GenelHaberiniz Olsun

Soğuk Kış Gecelerinin Vazgeçilmezi: Bitki Çayları

Kış mevsimi ile birlikte kapılarımızı çalan soğuk beraberinde soğuk algınlığı gibi pek çok kış hastalıklarını da getirmekte. Millet olarak ilaç kullanımına hep bir miktar mesafeli yaklaşmamızdan dolayı, her mutfakta kötü gün dostu olarak duran 4 bitki çayından bahsetmek istedim.

1-) Adaçayı (Salvia officinalis)

2001 yılında Uluslararası Bitki Derneği tarafından Yılın Bitkisi seçilen ada çayının tüketilmediği bir kış yoktur herhalde. Adaçayı özellikle A vitamini olmak ile birlikte pek çok vitamin ve mineral içerir.

Uzmanlar antioksidan kaynağı olduğunu ve üst solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılabileceğini sıklıkla vurgulamaktadırlar. Aynı zamanda gargara olarak kullanımı sonucunda da boğaz ağrısı şikayetine sahip olanların olumlu sonuç aldığı gözlenmiştir.

Porselen bir kupaya bir veya birkaç dal ada çayı üzerine de sıcak su ilave edilir. 5 dakika kadar bekletilip ada çayı alınır. Fazla beklenmesi halinde adaçayında ki acı maddeler suya geçer ve çayın tadını beğenmeyebilirsiniz.

2-) Ihlamur (Tilia cordata)

Provitamin A ve vitamin C yönünden zengin olan ıhlamur haziran-temmuz aylarında yani çiçek açma dönemlerinde toplanılıp kurutulur.

Ihlamurun çiçeği balgam söktürücü özelliği nedeni ile solunum yolu hastalıklarında kullanılmaktadır. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarında idrar söktürücü özelliği vardır.

1 çay kaşığı ıhlamur çiçeğini 1 su bardağı kadar su ile 5 dakika kadar kaynatıp tüketebilirsiniz.

3-) Kuşburnu (Rosa canina)

C vitamini bakımından zengin olan bu meyvelerin tadı mayhoş, ekşimsidir.

İlk olarak İbn’i Sina’nın önerisi ile soğuk algınlıklarında kullanılmaya başlanan kuşburnu çayı günümüzde soğuk algınlıklarından kanser tedavisine kadar geniş bir yelpaze de etkilidir. Özellikle kuşburnu yağının akne tedavisindeki kullanımı son zamanlarda tercih edilen bir yöntemdir.

Bir büyük boy fincan çay için 2 çay kaşığı öğütülmüş kuşburnu üzerine sıcak su eklenir ve 15-20 dakika demlenir. Balla tatlandırılması tavsiye edilir.

4-) Papatya (Matricaria chamomilla)

papatya çayı ile ilgili görsel sonucu

Hastalık nedenlerinin başında gösterdiğimiz stresin, yatıştırıcısı olmasından mı  bilinmez ama son zamanlarda siyah ve yeşil çaydan sonra en çok tercih edilen çay papatya çayıdır.

Papatya çayı bağışıklığı güçlendirir, uyku bozuklukları tedavisinde kullanılır, stresi azaltır.  papatya çayının bize sunmuş olduğu  bu  muhteşem üç özelliği sayesinde; güçlü bir immün sistem, düzenli uyku ve az stres ile mikroplara karşı koymak çok da zor olmasa gerek.

Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu papatya çiçeği, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır (kaynatılmaz), 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu