi sizlere aktarmak için buradayım :)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu