Hiç Uyumasak Ne Olurdu?
KafaKampüs ekibi olarak uykusuz kalırsanız neler olacağını araştırdık. Şimdi adım adım vücudunuzda ne gibi değişiklikler olacağını görelim.
6 saat sonra, uykusuz geçen bir gece
Uykusuz bir geceden sonra stresle baş etmek zorunda kalırsınız, vücudunuz aşırı miktarda kortizol üretmeye başlar. Aşırı kortizol ise gerginliğe neden olan daha sinirli ve tedirgin biri olmanıza sebep olur.
12 saat sonra
Beyin, tepki süresi ve karar verme gibi kendiliğinden olan zihinsel işlevleri kapatmaya başlar. Kendini kaybetmiş gibi hissedersin, ancak yine de günlük görevleri yerine getirebilirsin.
24 saat sonra
Ve paradoks başlar, yorgun hissetmek yerine ani bir enerji patlaması yaşarsınız ve kendinizi normalden daha üretken hissedebilirsiniz. Bütün duyularınız keskinleşir ve çevrenizdeki insanlar hoş görünür. Bunun nedeni, beyninizin dopamin düzeyini arttırarak uyku eksikliğini telafi etmeye çalışmasıdır.
36 saat sonra
Hafızanız zayıflamaya başlar ve beyniniz enerjiden tasarruf etmeye devam ettiği için tepki süreniz yavaşlar. Başka bir uykusuz bir akşam daha geçirmeyi başarırsanız, işler buradan çok yanlış yerlere gitmeye başlar. Vücudunuz bazı fiziksel fonksiyonları kapatmaya başlar, bağışıklık sisteminiz metabolizmasını düşürür, bu da daha da yorgunluğa neden olur.
48 saat sonra
İşler bu noktada dehşet verici. Halüsinasyon görmeye başlamış olabilirsiniz. Yaşamsal kimyasalların ve besin maddelerinin eksikliği aşırı uyarılmış beyninizde reaksiyonları tetikler, sanrılara neden olur. Fısıltılar, garip sesler ve görüntüler gibi gerçekte olmayan şeyleri görebilir ve duyabilirsiniz. Ayrıca zaman kavaramını kaybetmeye başlayabilir, adınız veya yemek yeme şekli gibi temel şeyleri unutabilirsiniz.
3-11 gün sonra…
Aklı başında hiç kimse, 11 gün boyunca uyanık kalma rekorunu geçmeyi denemedi. Tek resmi kayıt, 1964’te bilimsel bir proje için bir deneme yapan San Diego’daki 17 yaşındaki bir öğrenci olan Randy Gardner’a ait. O da 264 saat (tam 11 gün) uyanık kalmayı başardı.
Siz siz olun uykunuz geldiğinde yatmayı tercih edin zombi olmayı değil :)