Eğlenceli Kafalar

Galatasaray Üniversitesi Hakkında Ortamlarda Sorulmaması Gereken 10 Soru

 

İstanbul’un göbeğinde bulunan Galatasaray Üniversitesi 1992 yılında Türk –Fransız Hükumetleri arasında imzalanan ikili bir anlaşma ile kurulmuş, eğitim dili Fransızca olan bir üniversitedir.  Tarihçesini, vizyonunu misyonunu size burada anlatmayacağız. Eğer bunları merak ediyorum diyorsanız sizi şöyle alalım. Bugün amacımız Galatasaray öğrencisi olan tüm arkadaşlarımızın cevaplamaktan yıldığı tüm soruların cevaplarını, tüm yanlışların doğrularını bir Galatasaray öğrencisi ağzından sizlerle paylaşmak.

  1.  Yüzde kaç burslu okuyorsun sen şimdi orada?

Galatasaray hakkında bilmeniz gereken yegane bilgi, Galatasaray Üniversitesi bir devlet üniversitesidir. O yüzden burslu burssuz diye bir olay haliyle yoktur. Bu konuda okulun sitesinde yer alan net bilgi “Galatasaray Üniversitesi, 1992 yılında Türk – Fransız Hükumetleri arasında imzalanan ikili bir anlaşma ile kurulmuş, eğitim dili Fransızca olup, Hukuk Fakültesinde dersler ağırlıklı olarak Türkçe, diğer fakültelerde de bazı dersler Türkçe verilmekte olan bir devlet üniversitesidir.” şeklindedir.  Bir daha aman diyelim, bir GSÜ’lü gördüğünüzde bu soruyu sormadan bir daha düşünün.

 2. Hazırlık kaç yıl?

Bundan birkaç yıl önceye kadar zorunlu hazırlık süresi 2 yıldı, ancak düzenlenen yeni yönetmelikle bir yıla düşürüldü. Bir yıl boyunca herhangi bir okulda İngilizce hazırlık okurmuşçasına, Fransızca hazırlık okuyorsunuz. Daha önceden bilmeyenler için biraz zorlayıcı bir yıl olsa da, diğer üniversitelerde hazırlık okuyan arkadaşlarınız yata yata bir yıl geçirirken sizin canınız çıksa da, kendinize yeni bir dil kattığınız verimli bir yıl olduğunu söylemekte fayda var!

 3. Okulda hiç Fenerli-Beşiktaşlı yok mu yani?

 

Yok. Herkes Galatasaraylı. Hatta duyumlarımıza göre, başka takım tutmak isteyenleri ders çıkışı tenhada kıstırıyorlarmış. Şimdi, şöyle ki arkadaşlar, Galatasaray Üniversitesi özgür bir üniversitedir. Tercihlerinize, takımlarınıza, görüşlerinize ya da herhangi bir şeyinize kimse karışmaz da, ayıplamaz da. Farklılıklarımızla güzel olduğumuzun farkında olan ortalama 3 bin kişilik bir okuluz. Bize böyle saçma sorular sormayın lütfen!

 4. Tüm dersler Fransızca mı işleniyor?

Bölümüne, hocasına, dersine göre farklılık gösteren bir durum olsa da, genelde kendi bölümümüzün temel derslerini kimi zaman Türk, kimi zaman Fransız hocalardan Fransızca olarak öğreniyoruz. Ancak çekirdek dersler dediğimiz Tarih, Türkçe gibi ilk yıl alınan dersleri Türkçe aldığımızı söyleyebiliriz. Bunun dışında İngilizce derslerimiz 2. yıldan itibaren başlıyor ve seviyemize göre ders alabiliyor, seviyemiz çok iyiyse eğer İngilizce derslerinden muaf olup İspanyolca, Almanca, Osmanlıca gibi dersler alabiliyoruz. Felsefe, sosyoloji, iktisat gibi bölümlerde Fransızca daha ağırlıklıyken, hukuk, işletme gibi bölümlerde bu ağırlık daha da düşmektedir.

 5. Fransızca zor mu? İş hayatında işine yarayacak mı?

Fransızca zor ama soğuk bir deniz gibi girince alışıyorsunuz yorumunu yapabiliriz. Hazırlık yılının ilk dönemi ve lisans yılının ilk iki üç ayı “Neredeyim ben, biz şimdi neyiz, ne yapıyoruz, ne öğreniyoruz?” gibi bunalımlar yaşamanız olası olsa da, biraz çabalayan herkesin öğrendiğine biz şahit olduk! İngilizce dışında bir dil öğrenmek her zaman bir artı olacaktır lakin bazı durumlarda hocanız Türk, siz Türk, bulunduğunuz yer Türkiye, işlediğiniz konu ‘Türkiye’nin Ekonomik Politikaları’ olunca, Fransızca ders işlemek olayı yokuşa sürmek gibi görünebiliyor. İş hayatına geldiğimizde, kariyerine, eğitimine Fransa’da devam eden çok fazla arkadaşımız oluyor; burada kalanlar  için de iyi bir Fransızca’yla çalışabilecekleri bir hayli Fransız şirket bulunmakta. Yani evet, Fransızca iş hayatında kullanılabilir bir dil olarak kabul edilebilir.

 6. İstiklal’deydi değil mi o okul?

Bizi en çok üzen sorulardan biri bu olabilir. Arkadaşlar, okulumuz Ortaköy’de Çırağan’dan biraz ileri, Kabataş lisesinden biraz geride olacak şekilde konumlanmıştır. İstiklal’de bulunan okul Galatasaray Lisesi’dir, üniversitesi değil.  Bu konuda size söyleyebileceğimiz tek şey bu!

 7. İlber Hoca dersinize giriyor mu?

İlber Hoca’mızın okulda hoca olduğu ve derslere girdiği çok doğru. Ancak her bölüme, her derse girdiğini söyleyemeyeceğiz. Hukuk bölümüne derslere giriyor. Okulumuzda her bölüme uygun başka hocalarımız da mevcut. Okulun  akademik kadrosuna ayrıntılı olarak buradan ulaşabilirsiniz.

 8. Candan Erçetin derslere geliyormuş diyorlar, müzik dersiniz mi var?

Biz müzik dersine Galatasaray Lisesi’nde giriyor diye duyduk öğrendik. Kendisi üniversitemizde, hukuk öğrencilerinin diksiyon dersine giriyor. Ne yalan söyleyelim, sabahları beraber ses açma egzersizleri yaptığımızı, kendisinden müzik dersleri aldığımızı söylemeyi biz de çok isterdik!

 9.Okulda yurdunuz var mı?

Ne yazık ki okulumuz sınırları içinde bir yurdumuz bulunmamakta. Bu yüzden şehir dışından tercihte bulunacak arkadaşların iki kere düşünmesine sebep oluyor. Evi uzak olan, şehir dışından gelen bu arkadaşlarımız genellikle Beşiktaş, Ortaköy, Üsküdar, Kadıköy, Mecidiyeköy gibi semtlere yayılmış bir şekilde, özel yurtlarda, devlet yurtlarında ya da öğrenci evlerinde yaşayarak öğrenciliklerini sürdürüyorlar.

 10. Çift Anadal yapmak kolay mı?

Çift anadal, yandal gibi programların diğer üniversiteler kadar yaygın ve kolay olduğunu söyleyemeyeceğiz ancak İletişim-İşletme, Sosyoloji-İletişim, Matematik-İktisat gibi yandal kombinasyonlarını çevremizde sık sık gözlemliyoruz. Bu yine okuduğunuz bölüme ama en çok bu programlara katılmak isteyen öğrenci sayısına göre şekillenen bir durum. Yine de belirtelim ki bu, hiç kolay olmuyor ve yapanları tarafından bir hayli fedakarlık gerektiriyor!

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu